افزایش سرمایه در جریان چیست؟

یکی از تغییراتی که در شرکت‌های سهامی به وفور شاهد آن هستیم، افزایش سرمایه در جریان است. اگر در بازار سرمایه و شرکت‌های سهامی فعال هستید، احتمالاً بار‌ها در مورد افزایش سرمایه شرکت چیز‌های زیادی شنیده‌اید. افزایش سرمایه به دلایل مختلفی ممکن است در یک شرکت رخ دهد.

همچنین روش‌های مختلفی برای انجام آن وجود دارند. اما موردی که بسیار مهم است، ثبت این تغییرات می‌باشد. هر تغییری اعم از تغییرات سرمایه در شرکت باید به صورت رسمی به ثبت برسد. بنابراین ثبت افزایش سرمایه در جریان برای شرکت‌های سهامی نیز مهم است.

در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی می‌خواهیم به بحث پیرامون افزایش سرمایه در جریان شرکت و چگونگی انجام آن بپردازیم. اگر در این خصوص سؤالی داشتید حتماً فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید تا کارشناسان حقوقی با شما تماس گیرند.

فرم درخواست مشاوره رایگان

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

افزایش سرمایه در جریان یعنی چه؟

افزایش سرمایه در جریان، فرایندی است که طی آن شرکت‌ها منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق روش‌های مختلفی تأمین می‌کنند. در واقع شرکت‌ها با این کار منابع مالی خود را افزایش خواهند داد. هر شرکتی در زمانی که ثبت می‌شود، تمام سرمایه مورد نیاز آن از طریق مؤسسان فراهم خواهد شد.

حال ممکن است شرکت در طول فعالیت خود بخواهد ظرفیت تولید را افزایش داده یا طرح‌های توسعه را عملی کند. در این حالت شرکت‌ها دست به افزایش سرمایه می‌زنند. البته نوسازی ماشین آلات شرکت، راه‌اندازی خطوط جدید تولید و اصلاح ساختار سرمایه نیز می‌تواند از دلایل این افزایش سرمایه باشد.

توجه داشته باشید که افزایش سرمایه در جریان همانند سایر تغییرات شرکت نیازمند تنظیم صورتجلسه مجمع عمومی است. افزایش سرمایه در صلاحیت مجمع عمومی فوق‌العاده بوده و با اکثریت دو سوم آرای موافق این مجمع اعتبار خواهد داشت. همچین سهامدارانی که در این مجمع حاضر می‌شوند، باید نصف بیشتر سهام شرکت را در اختیار داشته باشند.

افزایش سرمایه در جریان با چه روش‌هایی انجام می‌شود؟

افزایش سرمایه در جریان با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در واقع شرکت‌ها با این روش‌ها منابع مالی مورد نیاز خود را تأمین خواهند کرد. مسأله‌ای که در افزایش سرمایه مهم است، محل تأمین مالی می‌باشد. در واقع وجه تفاوت این روش‌ها نیز، محل تأمین مالی آن هاست.

انتخاب روش مناسب برای افزایش سرمایه در جریان بسیار مهم است. زیرا این روش می‌تواند تغییرات مهمی را بر عملکرد شرکت و منابع مالی وی بگذارد. بنابراین شرکت‌ها با توجه به صلاحدید هیئت مدیره و شرایط شرکت، اقدام به بکارگیری یکی از این روش‌ها خواهند کرد.

روش‌های افزایش سرمایه در جریان عبارتند از: افزایش سرمایه از محل انباشته، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و افزایش سرمایه به روش صرف سهام. در ادامه به بررسی هر کدام از این روش‌ها به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.

افزایش سرمایه در جریان از محل انباشته یا اندوخته

یکی از متداول‌ترین روش‌های افزایش سرمایه در جریان شرکت، استفاده از سود انباشته یا اندوخته است. شرکت‌ها درآمد و سود سالانه خود را تماماً در بین سهامداران تقسیم نمی‌کنند. بلکه قسمتی از این سود را به عنوان سود انباشته در نزد خود نگه می‌دارند. در این حالت شرکت بخشی از سود انباشته را به سهام اسمی خود تبدیل خواهد کرد.

سپس سهام اسمی را به سهامداران جدید اعطاء می‌کند. در این روش قدرت تأمین مالی شرکت افزایش یافته و سهامداران نیز هیچ مبلغی را به شرکت پرداخت نمی‌کنند. همچنین درصد مالکیت تمامی سهامداران بدون تغییر باقی خواهد ماند.

در این روش سهامدار وجهی را به شرکت پرداخت نمی‌کند اما سهام وی افزایش پیدا خواهد کرد. به این سهام اضافه شده، سهام جایزه نیز می‌گویند. بعد از تکمیل روند افزایش سرمایه در جریان شرکت و اضافه شدن سهام جایزه به پرتفوی سرمایه‌گذاری، امکان فروش سهام جایزه وجود دارد.

