سامانه ثبت برند | هدف از ثبت برند و نام تجاری در سامانه ثبت برند

  • خانه
  • ثبت برند
  • سامانه ثبت برند | هدف از ثبت برند و نام تجاری در سامانه ثبت برند
سامانه ثبت برند

چکیده مقاله

سامانه ثبت برند جهت ثبت نشانه تجاری محصولات و خدمات مختلف طراحی و توسعه یافته است. هدف از ایجاد این سامانه جلوگیری از کپی برداری و سو استفاده از محصولات و خدمات ارائه شده است. و به شما کمک می کند که بتوانید در کوتاه ترین مدت نسبت به ثبت برند به نام خود و تثبیت جایگاه محصول اقدام کنید.
سامانه ثبت برند

سامانه ثبت برند جهت ثبت نشانه تجاری محصولات و خدمات مختلف  طراحی و توسعه یافته است. هدف از ایجاد این سامانه جلوگیری از کپی برداری و سو استفاده از محصولات و خدمات  ارائه شده است. و، به شما کمک می کند که بتوانید در کوتاه ترین مدت نسبت به  ثبت برند به نام خود و تثبیت جایگاه محصول  اقدام کنید. اگر می خواهید محصول تولیدی شما، متعلق به شما باشد و همه جا به نام شناخته شود، با ما همراه باشید تا اهمیت برند سازی، نحوه ثبت برند در سامانه ثبت برند را بررسی کنیم.

 

اهمیت طراحی برند و انواع آن

برند یک نام، علامت یا طرح تصویری گرافیکی و یا ترکیبی از آن ها است. هدف از طراحی برند معرفی کالا و خدمات یک فروشنده و یا گروهی از فروشنده ها برای جذب و ترغیب به خرید مشتری است. برند فرایندي جهت آگاهی و افزایش وفاداري مشتري به شمار  می رود. این فرایند نیازمند فرمانی از بالادست و آمادگی براي سرمایه گذاري برای آینده محسوب می شود  که نیاز به مدیریت صحیح تبلیغاتی به شیوه علمی و…دارد.

 

برندینگ چیست؟

برندینگ عبارتند از: تمایل به هدایت بازار، پیشی گرفتن از رقبا و ایجاد جایگاه برتر در رقابت و خدمات، تأمین بهترین ابزار براي تسهیل دسترسی کارکنان به مشتریان. هم چنین برند را می توان به چند دسته تقسیم کرد که به اجمال در ذیل مورد بررسی قرار گرفته است.

  • برند انفرادی: یک شرکت ممکن است بر اساس سیاست و راهبرد اختصاصی خود طراحی  شده باشد. بر  اساس  برنامه  خاص تصمیم گیری می  شود و برندهای مشخصی برای هر یک از محصولات و تولیدات داخلی  در نظر  گرفته می شود.
  • برندهای جمعی: برند های جمعی و هم خانواده به یک سری از محصولات خاص محدود می شود. به یک نام تجاری Brand Name که یک شرکت برای یک سری از محصولاتش اقتباس می کند.
  • برند شرکتی :ممکن است براساس تمام همه محصولات اسم شرکت کننده یا تولید کننده گذاشته شود. وقتی یک شرکت تولیدکننده محصولات متعددی دارد برند شرکتی استفاده می شود.

 

هدف از ثبت برند و نام تجاری  در سامانه ثبت برند چیست؟

هدف از ثبت برند، ثبت مالکیت و هویت سازمان شما محسوب می‌شود و با ثبت آن مالک نشانه (برند) می‌شوید؛ آن هم مالک انحصاری یعنی هیچ فرد یا سازمانی دیگری حق ندارد که بدون اجازه از شما استفاده تبلیغات و بر روی محصولات درج کند. هم چنین  این امکان را از لحاظ قانونی به شما  می‌دهد که علیه هر کسی که بدون اجازه از برند  شما یا حتی علامتی مشابه علامت شما استفاده نماید، در مراجع قانومی شکایت و پیگیری نمایید. ثبت برند می تواند برای سهامداران ایجاد ارزش افزوده سهام کند و باعث افزایش درآمد شرکت شود. برند هم چنین جزء ضروری موافقت نامه های اعطای نمایندگی است.

 در صورت عدم قانون سازی و ثبت نشدن برند، شرکت های رقیب و یا شرکت هایی که به صورت غیر مجاز فعالیت می کنند، به راحتی می توانند از  لوگو و یا محصولات شرکت شما کپی برداری کنند و روانه بازار و فروش کنند. در نتیجه سرمایه‌گذاری، مدیریت در بازاریابی یک محصول که چندین ماه و سال به طول انجامیده ممکن است از بین بیرود.

 اگر یکی از رقیبان و شرکت ها  از علامت تجاری یکسان یا مشابه علامت تجاری شما  استفاده کند، ممکن است مشتریان تصور کنند آن محصول متعلق به همان شرکت شما می باشد و در اثر دقت نکردن به کیفیت محصول تولید شده و در نتیجه کالای رقیب را خریداری می کنند و این موجب از دست رفتن سرمایه گذاری و اهداف های پیشبردی شما می شود. این امر نه تنها سود شخص/ شرکت را کاهش خواهد داد و مشتریان را گمراه خواهد کرد، بلکه به شهرت و وجهه آسیب خواهد زد. خصوصا اگر محصول رقیب کیفیت نازلی داشته باشد.

