چگونگی تنظیم اظهارنامه ارزش‌افزوده

مالیات بر ارزش افزوده

با توجه به اینکه عملکرد سازمان امور مالیاتی بر مبنای اطلاعات مالی مودیان مالیاتی ارزیابی می‌شود،کامل و دقیق بودن اظهارنامه ارزش‌افزوده اهمیت زیادی دارد. تمامی کسب و کارها و صاحبان مشاغل موظف به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش‌افزوده هستند؛ اما به علت پیچیدگی قوانین مربوط به اظهارنامه ارزش افزوده، هنگام تنظیم آن دچار سردرگمی شده و در بیشتر مواقع با انجام محاسبات اشتباه، با جرایم مالیاتی روبه‌رو می‌شوند. پیشنهاد می‌کنیم درباره نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی از جمله ارزش افزوده با کارشناسان ثبت خوارزمی در ارتباط باشید. پل ارتباطی پرکردن فرم مشاوره سایت خوارزمی می‌باشد.

فرم درخواست مشاوره رایگان

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

اظهارنامه ارزش‌افزوده چیست؟

یکی از جدیدترین انواع مالیات‌هایی که از سال 1400 به طور دقیق از افراد در کشور دریافت می‌شود مالیات بر ارزش‌افزوده (VAT) است. چنانکه می‌دانید این مالیات بر روی کالا یا خدمات قابل دریافت تنظیم می‌شود. یکی از راه‌های درست محاسبه مالیات بر ارزش‌افزوده، اظهارنامه ارزش‌افزوده است. به‌طورکلی تمام دریافت‌کنندگان خدمات یا خریداران کالا (مردم) مکلف به پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده هستند. معمولا صاحبان مشاغل نیز ارزش افزوده را از مردم دریافت می‌کنند و آن را در قالب اظهارنامه ارزش‌افزوده در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌دهند. طبق تعریف، مالیات بر ارزش افزوده به تفاوت میان کالاهای فروخته شده با کالاهای خریداری شده ارزش افزوده اطلاق می‌گردد. در واقع ارزش‌افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است که در چرخه تولید طی چندین مرحله بر اساس ارزش کالای تولید شده دریافت می‌شود.

انواع مالیات بر  ارزش‌افزوده

ارزش‌افزوده برای کالا‌هایی وضع می‌شود که در زنجیره تولید قرار دارند. شاید این پرسش در ذهن‌تان ایجاد شود که این فرایند چگونه انجام می‌پذیرد؟ معمولا در هر مرحله از تولید کالا یا ارائه خدمات به دلیل اینکه کاری روی آن انجام شده ارزش‌افزوده تعلق می‌گیرد. بر همین اساس مالیات بر ارزش‌افزوده به مالیاتی گفته می‌شود که در طول مراحل تولید و ارائه خدمات تا فروش کالای تولید شده مرحله به مرحله اخذ می‌شود. اظهارنامه ارزش‌افزوده نیز بر اساس همین معیار توسط فروشندگان تکمیل و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌گیرد. اظهارنامه ارزش‌افزوده چنانچه مطرح شد از نوع مالیات‌های غیرمستقیم محسوب می‌شود. درباره تفاوت مالیات مستقیم و غیرمستقیم می‌توانید با کارشناسان ثبت خوارزمی در ارتباط باشید تا اطلاعات لازم درباره نوع مالیات بر کسب‌وکارتان را به دست بیاورید. این نوع مالیات دارای انواع مختلفی است که عبارت هستند از:

  • مالیات‌ بر درآمد: این مالیات بر اساس فروش تولید خالص کالاها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. به این معنی که ارزش‌افزوده بر درآمد بعد از کسر هزینه‌های استهلاک، تعیین می‌شود.
  • مالیات ‌بر‌ مصرف: مالیات بر مصرف نوعی مالیات غیرمستقیم است که بر روی خرید کالاها یا خدمات وضع می‌شود و مصرف‌کننده باید آن را پرداخت ‌کند.
  • مالیات ‌بر‌ تولید: این نوع مالیات از فروش کالاهای مصرفی (مواد غذایی، لوازم خانگی، لوازم برقی) و کالاهای سرمایه‌ای (ابزار‌آلات، ساختمانها، ماشین‌آلات) بدست می‌آید.

چه زمانی باید اظهارنامه ارزش افزوده را تسلیم کرد؟

تمامی کسب‌وکار‌های مشمول پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده موظف هستند در پایان هر فصل یعنی سه ماه یکبار اظهارنامه ارزش‌افزوده را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. تمام مشاغل در ۱۵ روز کاری اظهارنامه مالیات بر ارزش‌افزوده را باید به سازمان مالیاتی تسلیم کنند. در واقع می‌توان گفت VATیک گزارش ماهانه، سه‌ماهه و سالانه است که توسط مالیات‌دهندگان از نحوه عملکرد خود ارائه می‌دهند. برای ارائه اظهارنامه ارزش‌افزوده باید در سامانه نظام مالیات بر ارزش‌افزوده ثبت نام کرده و سپس آن را از این طریق ارسال نمایید. هرگز فراموش نکنید، اظهارنامه باید در بازه زمانی مشخص شده تسلیم سازمان مالیاتی شود. زمان‌های شما باید به ارسال اظهارنامه اقدام کنید عبارت هستند از:

  • اظهارنامه فصل زمستان سال قبل تا پانزده فروردین
  • اظهارنامه فصل بهار تا پانزده تیر
  • اظهارنامه فصل تابستان تا پانزده مهر
  • ارسال اظهارنامه فصل پاییز تا پانزده دی

اگر مالیات دهنده، در زمان خواسته شده نسبت به پرداخت مبلغ مالیات اقدام نکند و به دستورات لازم توجه نکند، علاوه‌بر پرداخت مالیات مشخص شده، بایستی جریمه دیرکرد هم پرداخت کنند.

محاسبه مالیات بر ارزش‌افزوده

در کشور ایران، برای محاسبه مالیات بر ارزش‌افزوده، روش تفریقی غیرمستقیم که همان روش صورت حسابی است، کاربرد دارد. طبق این متد، هر شرکت و بنگاه اقتصادی، هنگام خرید کالا و خدماتی مشمول مالیات هستند، بهای ماده اولیه را پرداخت کرده، در نهایت VAT کالا یا خدمات خریداری شده را به فروشنده پرداخت می‌کنند تا در اختیار نهاد دولت قرار بگیرد.

برای برآورد مالیات بر ارزش‌افزوده ۴ حالت وجود دارد که عبارت هستند از:

  • حساب مالیات بر اساس خرید کالا یا خدمات
  • حساب مالیات بر اساس فروش کالا یا خدمات
  • حساب مالیات از طریق عوارض خرید کالا یا خدمات
  • حساب مالیات از طریق عوارض فروش کالا یا خدمات

جمع بندی مطالب

بعضی صاحبان مشاغل از نحوه ثبت‌نام، محاسبه یا زمان تحویل اظهارنامه ارزش افزوده اطلاعات کافی در اختیار ندارند و این چالشی است که اغلب مودیان مالیاتی با آن مواجه هستند. اظهارنامه ارزش‌افزوده باید به صورت اصولی تکمیل و به اداره مالیات تسلیم گردد. برای این امر درصورتی‌که تخصص کافی ندارید یا اطلاعاتتان در این زمینه کافی نیست، بهترین کار دریافت مشاوره از کارشناسان مجرب ثبت خوارزمی می‌باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

محاسبه مالیات بر ارزش‌افزوده

 

 

 

 

 

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان