پروانه بهره‌برداری چیست؟

اگر صاحب یک واحد صنعتی یا دولتی هستید، احتمالاً بار‌ها برای دریافت مجوز‌های گوناگون اقدام کرده‌اید. پروانه بهره‌برداری نیز یکی از این مجوز‌ها می‌باشد که برای شروع رسمی فعالیت خود به دریافت آن نیاز دارید. در واقع هیچ کارخانه یا واحد صنعتی بدون این پروانه نمی‌تواند کار خود را شروع کند. بنابراین یکی از مهم‌ترین اقداماتی که باید برای بهره‌برداری از واحد صنعتی خود انجام دهید، اخذ همین مجوز است.

مسأله این است که اخذ این مجوز به شرایط و مدارک ویژه‌ای نیاز دارد و طی مراحل مختلفی صورت می‌گیرد. بنابراین اخذ آن تا حدودی به دانش حقوقی بالایی نیاز دارد. در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی می‌خواهیم به معرفی پروانه بهره‌برداری، مزایای آن و عواقب نداشتن این مجوز بحث کنیم. اگر در این مورد سؤالی داشتید، فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید تا کارشناسان ثبت خوارزمی در اسرع وقت با شما تماس گیرند.

فرم درخواست مشاوره رایگان

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

پروانه بهره‌برداری چه نوع مجوزی است؟

پروانه بهره‌برداری مجوزی است که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت برای واحد‌های صنعتی و تولیدی صادر می‌شود. این مجوز همان طور که از نامش پیداست، مجوزی است که اجازه بهره‌برداری از خط تولید واحد صنعتی را می‌دهد. واحد‌های صنعتی که قصد تولید یک محصول را دارند، دارای خط تولید مشخصی هستند. این خط تولید قادر است با استفاده از مواد اولیه، محصول نهایی را بسازد. اما برای ساخت محصول و فروش آن در جامعه، واحد‌های صنعتی باید پروانه بهره‌برداری را از وزارت صمت دریافت نمایند. زیرا تنها در این صورت است که می‌توانند از خط تولید بهره‌برداری کرده و محصول مورد نظر خود را تولید کنند.

برخی از افراد این پروانه را با جواز تأسیس اشتباه می‌گیرند. لازم است بدانید که جواز تأسیس، مجوزی کاملاً جداگانه است که قبل از اخذ این پروانه باید دریافت شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جواز تأسیس می‌توانید مقاله جواز تأسیس چیست و چه مزایایی دارد؟  را مطالعه نمایید.

انواع پروانه بهره‌برداری کدامند؟

اگر قصد اخذ پروانه بهره‌برداری را دارید، باید بدانید که این نوع پروانه در انواع مختلفی صادر می‌شود. در ادامه می‌خواهیم به معرفی انواع پروانه‌های بهره‌برداری واحد‌های صنعتی و تولیدی بپردازیم.

موقتی

این نوع مجوز همان طور که از نامش پیداست برای مدت زمان خاصی صادر می‌شود. معمولاً صاحبان این مجوز‌ها برای یکسال یا کمتر از آن می‌توانند از این مجوز بهره ببرند. متقاضیانی که در حال راه‌اندازی یک کسب و کار یا گسترش دادن آن هستند، از این نوع مجوز استفاده می‌کنند.

دائمی

این مجوز‌ها برای واحد‌های صنعتی و تولیدی که از هر لحاظ تأیید شده‌اند، صادر می‌گردد. معمولاً این واحد‌ها سالهاست که به فعالیت خود در چارچوب‌های استاندارد ادامه داده‌اند. این واحد‌های صنعتی ایمنی و استاندارد‌های زیست محیطی را نیز به صورت کامل رعایت می‌کنند.

مشروط

این پروانه دقیقاً برعکس پروانه دائمی عمل می‌کند. پروانه مشروط برای واحد‌هایی صادر می‌شود که ایمنی و استاندارد‌های زیست محیطی در آن هنوز تأیید نشده‌اند.

ویژه

پروانه بهره‌برداری ویژه برای واحد‌هایی است که قصد تولید مواد شیمیایی خطرناک را در خطوط تولید خود دارند. این کارخانه‌ها باید باید پروانه ویژه را برای شروع فعالیت خطوط تولید خود دریافت نمایند.

مزایای لخذ پروانه بهره‌برداری

داشتن پروانه بهره‌برداری برای واحد‌های صنعتی و تولیدی دارای مزیت‌های فوق‌العاده‌ای است. این مزیت‌ها باعث شده‌اند تا تمامی واحد‌های صنعتی برای اخذ این نوع مجوز اقدام نمایند. از مزایای این نوع مجوز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

• این نوع پروانه معافیت مالیاتی را برای واحد‌های صنعتی جدید به ارمغان می‌آورد.

• با استفاده از این پروانه می‌توانید از تشویقات وزارت صمت بهره‌مند شوید.

• واحد‌های صنعتی می‌توانند علامت استاندارد را دریافت نمایند.

• متقاضیان که به انجام فعالیت‌های هنری می‌پردازند از پرداخت مالیات معاف هستند.

• وارد کردن ماشین آلات تولیدی بدون پرداخت مالیات حق گمرک

• معافیت از پرداخت مالیات طرح‌های انتقال و توسعه

• با پروانه بهره‌برداری می‌توان پروانه ساخت و ساز از وزارت بهداشت یا پروانه درمان و آموزشی پزشکی را به راحتی دریافت کرد. این پروانه‌ها برای راه‌اندازی واحد‌های تولیدی آرایشی و بهداشتی ضروری هستند.

• محروم شدن از جریمه‌های مربوط به پرداخت وام تا یکسال

• شرکت در تمامی مناقصه‌های دولتی و خصوصی با این پروانه

• بهره‌گیری از تسهیلات بانکی و وام‌های مختلف

• دریافت آسان مجوز جهت واردات انواع ماشین آلات مربوط به خطوط تولید

• پرداخت تعرفه برق با تعرفه برق صنعتی

• معاف شدن پرسنل جدید واحد صنعتی از پرداخت حق بیمه

• اقدام به ثبت برند و علامت تجاری از طریق پروانه بهره‌برداری

عواقب نداشتن پروانه بهره‌برداری

همان قدر که داشتن پروانه بهره‌برداری برای واحد صنعتی مفید است، نداشتن آن می‌تواند به ضرر آن تمام شود. این پروانه یک نوع مجوز است که به واحد صنعتی مربوطه اجازه فعالیت در چارچوب قانون را می‌دهد. اگر یک واحد صنعتی با تمامی امکانات خود برای اخذ این مجوز اقدام نکند، تنها سرمایه خود را هدر داده است. زیرا نمی‌تواند از واحد صنعتی مربوطه کسب درآمد کند.

در صورتی که یک واحد صنعتی بدون این پروانه اقدام به تولید محصول و کسب درآمد کند، واحد صنعتی فوق تعطیل خواهد شد. علاوه بر تعطیلی، صاحب واحد صنعتی مشمول جزای نقدی و جریمه نیز می‌شود. در این صورت صلاحیت فنی واحد صنعتی مربوطه از وی گرفته خواهد شد.

دقت کنید در صورت فعالیت بدون مجوز، واحد صنعتی از تمامی مزایای داشتن پروانه بهره‌برداری محروم می‌شود. در واقع این محروم شدن یکی از عواقب جبران ناپذیر عدم اخذ این مجوز است.

نحوه اخذ پروانه بهره‌برداری

اخذ پروانه بهره‌برداری همانند اخذ بسیاری دیگر از مجوز‌ها نیاز به ارائه برخی مدارک و داشتن برخی شرایط ویژه دارد. بنابراین هر واحد صنعتی نمی‌تواند جهت اخذ این نوع پروانه اقدام نماید. اگر می‌خواهید با نحوه اخذ این مجوز به خوبی آشنا شوید، مقاله راهنمای اخذ پروانه بهره‌برداری واحد‌های صنعتی و تولیدی را بخوانید. در این مقاله به صورت مفصل به نحوه اخذ این مجوز، مدارک و شرایط مورد نیاز آن پرداخته‌ایم.

اعتبار پروانه بهره‌برداری چقدر است؟

پروانه بهره‌برداری ابتدا به صورت موقت و سپس به صورت دائم صادر می‌شود. البته صدور این مجوز به صورت دائم لازم داشتن شرایطی است که هر واحدی این شرایط را ندارد. این مجوز در دوره اول ابتدا برای یکسال و در دوره دوم برای سه سال صادر می‌شود. بعد از این مدت، صدور پروانه برای مدت زمان پنج سال انجام خواهد شد.

اگر در طول این زمان واحد صنعتی مربوطه تمامی قوانین و استاندارد‌ها را رعایت کند، برای دوره بعدی پروانه بهره‌برداری دائمی صادر می‌شود. بنابراین پروانه‌های موقت حتماً باید قبل از اتمام اعتبار آن‌ها، تمدید شوند. واحد‌هایی که پروانه خود را به موقع تمدید نکنند، از تمامی مزایای داشتن پروانه محروم خواهند شد.

چگونه پروانه بهره‌برداری خود را در کمترین زمان اخذ کنیم؟

نحوه اخذ پروانه بهره‌برداری می‌تواند پروسه‌ای پرچالش و بسیار مشکل ساز باشد. به همین دلیل بسیاری از صاحبان واحد‌های صنعتی در طول این پروسه با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند. این مشکلات خود می‌توانند مدت زمان صدور پروانه را به شدت طولانی کنند.

جهت جلوگیری از طولانی شدن پروسه صدور این پروانه، حتماً از کارشناسان حقوقی حرفه‌ای کمک بگیرید. کارشناسان ثبت خوارزمی سال هاست که در زمینه اخذ انواع پروانه بهره‌برداری برای واحد‌های صنعتی و تولیدی فعالیت دارند. می‌توانید صفر تا صد این کار را به کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی بسپارید.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی به صورت کامل به معرفی انواع پروانه بهره‌برداری، مزایای اخذ و عواقب نداشتن آن پرداختیم. همچنین به میزان اعتبار این مجوز و چگونگی تمدید آن اشاره کردیم. جهت تمدید این پروانه باید مدارک و شرایط لازم را به خوبی فراهم کنید تا فرایند تمدید با مشکل مواجه نشود.

 

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان