شناختن انواع شرکتها برای هر فردی که در کسب و کارهای امروزی فعالیت دارد، ضروری است. احتمالاً بارها به اسامی همچون شرکتهای سهامی و یا شرکت با مسئولیت محدود مواجه شدهاید اما در مورد معنی آنها اطلاع خاصی نداشتهاید. در واقع شرکتها به چند دسته کلی تقسیم میشوند که هر کدام انواع مختلفی دارند. این شرکتها در نوع شرکاء، تعداد مؤسسین و نوع فعالیت خود کاملاً با یکدیگر متمایز هستند.
اگر قصد ثبت شرکت را دارید، ابتدا باید نوع شرکت خود را مشخص نمایید. با تکمیل فرم مشاوره سایت میتوانید اطلاعات جامعتری در مورد شرکتها از کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی دریافت نمایید.
فرم درخواست مشاوره رایگان
دستهبندی کلی شرکتها
در قانونی حقوقی ایران، انواع شرکتها به صورت کلی به دو نوع شرکت مدنی و تجاری تقسیمبندی میشوند. هر یک از شرکتهای مدنی و تجاری خود دارای زیرمجموعههای مختلفی هستند. در ادامه مقاله میخواهیم ابتدا شرکتهای مدنی و شرکتهای تجاری را معرفی کرده و سپس به بررسی زیرمجموعههای آنان بپردازیم.
شرکت مدنی
یکی از انواع شرکتها، شرکتهای مدنی هستند که در قانون تجارت جایی ندارند. به همین دلیل به عنوان شخصیت حقوقی شناخته نشده و نیازی به ثبت ندارند. شرکت مدنی به شرکتی گفته میشود که در بین دو یا چند نفر به دلیل فعالیت مشترکی که دارند، کسب درآمد ایجاد میشود.
در شرکت مدنی میزان سود و ضرر برای طرفین قراردادها کاملاً یکسان است. البته به شرکت آن که سهم آنها از شرکت برابر باشد. شرکت مدنی فاقد تابعیت و اقامتگاه است. این میتواند بر اثر امر اختیاری و یا امر قهری ایجاد شود. بنابراین انواع شرکت مدنی به صورت زیر هستند.
شرکت مدنی قهری
شرکت مدنی قهری، شرکتی است که به واسطه ارث و یا به واسطه امتزاج (مخلوط شدن) غیرارادی به وجود آمده باشد.
شرکت مدنی اختیاری
شرکت مدنی اختیاری شرکتی است که بر اساس یک قرارداد اختیاری میان چند نفر به وجود آمده باشد. در واقع این افراد با اختیار خود تصمیم گرفتهاند به صورت مشاع در یک مال واحد، مالکیت پیدا کنند.
شرکت تجاری
یکی از متداولترین انواع شرکتها، شرکتهای تجاری هستند. شرکتهای تجاری، شخصیتهای حقوقیاند که در راستای انجام فعالیتهای تجاری و بازرگانی تأسیس میشوند. به عبارتی دیگر، این شرکت سازمانی است که بر اساس آوردههای نقدی و غیرنقدی دو یا چند نفر تشکیل شده و اقدام به فعالیت تجاری میکنند. منافع و زیانهای حاصله از فعالیتهای تجاری و بازرگانی بر اساس سهم هر فرد از شرکت بین شرکاء تقسیم میشود. شرکت تجاری نیاز به ثبت داشته و دارای تابعیت و اقامتگاه است. شرکتهای تجاری بر اساس تعداد شرکاء، نوع تأمین سرمایه اولیه و حوزه فعالیت خود به هفت دسته اصلی تقسیم میشوند.
۱) شرکت سهامی
۲) شرکت با مسئولیت محدود
۳) شرکت تضامنی
۴) شرکت مختلط سهامی
۵) شرکت مختلط غیرسهامی
۶) شرکت نسبی
۷) شرکت تعاونی تولید و مصرف.
در ادامه مقاله به معرفی هر یک از انواع شرکتها در قانون تجارت خواهیم پرداخت. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر در مورد هر یک از شرکتها، تنها کافیست با شماره تلفنهای موجود در سایت ثبت خوارزمی تماس بگیرید. همچنین با تکمیل فرم مشاوره رایگان میتوانید از خدمات کارشناسان حقوقی بهرهمند شوید.
