تمام اشخاص حقوقی و حقیقی موظف هستند در زمان ثبت شرکت طبق اساسنامه، اعضای هیئت مدیره خود را مشخص کنند. تعیین هیات مدیره در شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام اهمیت زیادی دارد. چنانکه میدانید اعضای هیات مدیره در اولین مجمع عمومی توسط سهامداران و اعضای شرکت انتخاب میشوند. هیئت مدیره نیز بلافاصله باید مدیرعامل، رئیس هیات مدیره و نایب رئیس را معین کند تا وظیفه مدیریت و سازماندهی امور شرکت را به عهده بگیرند؛ اما هر یک از اعضای هیئت مدیره چه مسئولیتی به عهده دارند؟ مسئولیت اعضای هیات مدیره مثل رئیس هیأت مدیره و نایب رئیس جزو مواردی هستند که همیشه برای کاربران جای سوال است. برای دریافت پاسخ به سایت ثبت خوارزمی مراجعه کنید، فرم مشاوره را تکمیل نموده تا کارشناسان به سوالاتتان درباره اعضای هیئت مدیره و مسئولیتهای آنان پاسخگو باشند.
فرم درخواست مشاوره رایگان
آنچه که باید درباره مسئولیت اعضای هیئت مدیره بدانید
معمولا مسئولیت اعضای هیات مدیره شرکت، طبق مقررات لایحه اصلاحی قانون تجارت مشخص شده است. در شرکتهای سهامی خاص، تعداد اعضای هیئت مدیره نباید کمتر از ۳ نفر باشد و در شرکتهای سهامی عام نباید این تعداد کمتر از ۵ نفر در نظر گرفته شود. از نظر اعتبار، اعضای هیات مدیره طبق اساسنامه میتوانند تا دو سال در پست خود باقی بمانند. هر چند بعد از اتمام زمان تصدی پستها، آنان میتوانند مجدد در پست خود ابقا شوند. عزل هیئت مدیره توسط مجمع عمومی عادی انجام میشود. مدیر شرکت را میتوان از بین اعضای هیات مدیره انتخاب کرد؛ اما هر یک از سهامداران شرکت میتوانند در قالب شخص حقوقی به عنوان مدیر برگزیده شوند. در یک شرکت با مسئولیت محدود تعداد افرادی که در هیئت مدیره هستند، حداقل ۲ نفر انتخاب میشوند.
مسئولیت اعضای هیئت مدیره و حیطه وظایف آنها
چنانکه میدانید اعضای هیئت مدیره در شرکتهای تجاری به خصوص در شرکت سهامی از بین سهامداران انتخاب میشوند. هیات مدیره نیز از بین خود برای اداره شرکت رئیس و نائب رئیس انتخاب میکند. رئیس هیأت مدیره در مرحله نخست عضوی از هیئت مدیره است و طبق اساسنامه باید وظایف خاصی را ایفا نماید. شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که رئیس هیات مدیره کیست؟ مسئولیت رئیس هیئت مدیره در شرکت چیست؟ رئیس هیأت مدیره یکی از مدیرانی است که توسط اعضای هیئت مدیره انتخاب و ریاست جلسات را به عهده میگیرد. کسی که در جایگاه رئیس هیئت مدیره قرار میگیرد، باید مطمئن شود که جلسات هیات مدیره به درستی برگزار میشوند. نکته مهمی که باید به آن اذعان نمود این است که وظایف مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره با یکدیگر فرق میکند.
مسئولیت رئیس هیات مدیره چیست
در برخی از شرکتها معمولا وظایف مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره یکی است؛ اما بارزترین وظیفه و مسئولیت رئیس هیات، مدیریت خود هیئت مدیره میباشد. بر همین اساس، عمدهترین مسئولیتهای رئیس هیات مدیره عبارت هستند از:
- برگزاری جلسات و دعوت از اعضای هیئت مدیره
- برگزاری مجامع عمومی به نیابت از طرف هیات مدیره
- پذیرفتن ریاست مجامع عمومی به عنوان رئیس هیئت رئیسه
در شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص رئیس هیات مدیره وظایف دیگری نیز به عهده دارند که عبارت هستند از:
- اعلام تنفس در جلسات
- تغییرات در اساسنامه
- اعلام تغییرات به اداره ثبت شرکتها
- تصویب ترازنامه شرکت
- انحلال شرکت و تصفیه آن
موضوع دیگری که یکی از چالشهای کاربران بوده و از کارشناسان ثبت خوارزمی پرسیده میشود، این است که آیا بین مسئولیت و وظایف مدیرعامل با وظایف رئیس هیئت مدیره تفاوتی وجود دارد؟ پاسخ به این پرسش بلی است.
تفاوت وظایف مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره
همانطور که گفتیم یک از پرسشهای رایج کاربران، درباره تفاوت مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره میباشد. در وهله اول اینکه رئیس هیئت مدیره یکی از اعضای هیات مدیره محسوب میشود که ممکن است سمت یک مدیر اجرایی (تمام وقت) و یا مدیر غیر اجرایی (پاره وقت) را عهدهدار باشد و از این حیث جایگاه او نسبت به مدیرعامل متفاوت است. مورد بعدی که تفاوت این دو را نشان میدهد این است که مدیرعامل توسط هیئت مدیره و از میان یکی از سهامداران یا خارج از شرکت انتخاب میشود. مهمترین تفاوت مدیرعامل با رئیس هیات مدیره، در موقعیت و جایگاه آنها در شرکت میباشد.
موقعیت هیات مدیره و اعضای آن در شرکت بلند مدتتر و از نظر ساختاری منجسمتر است. آنها به مدت دوسال انتخاب میشوند، در حالی مدیرعامل یا هیات رئیسه بنا به نیاز انتخاب و پس از پایان یافتن وظایفشان منحل میشوند. از تفاوتهای دیگر درباره مسئولیت اعضای هیئت مدیره با مدیرعامل در این است که مدت زمان مدیریت اعضای هیات مدیره به مدت دو سال میباشد و وظایف مهمی چون اداره امور کلی شرکت، انجام معاملات و دعوت از سهامداران برای شرکت در مجمع عمومی را انجام میدهند؛ اما مدیرعامل مجری سیاستهای اتخاذ شده هیئت مدیره هستند. علاوه بر این مدیرعامل میتواند در جلسات هیئت مدیره شرکت کند؛ ولی حق رای ندارد. معمولا مسئولیت اعضای هیئت مدیره از شرکتی به شرکت دیگر فرق میکند. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجرب ثبت خوارزمی در ارتباط باشید.