 

علائم تجاری قابل ثبت در سامانه ثبت برند کدامند؟

هر تصویر گرافیکی مانند کلمه، حرف، ترسیمات، عکس، رنگ  و یا از ترکیب آن ها که برای تشخیص کالاها یا خدمات به کار رود، علامت تجاری حساب  می ‌شود.  در برخی کشورها‌، اسلوگان و یا همان شعار  تبلیغاتی نیز برند و در ادارات ملی به عنوان علامت تجاری ثبت می ‌شود. بیشتر کشورها اجازه می‌ دهند شکل‌ هائی از علائم تجاری که قبلا مرسوم نبوده‌اند نیز ثبت  گردند، مانند    رنگ ‌ها، علائم سه بعدی (شکل یا بسته ‌بندی کالاها)، نشان‌ های قابل شنیدن (صداها) یا نشان‌ های قابل استشمام (بوها). با این حال، بسیاری از کشورها برای آن چه که به عنوان علامت تجاری قابل ثبت هستند،  محدودیت‌هایی قائل شده‌اند و عمومآ اجازه ثبت نشان‌هائی را می‌ دهند که قابل رویت هستند یا می‌توان آن‌ها را به صورت گرافیک نشان داد.

 

مدارک مورد لازم جهت علامت تجاری  در سامانه ثبت برند

  • برای ثبت نمودن برند یا هر نوع علامت تجاری بایستی فایل الکترونیکی آن را در سامانه ثبت برند به آدرس http://iripo.ssaa.ir درج نموده و تسلیم اداره ثبت نمود.
  • متقاضی جهت ثبت علامت تجاری خود در سامانه  ثبت برند بایستی کپی مدارک شناسایی خود را ارائه نمایید. هم چنین در شخصیت های حقوقی نیز  ارائه آخرین روزنامه  رسمی دلیل مدیریت و کپی شناسنامه و کارت ملی اشخاص  دارای امضا لازم است.
  • مدارک ضروری برای نماینده قانونی :در برخی مواقع درخواست از طریق یک نماینده قانونی صورت می گیرد. مثل وکیل، دارندگان یا دارنده حق امضا برای اشخاص حقوقی و… انجام می گیرد  که مدارک لازم باید ضمیمه شوند.
  • از برند مورد نظر پرینتی در ابعاد ۱۰ در ۱۰ سانتی متر گرفته می شود.
  • چنان چه علامتی سه بعدی باشد باید اقدام به ارائه علامت به صورت نمونه گرافیکی یا تصاویر دو بعدی  به طوری که از ۶ زاویه  مختلف  تهیه و در کل یک مجموع را تشکیل می دهد، کرد.
  • ارائه نمودن مدارک لازم در رابطه با  فعالیت مربوطه نیز الزامی است.
  • بهره مندی از حق تقدم: چنان چه درخواست کننده یا درخواست کنندگان ثبت به استناد تقاضای ثبت یا ثبت خارج کشور  قصد استفاده از  مزایای حق تقدم را داشته باشند، بایستی مدارک لازم و مربوط به حق تقدم را همزمان  با اظهار نامه یا حداکثر در مدت زمانی ۱۵ روز به اداره ثبت تحویل دهند.
  • ارائه رسید پرداخت هزینه ها لازم است.

 

نکات مهم در راستای ثبت علامت تجاری در سامانه ثبت برند

  • چنان چه بر اساس یک سری مسائل و دلایل اظهارنامه تسلیمی منجر به ثبت نشود، هزینه های پرداختی برای آن قابل استرداد نیست.
  • هم چنین اگر اعتراض در کمیسیون رد گردد، هزینه رسیدگی به اعتراض نیز قابل استرداد نیست.
  • لازم به ذکر است اگر فرد اعتراض کننده خارج از ایران باشد، فرصت ها و زمان های داده شده به دو برابر افزایش خواهد یافت.

توجه

شما میتوانید از طریق فرم روبه رو درخواست خود را ارسال کنید تا مشاورین ما در کوتاه ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند.
نکته : تمامی مشاوره ها به صورت رایگان انجام میشود.

فرم درخواست ثبت برند | فرم زیر را کامل کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن مشاورین ما با شما تماس حاصل فرمایند.

مقالات پایین ،پیشنهاد خوانندگان این مقاله برای مطالعه است.

صفر تا صد تمدید پروانه کسب

یکی از مهم ترین مجوزهایی که تمامی واحدهای کسب باید نسبت به تمدید آن اقدام کنند، پروانه کسب است. تمدید پروانه کسب حداقل باید 30 روز پس از اتمام اعتبار آن صورت گیرد. پروانه کسب، مجوزی است که از سوی اصناف و اتحادیه ها به واحد کسب مربوطه ارائه می شود. بر اساس این مجوز، […]

راهنمای اخذ جواز کسب کافی نت

اگر قصد تاسیس کافی نت دارید، ابتدا باید از اتحادیه صنف فناوران رایانه، جواز کسب کافی نت اخذ نمایید. جواز کسب، جوازی است که اجازه فعالیت قانونی به کسب و کار فوق می دهد. قانونی بودن فعالیت، بهره مندی از تسهیلات و خدمات دولتی، تثبیت موقعیت کسب و کار، جلب اعتماد مشتریان و … از […]

راهنمای اخذ جواز کسب خیاطی

یکی از مهم ترین جوازهایی که خیاطان جهت فعالیت قانونی و رسمی و باید اخذ کنند، جواز کسب خیاطی است. اخذ جواز کسب خیاطی از اتحادیه صنفی خیاطان صورت می گیرد. یعنی این اتحادیه با به عضویت در آوردن خیاط در در صنف خیاطان، به او پروانه کسب اعطا می کنند. دلایل زیادی وجود دارند […]

نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان