برای پاسخ دادن به این پرسش که مالیات شرکتها بر عهده کیست، بهتر است ابتدا به ارائه تعریفی از دو واژه (شرکت) و (مالیات) بپردازیم. شرکت اجتماعی از دو یا چند نفر است که برای انجام دادن فعالیتهای تجاری مختلف و تقسیم سود حاصل از آن میان شرکا تشکیل میشود. شرکت یا شخص حقوقی یک شخصیت اعتباری است که از تکالیف، وظایف و اموال مختص به خود برخوردار میباشد. مالیات هم یکی از این تکالیف است که باید توسط کلیه شرکتها به دولت پرداخت شود. در این مورد تفاوتی بین شرکتهای بزرگ چند ملیتی با کسبوکارهای کوچک وجود ندارد.
فرم درخواست مشاوره رایگان
در هر حال مسائل مربوط به محاسبه و پرداخت مالیات یکی از بحثهای چالش برانگیز در کلیه شرکتها به شمار میرود. در ادامه این مقاله از خوارزمی ثبت قصد داریم شما را با برخی از مفاهیم ساده در حوزه مالیات آشنا کرده و در نهایت به این پرسش که مالیات شرکتها بر عهده کیست پاسخ دهیم. پس از مطالعه این مقاله چنانچه پرسشی راجع به مالیات داشتید یا برای محاسبه میزان مالیات خود به راهنمایی نیاز داشتید، میتوانید با کارشناسان موسسه خوارزمی ثبت تماس گرفته و اطلاعات کاملتری را دریافت کنید.
مسئولیت مدیران در پرداخت مالیات شرکتها
مسئله روشن و واضحی که راجع به مالیات شرکتها وجود دارد، این است که در وهله اول مدیران بالا رتبه و سپس تمامی سهامداران مسئولیت زیادی در قبال پرداخت مالیات شرکت دارند. بهعبارتدیگر اداره امور مالیاتی برای دریافت مالیات در اولین قدم به سراغ مدیران اصلی شرکت میرود. پس مدیران هر شرکت باید در اولین فرصت برای محاسبه و پرداخت مالیات شرکت خود اقدامات لازم را انجام دهند. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا امکان مصادره اموال مدیران بابت بدهیهای مالیاتی وجود دارد؟ پاسخ این سوال مثبت است.
همانطور که گفتیم اولین شخص دارای مسئولیت در قبال پرداخت مالیات، مدیر یک شرکت است. به همین دلیل چنانچه مدیران نسبت به اخطاریههای مالیاتی کتبی که از طرف اداره امور مالیاتی کشور برای شرکت آنها صادر میشود بیاعتنا بمانند، امکان توقیف اموال آنها از طرف این سازمان وجود خواهد داشت. در قوانین و مقررات مالیاتی کشور بندهای مشخصی راجع به توقیف اموال مدیران به دلیل عدم پرداخت بدهیهای مالیاتی شرکت وجود دارد. موجود بودن اسنادی مبنی بر مدیریت شخص مزبور در تاریخ بدهیهای مالیاتی، برای توقیف اموال او کافی خواهد بود. اولین اقدامی که در رابطه با توقیف اموال مدیر شرکت انجام میگیرد، مسدود کردن حسابهای بانکی اوست.
پرداخت مالیات شرکتهای با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود شرکتی متشکل از دو یا چند نفر است که مسئولیت در آن بین کلیه شرکا تقسیم شده است. تمام سهامداران این شرکت به نسبت سهام خود در کلیه تصمیماتی که گرفته میشود سهیم هستند. با این اوصاف تمامی شرکا به نسبت سهام خود در قبال پرداخت مالیات مسئولیت دارند.
در شرکت با مسئولیت محدود، داشتن تعداد سهام بیشتر به معنای مسئولیت بیشتر در قبال پرداخت مالیات است. اجازه دهید با یک مثال، میزان مسئولیت شرکا در شرکتهای با مسئولیت محدود را نشان دهیم. فرض کنید شرکتی با 400 میلیون سرمایه وجود دارد و هر یک از سهامداران این شرکت، دارای ده درصد سرمایه هستند. با این اوصاف مسئولیت هر کدام از شرکا تا سقف 40 میلیون تومان و به اندازه سهامی است که در شرکت دارد.
تسویه بدهیهای مالیاتی در شرکتهای تضامنی
شرکتهای تضامنی در مسئله پرداخت مالیات با شرکتهای سهامی و مسئولیت محدود تفاوت دارند. در این نوع شرکت، بدهی تنها میان مدیران تقسیم نمیشود. در واقع پرداخت بدهیها توسط کلیه سهامداران تضمین شده است. در شرکت تضامنی اعتبار و شخصیت سهامداران در مقایسه با مبلغ اسمی سهام آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در این شرکت طلبکار میتواند برای دریافت طلب خود به هر کدام از شرکا که بخواهد مراجعه کند. پرداخت مالیات هم از این قاعده مستثنی نیست. به این صورت که اداره امور مالیاتی میتواند به هر یک از شرکا مراجعه کرده و مالیات شرکت را دریافت نماید. میتوان گفت همین ویژگی باعث شده است شرکت تضامنی در مقایسه با شرکتهای سهامی و شرکت مسئولیت محدود از محبوبیت کمتری برخوردار باشد و کمتر به ثبت برسد.
پرداخت کردن مالیات در شرکتهای منحل شده
اما اکنون ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که در شرکتهای منحل شده مسئولیت پرداخت مالیات بر عهده کیست؟ در واقع نخستین افرادی که در قبال پرداخت مالیات شرکتهای منحل شده مسئولیت دارند، آخرین مدیران و اشخاص صاحب امضا در شرکت هستند. مالیات معمولا یکی از بدهیهای عمده شرکتهای منحل شده به شمار میرود که باید توسط بالاترین فرد در شرکت پرداخت شود. ازاینرو اداره امور مالیاتی درخواست تسویه را برای آخرین مدیر ارشد شرکت ارسال میکند.
پرداخت بدهیهای مالیاتی در شرکت مختلط سهامی
در شرکت مختلط سهامی عدهای از شرکا دارای مسئولیت محدود و عدهای دارای سهام تضامنی هستند. پس در این نوع شرکت آن دسته از شرکا که مسئولیت تضامنی دارند، در قبال پرداخت تمام بدهیهای مالیاتی شرکت مسئولیت دارند. اما مسئولیت دسته دیگر، تنها به نسبت سهام آنها در شرکت است.