مجمع عمومی شرکت چیست؟

مجمع عمومی شرکت یکی از ارکان‌های بسیار مهم شرکت‌های سهامی است که دارای اختیارات و وظایف مشخصی می‌باشد. مسلماً هر شرکتی نیاز به افرادی دارد که خط مشی آن را تعین کرده و نحوه فعالیت آن را مشخص کنند. همچنین کنترل و نظارت بر عملکرد شرکت و نحوه اجرای فعالیت‌های آن بسیار مهم می‌باشد. مجامع عمومی، گردهمایی‌هایی هستند که به منظور‌های مختلفی ایجاد می‌شوند.

در این مطلب از سایت ثبت خوارزمی قصد داریم به معرفی مجمع عمومی شرکت، انواع آن و وظایف و حوزه اختیارات هر یک بپردازیم. اگر در این خصوص سؤالی داشتید، حتماً فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید. مشاوران حقوقی ثبت خوارزمی در اسرع وقت با شما تماس گرفته و راهنمایی‌های لازم را ارائه می‌دهند.

فرم درخواست مشاوره رایگان

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

آشنایی با مجمع عمومی شرکت

مجمع عمومی شرکت، اجتماع و گردهمایی متشکل از سهامداران شرکت‌های سهامی است. این سهامداران به منظور تصمیم‌گیری در حوزه‌های مختلف به دور هم جمع شده و با آرای خود بر عملکرد شرکت تأثیر می‌گذارند. در واقع مجامع عمومی تنها ارکانی هستند که سهامداران شرکت‌های سهامی از طریق آن می‌توانند در فعالیت‌های شرکت دخل و تصرف کنند. حد نصاب صاحبان سهام حاضر شده در مجامع عمومی و مجموع تعداد آراء جهت اخذ تصمیمات مهم توسط اساسنامه شرکت مشخص می‌شود.

اساسنامه شرکت مشخص می‌کند که تعداد افراد مجامع عمومی باید چقدر باشند تا مجمع رسمیت پیدا کند. همچنین در هر مجمع مجموع آراء موافق باید چقدر باشد تا یک تصمیم تصویب شود. مجمع عمومی یکی از مهم‌ترین ارکان شرکت است که به نوعی مرکز قدرت شرکت نیز می‌باشد. مجمع عمومی شرکت با اتخاذ تصمیم‌های مهم می‌تواند تأثیر بسیار بزرگی در فعالیت‌های شرکت بگذارد. بنابراین اصلاً نباید تشکیل این مجامع را در دست کم گرفت.

قوانین مربوط به برگزاری مجمع عمومی شرکت

مسلماً برگزاری مجمع عمومی شرکت به عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان آن دارای قوانین و مقررات مربوط به خود است. این قوانین بیشتر شامل نحوه برگزاری و زمان برگزاری مجامع می‌باشد. هیئت مدیره شرکت موظف است حداقل ۱۰ روز قبل از تاریخ برگزاری مجمع عمومی، آگهی آن را در روزنامه رسمی کثیرالانتشار چاپ کند. اطلاع سهامداران از تشکیل مجمع عمومی بر اساس این دعوت و آگهی در روزنامه صورت می‌گیرد.

هر سهامداری که مایل به حضور در جلسه باشد می‌تواند با در دست داشتن اوراق سهم مجوز لازم جهت حضور در جلسه را دریافت نماید. سهامداران شرکت متناسب با سهم خود دارای حق رای در شرکت هستند. البته سهامداران می‌توانند نماینده قانونی خویش را به جای خود به مجمع عمومی بفرستند. سایر مقررات برگزاری مجامع نیز بر اساس مفاد اساسنامه شرکت مشخص خواهد شد.

انواع مجمع عمومی شرکت کدامند؟

به موجب قانون مجمع عمومی شرکت‌ها به سه دسته اصلی تقسیم خواهند شد. مجمع عمومی مؤسس، مجمع عمومی عادی (سالیانه) و مجمع عمومی فوق‌العاده. مسلماً هر یک از این مجامع دارای قوانین و ضوابط مربوط به خود بوده و وظایف و اختیارات متفاوتی دارند. بنابراین هر نوع مجمعی که در شرکت وجود دارد به جهت انجام امور خاصی تشکیل خواهد شد. در ادامه مقاله هر کدام از مجامع عمومی را بررسی کرده و وظایف و اختیارات آنان را توضیح خواهیم داد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع مجمع عمومی شرکت‌ها تنها کافیست با شماره تلفن‌های موجود در سایت ثبت خوارزمی تماس بگیرید. کارشناسان حقوقی به تمامی سؤالات و ابهامات شما در خصوص مجامع عمومی و نحوه برگزاری آن‌ها پاسخ خواهند داد.

مجمع عمومی مؤسس شرکت

مجمع عمومی مؤسس توسط سرمایه‌گذاران و پذیره‌نویسان اصلی شرکت قبل از تأسیس آن تشکیل می‌شود. این نوع مجمع عمومی شرکت در واقع تشکیل شده از اولین مؤسسان و سرمایه‌گذاران شرکت است که شرکت را پایه‌گذاری می‌کنند. در مجمع عمومی مؤسس هر سهم دارای یک رای بوده و برگزاری آن برای شرکت‌های سهامی عام الزامی است. اما شرکت‌های سهامی خاص الزامی جهت برگزاری مجمع عمومی شرکت از نوع مؤسس را ندارند.

حدنصاب لازم جهت تشکیل این نوع مجمع این است که حداقل نیمی از مؤسسان و سرمایه‌گذاران شرکت در آن حضور داشته باشند. حداقل ۲۰ روز قبل از برگزاری این مجمع باید آگهی آن در روزنامه کثیرالانتشار پذیره‌نویسی شرکت چاپ شود. اگر در جلسه اول حد نصاب مجمع حاصل نشود، مجمع می‌تواند برای نوبت دوم و سوم نیز تشکیل شود.

وظایف و اختیارات مجمع عمومی مؤسس

شاید برای شما هم سؤال باشد که این نوع مجمع عمومی شرکت که متشکل از سرمایه‌گذاران اولیه شرکت است چه وظایفی دارد؟ در این بخش می‌خواهیم به وظایف مجمع عمومی مؤسس اشاره کنیم.

  • پذیره‌نویسی کلیه سهام و اوراق شرکت و اطمینان یافتن از حصول حداقل ۳۵ درصد از سرمایه اولیه متعهد شده از پذیره‌نویسان
  • انتخاب کلیه اعضای هیئت مدیره که شامل یک رئیس، دو ناظر و یک عدد منشی خواهد بود. (با در نظر گرفتن اکثریت آراء)
  • تدوین، تصویب و یا اصلاح اساسنامه شرکت
  • بررسی گزارش‌های مربوط به آورده‌های غیرنقدی مؤسسین جهت تأسیس شرکت
  • تعیین کردن یک نوع روزنامه کثیرالانتشار جهت چاپ آگهی‌های مربوط به تشکیل مجامع عمومی و درج اطلاعیه‌های مهم

مجمع عمومی عادی سالیانه

مجمع عمومی شرکت از نوع عادی یا سالیانه مجمعی است که حداقل باید سالیانه یک بار دو پس از پایان سال مالی تشکیل شود. مهلت لازم برای تشکیل این نوع مجمع، ۴ ماه بعد از پایان سال مالی است. این نوع مجمع متشکل از سهامداران و شرکای اصلی شرکت است که جهت بررسی عملکرد شرکت و هیئت مدیره تشکیل می‌شود.

جهت برگزاری این نوع مجمع رئیس هیئت مدیره باید دعوتنامه را در بین ۱۰ الی ۴۰ روز قبل از تشکیل مجمع در روزنامه چاپ کند. اگر هیئت مدیره اقدام به برگزاری این مجمع نکند، بازرس یا بازرسان وظیفه دعوت سهامداران را دارند. اگر بازرسان نیز جهت دعوت اقدام نکنند، سهامدارانی که یک پنجم از سهام شرکت را در اختیار دارند می‌توانند از سهاداران دیگر دعوت نمایند.

وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه

وظایف مجمع عمومی شرکت سالیانه بسیار مهم و سرنوشت ساز هستند. به همین دلیل است که تشکیل این مجمع تا این حد ضروری می‌باشد. اختیارات این مجمع در خصوص موارد زیر هستند.

  • انتخاب مدیران و هیئت مدیره تا سقف دو سال
  • انتخاب بازرس یا بازرسان
  • رسیدگی به امور مالی شرکت و تصویب ترازنامه
  • حساب سود و زیان سال مالی قبل و نحوه تقسیم سود و زیان بین سهامداران
  • رسیدگی به گزارش مدیران و بازرس یا بازرسان در خصوص حساب‌های سال مالی
  • تعیین یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار به عنوان روزنامه رسمی جهت درج آگهی‌ها و اطلاعیه‌ها

مجمع عمومی فوق‌العاده

مجمع عمومی فوق‌العاده یک نوع مجمع عمومی شرکت است که جهت اخذ تصمیمات خاصی تشکیل می‌شود. این تصمیمات مربوط به تأسیس شرکت و یا امور اجرایی آن نیست. در واقع هر مجمعی که غیر از مجمع سالیانه برگزار شود به آن مجمع فوق‌العاده می‌گویند.

در این مجامع در مورد مسائلی همچون افزایش سرمایه، انحلال شرکت، تغییر اساسنامه و… تصمیم‌گیری می‌شود. حضور دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند در این مجمع الزامی است. تصمیماتی که در این مجمع تصویب می‌شوند باید حداقل دو سوم آراء موافق را کسب نمایند.

اختیارات و وظایف مجمع عمومی فوق‌العاده

مجمع عمومی فوق‌العاده تنها صلاحیت رسیدگی به برخی از مسائل شرکت را دارد. رسیدگی به مسائل زیر و اخذ تصمیم در مورد آن‌ها در حوزه فعالیت این نوع مجمع عمومی شرکت قرار می‌گیرد.

  • انحلال قبل از موعد شرکت و تصمیم در مورد چگونگی انحلال و شرایط آن
  • تغییر سرمایه شرکت (کاهش یا افزایش سرمایه شرکت)
  • تغییر دادن اساسنامه شرکت

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی به بررسی کامل انواع مجمع عمومی شرکت‌ها، وظایف و حوزه اختیارات آن‌ها پرداختیم. همچنین مقررات مربوط به برگزاری مجامع عمومی را توضیح دادیم. اگر در خصوص نحوه تشکیل و برگزاری مجامع عمومی سؤال دارید، حتماً با کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی در ارتباط باشید.

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان