اگر در شرکتهای مختلف پیمانکاری مشغول به کار هستید، احتمالاً بارها در مورد مناقصههای مختلف شنیدهاید. یکی از مهمترین حوزههایی که مزایدهها و مناقصههای زیادی برای آن برگزار میشود، پیمانکاری است. احتمالاً شما نیز بارها در مورد این مناقصهها شنیدهاید. اما ماهیت مناقصه پیمانکاری چیست؟ این مناقصهها بر چه اساسی دستهبندی شده و به چند نوع تقسیم میشوند؟ نحوه برگزاری این مناقصهها و شرکت در آنها چگونه است؟
در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی میخواهیم به معرفی مناقصههای پیمانکاری و بحث پیرامون آنها به صورت کامل بپردازیم. اگر در این خصوص سؤالی داشتید میتوانید فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید. این گونه مشاوران حقوقی در اسرع وقت با شما تماس گرفته و به سؤالات شما پاسخ میدهند.
فرم درخواست مشاوره رایگان
مناقصه پیمانکاری چیست؟
به معاملههایی که در آنها پیشنهاد کمترین قیمت ملاک انجام معامله باشد، مناقصه پیمانکاری میگویند. گاهی اوقات سازمانهای عمومی خرید کالا یا خدمات مورد نیاز خود را به رقابت و مسابقه میگذارند. در این میان شرکتهای پیمانکاری که دارای رتبه هستند میتوانند کمترین و مناسبترین قیمت را به سازمان مربوطه پیشنهاد دهند.
سازمانهای دولتی معمولاً پروژههای بزرگی که باید در یک مدت زمان معمول انجام شوند را ارائه میکند. هر شرکت پیمانکاری که حاضر باشد پروژه را با قیمت مناسبتری انجام دهد، برند مناقصه خواهد بود. انجام این معامله از سوی نهادهای دولتی به منظور کسب منفعتهای عمومی انجام میگیرد.
در مناقصهها معمولاً مدیرعاملهای شرکتهای پیمانکاری حضور دارند. شرکتها باید بتوانند خدمات و کالای مورد نیاز پروژه را با بهترین و کمترین قیمت تأمین کنند. پروژه به فرد مناقصهگری که بهترین قیمت را پیشنهاد دهد، واگذار خواهد شد.
مناقصههای پیمانکاری چگونه انجام میشوند؟
به صورت کلی فرایند برگزاری مناقصه پیمانکاری به این صورت است که ابتدا با دعوت از مناقصه گران جهت شرکت در مناقصه انجام میشود. این دعوت میتواند به صورت عمومی یا محدود باشد. سپس صلاحیت مناقصه گرانی که برای شرکت در مناقصه اعلام آمادگی میکنند، بررسی میشود.
این تعیین صلاحیت ممکن است به صورت تک مرحلهای یا دو مرحلهای انجام شود. طبق قانون، برگزاری مناقصه باید طبق مراحل زیر صورت گیرد.
- تمامی مناقصه گران باید پیشبینیهای مالی لازم را برای انجام پروژه مورد نظر انجام داده و اسناد و مدارک را تحویل کارفرما دهند.
- فراخوان پیشنهادهای مناقصه باید انجام شود.
- در این مرحله نوبت به بررسی پیشنهادهای مناقصه گران میرسد. در واقع باید بهترین پیشنهاد از سوی کارفرما یا مناقصهگزار تعیین شود.
- مرحله آخر مربوط به تعیین برنده و انعقاد قرارداد است. باید کارفرما و مناقصهگر جهت انجام پروژه با هم قراردادی را عقد نمایند.
انواع مناقصههای پیمانکاری کدامند؟
مناقصه پیمانکاری را میتوان بر اساس معیارهای گوناگونی به دستههای مختلفی تقسیم کرد. مراحل بررسی، روش دعوت مناقصه گران و قیمت معامله جزء معیارهای مهم دستهبندی مناقصههای پیمانکاری هستند. به همین دلیل در ادامه این مقاله میخواهیم انواع مختلف این مناقصهها را به صورت کامل بررسی کنیم.
انواع مناقصه بر اساس مراحل بررسی
مناقصات پیمانکاری بر اساس ماده ۴ قانون مناقصات بر اساس مراحل بررسی مناقصه گران به دو صورت انجام میشود: یک مرحلهای و دومرحلهای. در بررسی یک مرحلهای هیچ نیازی به بررسی فنی فرد مناقصهگر نخواهد بود. در واقع پیشنهاد کارفرماها در همان جلسه و در پاکتهای مشخص شده پروژه تحویل مناقصهگر میشود.
بررسی دو مرحلهای معمولاً برای پروژههایی صورت میگیرد که انجام آنها به ابزارها و تمهیدات خاصی نیاز دارد. به همین دلیل انجام بررسی فنی جهت تأیید صلاحیت مناقصهگر بسیار مهم است. در واقع کمیسیون مناقصه باید به این نتیجه برسند که شرکت مناقصهگر قادر به انجام پروژه به بهترین شیوه خواهد بود.
انواع مناقصه بر اساس روش دعوت مناقصه گران
مناقصهگزاران یا برگزارکنندگان مناقصه ممکن است به دو صورت از مناقصه گران برای شرکت در مناقصه دعوت کنند. روش اول فراخوان یا دعوت عمومی و روش دوم دعوت خصوصی از مناقصه گران است.
در روش اول برگزاری مناقصه به صورت عمومی فراخوان میشود. این فراخوان از طریق روزنامهها، سایتها و بنگاههای اطلاعرسانی مختلف پخش خواهد شد. اما در روش دوم مناقصهگزار یا کارفرما به صورت خصوصی و محدود از مناقصهکنندگان دعوت به شرکت در مناقصه میکند. مسلماً در این نوع مناقصه، هم شرایط مناقصه و هم شرایط مناقصه گران خاص و متفاوت خواهد بود. در واقع کارفرما میخواهد پروژه او تنها توسط لیست مشخصی از مناقصه گران انجام شود.
انواع مناقصه بر اساس قیمت معامله
بر اساس ماده ۳ قانون مناقصه، انواع مناقصههای پیمانکاری بر اساس نوع معامله به سه نوع تقسیم میشوند. معامله کوچک، معامله متوسط و معامله بزرگ. معاملههای کوچک به معاملههایی گفته میشوند قیمت موضوع آنها که بر اساس قیمت ثابت سال ۱۳۸۱ کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشند.
معاملههای متوسط معاملههایی هستند که قیمت موضوع آنها کمتر از ۱۰ برابر معامله کوچک باشد. در واقع قیمت آن باید حداکثر ۱۰ برابر قیمت معامله کوچک باشد.
معامله بزرگ به معاملههایی گفته میشود که قیمت موضوع آنها بیشتر از ۱۰ برابر قیمت معامله کوچک باشد. شایان ذکر است که سالیانه حد نصاب معاملات توسط دولت هماهنگ میگردد.
مفاهیم مختلف در مناقصه پیمانکاری
در امور مربوط به مناقصه پیمانکاری به اصلاحات و مفاهیم مختلفی مواجه خواهیم شد. به همین دلیل در این بخش میخواهیم تمامی اصطلاحات و مفاهیم مختلف به کار رفته را به صورت کامل معرفی کنیم. اینگونه میتوانید موضوعات مربوط به مناقصات را بهتر درک کنید.
مناقصهگزار
به نهاد یا سازمانهایی گفته میشود که مسئول برگزاری مناقصه است و به او کارفرما هم میگویند. نیروهای سهگانه جمهوری اسلامی مسئول برگزاری این مناقصات هستند. دیوان سراها، ارگانها، شرکتها، ادارهها، مؤسسات غیردولتی، مؤسسههای عمومی، شورای نگهبان و ارگانهای انقلابی جزء کارفرماها میباشند.
مناقصهگر
شخص حقیقی یا حقوقی است که با دریافت اسناد مربوط به مناقصه در آن شرکت کرده و پیشنهادات خود را ارائه میکند.
کمیته فنی بازرگانی
انجمنی است که حداقل دارای سه کارشناس فنی بازرگانی میباشد. این کارشناسان وظیفه بررسی صلاحیت مناقصه گران و پیشنهادات آنان را به عهده دارند.
ارزیابی مالی
ارزیابی مالی به روندی گفته میشود که در آن کمیته فنی بازرگانی مناسبترین پیشنهاد ارائه شده از سوی مناقصهگر را انتخاب میکند.
ارزیابی شکلی
روندی است که طی آن پیشنهادات، اسناد و مدارک و امضای آنها و واضح بودن قیمت بررسی میشوند.
ارزیابی کیفی مناقصه گران
کمیته فنی بازرگانی در این روند تواناییها و امکانات مناقصه گران را جهت انجام پروژه مورد مناقصه بررسی میکند.
برنامه زمانی مناقصه
برنامه زمانی مناقصه مدرکی است که طی آن اطلاعات مربوط به مدت زمان برگزاری مراحل مختلف مناقصه قید میشوند. همچنین زمان انقضای پیشنهادات و زمان عقد قرارداد نیز مشخص خواهد شد.
اطلاعرسانی مناقصهها در سایت ارتباط گستران هزاره
اطلاعرسانی مناقصه پیمانکاری اگر به صورت فراخوان عمومی باشد باید با روشهای مختلفی انجام شود. زیرا باید اطلاعرسانی برگزاری مناقصه به تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی برسد. سایت ارتباط گستران هزاره سالهاست که در زمینه اطلاعرسانی انواع مناقصهها، مزایدهها و معاملات دولتی فعالیت دارد. میتوانید از طریق این سایت اطلاعات مربوط به مناقصههای مختلف را دریافت نمایید.
جمعبندی
در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی به معرفی کامل مناقصههای پیمانکاری و انواع این مناقصهها پرداختیم. همچنین چگونگی برگزاری این مناقصات و اصلاحات معروف آنان را توضیح دادیم. اگر جهت شرکت در مناقصات مختلف به راهنمایی نیاز دارید، حتماً با کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی تماس بگیرید.