کلیه خدماتی که دولت یک کشور به مردم ارائه میدهد، دارای هزینه هستند. دولتها برای تامین این هزینهها و ارائه خدمات مختلف به مردم، راهکارهای گوناگونی را به کار میبرند. مالیات یکی از این راهکارها است که به اشکال مختلف اعمال میشود. به طور کلی میتوان مالیات را به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیمبندی کرد. مالیات مستقیم بهصورت مستقیم از درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی کم میشود. مالیات بر درآمد، املاک، کشاورزی، مشاغل، اشخاص حقیقی و حقوقی از انواع مالیات مستقیم است.
فرم درخواست مشاوره رایگان
اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا ثبت شرکت هم مالیات دارد؟ پاسخ این سوال مثبت است. کلیه شرکتهای ثبت شده در اداره ثبت شرکتها باید برای پرداخت مالیات اقدام کنند. مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی در حقیقت مالیاتی است که به درآمد شرکتها تعلق میگیرد. برای تعیین میزان این نوع مالیات، تفاوتی بین انواع مختلف شرکتهای تجاری وجود ندارد. میزان مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی بستگی به درآمد شرکتها دارد.
طبق قوانین مالیاتی کشور، کلیه شرکتهای به ثبت رسیده در ایران باید مالیات پرداخت کنند. به همین دلیل اولین اقدامی که تمامی شرکتها پس از به ثبت رسیدن باید انجام دهند، مشخص کردن حوزه مالیاتی و دریافت کد اقتصادی میباشد. در ادامه این مقاله از خوارزمی ثبت قصد داریم به بررسی مالیات ثبت شرکت بپردازیم. پس از مطالعه این مقاله چنانچه سوالی راجع به مالیات ثبت شرکت داشتید، میتوانید با کارشناسان موسسه خوارزمی ثبت تماس گرفته و اطلاعات کاملتری دریافت کنید.
وظایف مالیاتی شرکتها در ایران
همانطور که در قسمت مقدمه گفتیم کلیه شرکتهای ثبت شده در ایران باید بلافاصله پس از ثبت برای دریافت کد اقتصادی و تعیین حوزه مالیاتی اقدام کنند. از دیگر وظایف مالیاتی شرکتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– ارائه صورت حساب دارایی به حوزه مالیاتی مشخص شده
– پلمپ کردن دفاتر تجاری
– تعیین سال مالی: یکی از مهمترین وظایف مالیاتی شرکتها، تعیین سال مالی است. رسیدگی به امور مالی شرکتها در پایان هر سال مالی انجام میشود.
– تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه و حساب سود و زیان: پس از اینکه شرکتها در پایان سال مالی به امور مالی و حسابهای خود رسیدگی کردند، باید ترازنامه، حساب سود و زیان و اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. کلیه شرکتها حداکثر تا 4 ماه فرصت دارند این اسناد را آماده کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. پس از آن اداره امور مالیاتی یک سال پس از پایان فرصت ارسال اظهارنامه مهلت دارد تا این اسناد را بررسی کرده و میزان مالیات شرکت را مشخص نماید. ارسال نشدن ابلاغیه از طرف اداره امور دارایی به مودی در این مدت، به معنای تایید اظهارنامه است.
کدام شرکتها مشمول معافیت مالیاتی هستند؟
همانطور که گفتیم کلیه شرکتها موظف به پرداخت مالیات هستند و در صورتی که از این وظیفه مهم قانونی شانه خالی کنند، مشمول جریمههای مالیاتی میشوند. اما شاید بپرسید کدام شرکتها موظف به پرداخت مالیات نیستند؟ در ادامه برخی شرکتها که نیاز نیست مالیات پرداخت کنند یا مشمول تخفیفهای مالیاتی هستند را معرفی میکنیم:
– شرکتها، وزارتخانهها و سازمانهایی که دولت برای آنها بودجه در نظر گرفته است، از پرداخت مالیات معاف هستند.
– طبق ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم کلیه شرکتهای فعال در زمینه کشاورزی که از طریق دامداری، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل، کشاورزی، پرورش طیور، احیا کردن مراتع، باغات و جنگلها کسب درآمد میکنند، از پرداخت مالیات معاف هستند.
– طبق تبصره 6 ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم کلیه شرکتهای سهامی عام از 25 درصد تخفیف مالیاتی برخوردار میشوند.
– طبق بند (ل) ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم این امکان برای شرکتهای مطبوعاتی و انتشاراتی وجود دارد که از پرداخت مالیات معاف شوند.
– طبق ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم تمامی شرکتهای دانش بنیان به مدت 15 سال از تاریخ ثبت شرکت از پرداخت مالیات معاف هستند.
– این امکان برای شرکتهای ثبت شده در مناطق آزاد وجود دارد که به مدت 20 سال از زمان بهرهبرداری از پرداخت مالیات معاف شوند.
مدارک مورد نیاز برای پرداخت مالیات شرکتها
از جمله مدارکی که باید برای پرداخت مالیات شرکتها ارائه شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– اصل و کپی برابر اصل کلیه مدارک شناسایی سهامداران شرکت (کارت ملی و شناسنامه)
– اصل و کپی اساسنامه و اظهارنامه شرکت
– گواهی تایید امضای کلیه سهامداران شرکت و مدیرعامل
– سند مالکیت یا اجارهنامه شرکت
– فیش آب، برق و گاز دفتر شرکت
– فیش واریز دو هزارم سرمایه شرکت در یک حساب بانکی
کلیه شرکتها باید مدارک ذکر شده را حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالی به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. شاید مالیات ثبت شرکت، شما را از این کار منصرف کرده باشد. اما باید بدانید که شرکتها در مقایسه با اشخاص حقیقی همواره از اعتبار و وجهه قانونی بیشتری برخوردار هستند. بد نیست بدانید عدم پرداخت مالیات شرکت، میتواند این شخصیت حقوقی را از تسهیلات، معافیتها و تشویقهای مالیاتی قانونی محروم کند.