اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده یکی از اقداماتی است که باید توسط دریافتکنندگان مبلغ مالیات بر ارزش افزوده انجام شود. مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که به صورت غیرمستقیم به کالاها و خدماتی که ارائه میشوند، اعمال خواهد شد. تولیدکنندگان و حتی توزیعکنندگان کالا و خدمات مشمول پرداخت این نوع مالیات هستند. اما نکته مهم این است که مالیات نهایی توسط مصرفکننده نهایی کالا یا دریافتکننده خدمات پرداخت میشود.
با این وجود نقش گواهی مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ اصلاً چرا باید نسبت به اخذ این گواهی اقدام کنیم؟ در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی میخواهیم به معرفی این گواهی و نحوه اخذ آن بپردازیم. اگر در این مورد سؤالات بیشتری داشتید، فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید تا کارشناسان حقوقی با شما تماس گیرند.
فرم درخواست مشاوره رایگان
گواهی مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
گواهی مالیات بر ارزش افزوده یک نوع مجوز است که فروشندگان کالا یا ارائهدهندگان خدمات ملزم به دریافت آن هستند. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، وظیفه پرداخت نهایی مبلغ مالیات بر ارزش افزوده بر عهده مصرفکننده نهایی کالا است. به همین دلیل زمانی که یک کالا را خریداری میکنیم، باید مالیات ارزش افزوده آن را نیز پرداخت نماییم.
تنها فروشندگانی میتوانند از مالیات را از خریدار نهایی دریافت کنند، که مجوز آن را داشته باشند. این مجوز همان گواهی مالیات بر ارزش افزوده است. فروشندگانی که فاقد این مجوز هستند، نمیتوانند از خریداران مالیات بر ارزش افزوده را دریافت کنند. بنابراین قبل از هر کاری باید نسبت به اخذ این گواهی اقدام کنید.
چه افرادی موظف به اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
در قانون مالیات تمامی واحدهای اقتصادی و اشخاص حقوقی که مشغول فعالیت اقتصادی هستند، باید گواهی مالیات بر ارزش افزوده را اخذ کنند. البته در این میان معافیتهایی نیز وجود دارد که در موضوع ماده ۱۲ این قانون میتوان آنها را مشاهده کرد. گواهی مالیات توسط سازمان مالیاتی صادر میشود. بنابراین تمامی کسانی که مشمول این مالیات میشوند و از پرداخت آن معاف نیستند باید نسبت به اخذ این گواهی اقدام کنند.
مدت اعتبار گواهی مالیات بر ارزش افزوده چقدر است؟
مسلماً هر گواهی و مجوزی که صادر میشود تنها برای مدت زمان خاصی اعتبار دارد. گواهی مالیات بر ارزش افزوده نیز از این قاعده مستثنی نیست. مدت اعتبار این گواهی را، حوزه مالیاتی که آن را صادر میکند، مشخص خواهد کرد. این مدت اعتبار ممکن است ۶ ماهه یا یکساله باشد.
با انقضای مدت زمان اعتبار این گواهی، اعتبار قانونی آن نیز به پایان میرسد. در نتیجه تمامی مشمولین این مالیات موظفاند که گواهی خود را قبل از پایان اعتبار آن تمدید نمایند. سازمان امور مالیاتی همان نهادی است که علاوه بر صدور گواهی، امور تمدید آن را نیز انجام میدهد.
سامانه الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده (evat)
در گذشته بسیاری از امور اداری و قانونی مربوط به اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده به صورت حضوری انجام میشود. اما در سالهای اخیر جهت الکترونیکی نمودن این امور، تمامی کارها از طریق سامانه آنلاین پیش میرود. سامانه الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده به آدرس https://www.evat.ir/ سامانهای است که خدمات مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را ارائه میدهد.
برای استفاده از خدمات این سامانه، ابتدا باید پرونده مالیات بر ارزش افزوده ایجاد کنید. بعد از ثبت نام و تشکیل پرونده، میتوانید از طریق پرتال خود درخواست اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده را ثبت نمایید.
نکات مهم اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده
جهت اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده ابتدا لازم است به نکات مهم زیر توجه داشته باشید.
• افرادی که دارای کسب و کارهای مختلفی هستند، برای هر یک از واحدها باید به صورت جداگانه اقدام به اخذ گواهی کنند.
• افراد مشمول اخذ این گواهی باید مدارک مالی و صورتحسابهای خود را تا ۱۰ سال نگهداری کنند.
• داشتن کد رهگیری سامانه شماره اقتصادی جهت اخذ گواهی ضروری است. اگر فاقد این کد هستید، ابتدا باید از طریق https://register. tax.gov.ir/Pages/Login اقدام به اخذ این کد نمایید.
مدارک لازم برای اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده
مهمترین سؤالی که توسط متقاضیان از کارشناسان حقوقی پرسیده میشود، مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده است. مدارکی که برای اخذ این مجوز لازم هستند، شامل دو بخش مجزا میباشند. بخش اول جهت ثبت نام اولیه و بخش دوم جهت ثبت نهایی در مرحله آخر است. در این بخش به تمامی مدارک مورد نیاز برای مرحله اول و دوم اخذ این مجوز اشاره خواهیم کرد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام اولیه گواهی مالیات بر ارزش افزوده
• کپی تمامی مدارک اعضای شرکت همانند شناسنامه، کارت ملی و…
• آگهی تأسیس شرکت و آخرین تغییرات شرکت
• آدرس کامل سکونت پیمانکار
• تلفن ثابت و تلفن همراه پیمانکار
• کد پستی پیمانکار
• ارائه وکالتنامه رسمی در صورت داشتن وکیل
• مجوزهای مربوط به فعالیت شرکت
• کد پستی دفتر یا محل کار و یا کد پستی منزل
مدارک مورد نیاز برای مرحله دوم ثبت نام گواهی مالیات بر ارزش افزوده
• نام بانک شرکت
• نام شعبه بانک شرکت و کد مربوط به آن
• شماره حساب بانکی
• اطلاعات تماس و آدرس دقیق رئیس هیئت مدیره
• کد پستی و نشانی قانونی مدیر رئیس هیئت مدیره
• آگهی تمامی آخرین تغییرات شرکت
• کد اقتصادی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد مدارک لازم برای این گواهی و آمادهسازی این مدارک با کارشناسان ثبت خوارزمی در ارتباط باشید. میتوانید فرم مشاوره رایگان سایت را پر کنید تا کارشناسان در اسرع وقت با شما تماس گیرند.
مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده
همان طور که قبلاً اشاره کردیم، مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده به صورت آنلاین غیرحضوری از طریق سامانه evat انجام میشود. برای صدور این گواهی مراحل زیر را طی کنید.
• ابتدا به آدرس https://evat.ir/ مراجعه کرده و با نام کاربری و رمز عبور خود وارد شوید. اگر ثبت نام نکردهاید، ابتدا امور مربوط به ثبت نام را انجام داده، سپس وارد حساب کاربریتان شوید.
• بعد از ورود به سامانه، در قسمت راست گزینه درخواست گواهینامه ثبت نام را انتخاب کنید.
• در صفحه نشان داده شده ابتدا کد رهگیری سامانه شماره اقتصادی و سپس توضیحات جهت درخواست گواهینامه را تکمیل کنید.
• سپس گزینه ثبت درخواست را انتخاب کنید. در این هنگام یکسری از اطلاعات و مشخصات در رسید برای شما نمایش داده میشود. از رسید نمایش داده شده پرینت گرفته و آن را نزد خود نگه دارید.
• چند روز بعد از ثبت درخواست، گواهی مالیات بر ارزش افزوده در سامانه صادر میشود. این گواهی با پست به آدرس ثبت شده در سامانه کد اقتصادی مود ارسال خواهد شد.
نحوه تمدید گواهی مالیات بر ارزش افزوده
برای تمدید اعتبار گواهی مالیات بر ارزش افزوده نیز میتوانید از طریق سامانه الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایید. برای تمدید اعتبار مراحل زیر را طی کنید.
۱) ابتدا وارد سایت https://www.evat.ir/ شده و نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نمایید تا وارد سامانه شوید.
۲) در قسمت راست گزینه درخواست گواهینامه ثبت نام را انتخاب کنید.
۳) در صفحه نشان داده شده، فیلدهای مشخص شده را پر نمایید.
۴) بعد از تکمیل دو فیلد اصلی، در قسمت پایین تیک مربوط به \”دارای گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده هستم\” را انتخاب کنید. این گزینه مخصوص افرادی است که گواهی مالیات دارند و قصد دارند آن را تمدید کنند.
۵) سپس گزینه ثبت درخواست انتخاب کرده و از رسید نشان داده شده پرینت بگیرید.
جمعبندی
در این مقاله از سایت ثبت خوارزمی به معرفی کامل گواهی مالیات بر ارزش افزوده و نحوه اخذ آن از سامانه الکترونیکی پرداختیم. همچنین مدارک لازم برای اخذ این گواهی و نکات مهم مربوط به آن را توضیح دادیم.
اگر در جهت انجام امور دریافت گواهی به راهنمایی نیاز دارید، حتماً با شماره تلفنهای موجود در سایت ثبت خوارزمی تماس بگیرید. کارشناسان حقوقی میتوانند شما را قدم به قدم راهنمایی کنند.