در مورد شرکت تضامنی، قوانین و مقررات مختلفی وجود دارد که آگاهی از این قوانین برای هر کدام از شرکای شرکت لازم و ضروری است. گاهی اوقات این سوال برای شرکا و سهامداران شرکت تضامنی پیش میآید که اگر هر کدام از شرکا فوت کند، شرایط شرکت چگونه خواهد بود؟ آیا میتوان شریک دیگری را جایگزین او کرد؟ آیا فوت شریک در شرکت تضامنی موجب انحلال شرکت میشود؟ آیا با فوت شریک در شرکت تضامنی مشکلی برای شرکت پیش میآید؟ تمام این موارد سوالاتی هستند که در زمان از دنیا رفتن یکی از شرکای شرکت تضامنی پیش میآید. در ادامه، قصد داریم قوانین و شرایطی را که پس از فوت شریک در شرکت تضامنی پیش میآید را بررسی کنیم:
فرم درخواست مشاوره رایگان
شرکت تضامنی و وضعیت شرکای آن
شرکت تضامنی یکی از شرکتهای تجاری اشخاص است که شخصیت اشخاص به لحاظ انجام مسئولیت و حس اعتماد و اطمینان میان شرکای شرکت اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل، معمولاً زمانی که یکی از سهامداران شرکت فوت میکند، شرکت تضامنی بلاتکلیف میماند و برای بقای خود نیازمند توافق یا عدم توافق دیگر شرکا است. معمولا پس از فوت یکی از شرکا در شرکتهای تجاری نگرانیهای زیادی در مورد انحلال یا عدم انحلال شرکت به وجود میآید که این نگرانیها اغلب ظرف مدت یک ماه برطرف میشود. مدت یک ماه هم به دلیل، زمان مشخص شده قانونی برای اعلام رضایت یا عدم رضایت ورثه جهت ادامه فعالیتهای شرکت است. برای اطلاع از شرایط ثبت شرکت تضامنی می توانید به مقاله مربوطه مراجعه بفرمایید.
آیا با فوت شریک در شرکت تضامنی شرکت منحل میشود؟
از مهمترین سوالاتی که برای شرکا پیش میآید این است که آیا فوت شریک در شرکت تضامنی موجب انحلال و بسته شدن شرکت میشود؟ برای پاسخ به این سوال، بهتر است بدانید که از دنیا رفتن هر کدام از شرکا موجب خروج خود به خود او از شرکت تضامنی میشود و دیگر شرکا یا سهامداران نیز از جانب موارد قانونی میتوانند مطمئن باشند که بقای شرکت به توافق بین آنها و ورثه شریک بستگی دارد. به عبارت دیگر، در صورتی که بقیه شرکا و ورثه پس از فوت یکی از شرکا برای ابقای شرکت توافق کنند، هیچ مشکلی از جانب انحلال شرکت وجود ندارد.
آیا با فوت شریک در شرکت تضامنی سهم او هم از بین میرود؟
یکی دیگر از سوالاتی که پس از فوت شریک در شرکت تضامنی پیش میآید، این است که تکلیف سهم فرد فوت شده در شرکت تضامنی چیست؟ زمانی که یکی از شرکای شرکت تضامنی از دنیا میرود شرکا و سهامداران جلسهای برگزار کرده و بر ابقا یا عدم ابقای شرکت تضامنی توافق میکنند. در صورتی که شرکا قصد انحلال شرکت را داشته باشند، قضیه فرق میکند؛ اما اگر شرکا و سهامداران به این نتیجه برسند که شرکت تضامنی پس از فوت شریک بهتر است همچنان به فعالیت خود ادامه دهد باید سهم فرد فوت شده را محاسبه کرده و به ورثه قانونی او بپردازند. چگونگی محاسبه سهم شریک فوت شده و حسابداری مربوط به آن دقیقاً مانند شرایطی است که یک شریک از شرکت خارج شده است.
پس از فوت یکی از شرکای شرکت تضامنی، رضایت دیگر شرکا برای بقای شرکت کافی است؟
همانطور که میدانید، شخصیت هر کدام از شرکای شرکت تضامنی اهمیت زیادی در انجام فعالیتهای مربوط به شرکت دارد. به همین دلیل زمانی که یکی از شرکا از دنیا میرود، معمولاً شرکت تضامنی هم منحل میشود، مگر اینکه شرکای شرکت و ورثه شریک فوت شده بر بقای شرکت رضایت داشته باشند. لازم به ذکر است در صورتی که دیگر شرکا به این توافق برسند که شرکت پس از فوت شریک همچنان به فعالیت خود ادامه دهد، اما ورثه فرد رضایت نداشته باشند احتمال انحلال شرکت وجود دارد.
وراث شریک باید تا یک ماه پس از تاریخ فوت، رضایت یا عدم رضایت خود را به صورت کتبی به سایر سهامداران اعلام کنند. در صورتی که وراث شریک فوت شده، رضایت یا عدم رضایت خود را اعلام نکنند فرض بر این خواهد بود که وراث شریک بر ادامه فعالیت شرکت تضامنی رضایت دارند. در صورتی که وراث، رضایت خود را اعلام کنند، نسبت به منفعت و ضرر شرکت در مدت زمان فوت شریک تا آن زمان سهیم خواهد بود. در صورتی که وراث شریک عدم رضایت خود را در مدت زمان مشخص شده به صورت کتبی به سایر شرکا و سهامداران شرکت اعلام کنند نسبت به منفعت شرکت در آن زمان سهیم خواهند بود، اما نسبت به ضرر شرکت سهمی نخواهند داشت.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم در مورد سرنوشت شرکت تضامنی پس از فوت یکی از شرکای آن صحبت کنیم. با توجه به اینکه اعتماد و شخصیت، پایه و اساس تشکیل این شرکت است، فوت شریک در شرکت تضامنی اهمیت زیادی در تعیین سرنوشت آن خواهند داشت.