شرکت سهامی
یکی از انواع شرکتها در قانون تجارت، شرکتهای سهامی هستند که بسیار متداول میباشند. بر اساس ماده ۲۰ قانون تجارت، شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهامهای مختلفی تقسیم شده باشد. مسئولیت هر یک از صاحبان شرکت محدود به میزان سهام آنها در شرکت است. شرکتهای سهامی خود به دو نوع شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم میشوند.
شرکت سهامی عام، شرکتی است که سرمایه ان از طریق مؤسسین شرکت و فروش سهام شرکت به مردم تأمین میشود. شرکت سهامی خاص، شرکتی است که سرمایه آن تماماً از طریق مؤسسان شرکت تأمین میگردد.
شرکت با مسئولیت محدود
در میان انواع شرکتها، نام شرکت با مسئولیت محدود نیز به چشم میخورد. بر طبق ماده ۹۴ قانون تجارت، شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر جهت انجام امور تجاری تشکیل میشود. هر یک از شرکاء تنها به میزان سرمایه خود مسئول تعهدات شرکت و قروض آن هستند. در کنار اسم این شرکتها حتماً باید عنوان \”شرکت با مسئولیت محدود\” قید گردد.
شرکت تضامنی
شرکت تضامنی، یکی از انواع شرکتها است که بین دو یا چند نفر جهت انجام نوعی فعالیت تجاری تشکیل میشود. در این نوع شرکت، اگر دارایی کل شرکت برای تأییدیه تمام قروض شرکت کافی نباشد، هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمامی قروض خواهند بود. عقد هرگونه قراردادی غیر از این شرایط در بین شرکاء فاقد اعتبار قانونی است. در کنار اسم شرکت تضامنی حتماً باید عبارت \” شرکت تضامنی\” و حداقل نام یکی از شرکاء ذکر شود.
شرکت مختلط غیرسهامی
شرکت مختلط غیرسهامی از دیگر انواع شرکتها است که بین چند نفر شریک ضامن و دو یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود تشکیل میشود. این کار بدون انتشار سهام انجام خواهد شد. در این نوع شرکت شریک ضامن مسئول تمامی قروضی است که ممکن است برای شرکت به وجود بیاید. میزان مسئولیت شریک مسئولیت محدود، تنها محدود به میزان سرمایه آن در شرکت است.
شرکت مختلط سهامی
از دیگر انواع شرکتها، شرکت سهامی مختلط است تحت یک نام مخصوص بین چند شریک سهامی و چند شریک ضامنی به وجود میآید. شرکای سهامی، شریکهایی هستند که میزان سرمایه آنها به صورت سهم درآمده است. اما شریک ضامنی فردی است سرمایه آن به صورت سهم درنیامده و مسئول تمامی قروضی است که علاوه بر دارایی شرکت ممکن است پدید آیند.
شرکت نسبی
شرکت نسبی یکی از انواع شرکتها است که تحت نام مخصوصی توسط دو یا چند نفر به وجود میآید. میزان مسئولیت هر فرد به نسبت سرمایهای است که در شرکت قرار میدهد. در کنار نام این شرکتها حتماً باید عبارت \”شرکت نسبی\” و حداقل نام یکی از شرکا ذکر شود.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
از دیگر انواع شرکتها میتوان به شرکتهای تعاونی اشار کرد که شامل سه بخش تولید، مصرف و توزیعی تقسیم میشوند. شرکتهای تعاونی، شرکتهایی هستند که از اشخاص حقوقی و حقیقی مختلفی تشکیل میشوند. هدف از تأسیس این شرکتها رفع نیازمندیهای مشترک و بهبود وضعیت اقتصادی و رفاه اجتماعی اعضاء از طریق تعاون و همکاری است. تعداد شرکای قانونی این شرکتها نباید کمتر از ۷ عضو باشد.
جمعبندی
در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی، به معرفی انواع شرکتها در ایران پرداختیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید اطلاعات خوبی در مورد انواع مختلف شرکتها به دست بیاورید. فراموش نکنید برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ثبت خوارزمی در ارتباط باشید.