افزایش سرمایه در جریان از طریق محل آورده نقدی

در این روش افزایش سرمایه در جریان، شرکت اوراقی را تحت عنوان حق تقدم خرید سهام منتشر خواهد کرد. اوراق خرید سهام با توجه به درصد مالکیت هر یک از سهامداران و درصد افزایش سرمایه در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.

افرادی که دارنده حق تقدم نهایی هستند، برای تبدیل کردن آن به سهام باید وجهی را بصورت ارزش اسمی سهم به حساب شرکت وارد نمایند. در بازار سرمایه ایران ارزش اسمی هر سهم مبلغ ۱۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است.

بزرگترین مزیت این روش از افزایش سرمایه در جریان آن است که نقدینگی جدیدی به شرکت وارد می‌شود. همچنین این روش به سودآور بودن شرکت در بلند مدت کمک بسیاری خواهد کرد. اما از معایب این روش آن است که فرایندی بسیار زمانبر بوده و ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد. زیرا برخی از سهامداران از واریز کردن ارزش اسمی هر سهم مقاومت خواهند کرد.

افزایش سرمایه در جریان از طریق محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها

از دیگر روش‌های افزایش سرمایه در جریان شرکت، تجدید ارزیابی دارایی هاست. در حالت عادی دارایی‌های ثابت مشهود در ترازنامه شرکت به میزان ارزش دفتری آن‌ها ثبت خواهد شد. از جمله این دارایی‌ها می‌توان به زمین، ماشین آلات و تجهیزات، ساختمان و املاک و… اشاره کرد.

ارزش دفتری نشان دهنده ارزش واقعی و ارزش روز این دارایی‌ها نیست. زیرا این ارزش، بهای تمام شده تاریخی دارایی‌های مذکور پس از کسر استهلاک انباشته است. این مسأله مخصوصاً در کشور‌هایی که شرایط تورمی دارند بیشتر خود را نشان می‌دهد.

در این شرایط هر سه سال یا پنج سال یکبار باید تمام این دارایی‌ها مورد تجدید و ارزیابی قرار گیرند. در این روش از افزایش سرمایه در جریان، هیچ نوع نقدینگی وارد شرکت نشده و ارزش ذاتی آن نیز تغییر نمی‌کند. اما مزیت بزرگ این روش، این است که دارایی‌های شرکت به روز شده و قدرت دریافت وام و اعتبار آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

افزایش سرمایه در جریان به روش صرف سهام

این روش افزایش سرمایه در جریان به حالتی اختصاص دارد که شرکتی سهام خود را بیشتر از قیمت اسمی آن‌ها به بازار عرضه کند. در واقع به اختلاف بین قیمت سهامی و قیمت عرضه، صرف سهام می‌گویند. در این روش، شرکت سهام خود را با روش پذیره‌نویسی به قیمتی بیشتر از قیمت اسمی سهام به فروش می‌رساند.

سپس تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی یعنی همان صرف سهام را به محل اندوخته شرکت منتقل خواهد کرد. البته شرکت می‌تواند به جای انتقال صرف سهام به محل اندوخته، در ازای آن به سهامداران سابق شرکت، سهام جایزه اعطاء کند.

بهترین روش برای افزایش سرمایه در جریان چیست؟

به صورت کلی بهترین روش افزایش سرمایه در جریان برای هر شرکت با شرکت دیگر فرق می‌کند. رد واقع ما نمی‌توانیم یک روش افزایش سرمایه را برای تمامی شرکت‌ها مناسب بدانیم. زیرا این تصمیم بستگی به افق برنامه‌ریزی‌های شرکت، ساختار مالی شرکت، وضعیت مالی آن و… دارد. اما به صورت کلی روش‌هایی که نقدینگی وارد شرکت می‌کنند، نسبت به بقیه روش‌ها مناسب‌تر هستند.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی به روش‌های مختلف افزایش سرمایه در جریان شرکت پرداخته و آنان را بررسی کردیم. همچنین بهترین روش برای افزایش سرمایه شرکت را به شما معرفی کردیم. افزایش سرمایه جزء تغییرات اصلی شرکت است که حتماً باید در اداره ثبت شرکت‌ها، ثبت شود. بنابراین تا زمانی که این تغییر به صورت رسمی در این سامانه ثبت نشده است، نمی‌توان گفت که تغییری صورت گرفته است. زیرا تنها با طی کردن روند ثبت است که تغییرات رسمیت پیدا می‌کنند. جهت ثبت انواع تغییرات شرکت تنها کافیست با شماره تلفن‌های موجود در سایت تماس بگیرید تا کارشناسان حقوقی شما را راهنمایی کنند.

 

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان