این سوال که بهتر است برای انجام دادن فعالیتهای بازرگانی چه نوع شرکتی ثبت کنیم، ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید. هفت شرکت در قانون تجارت معرفی شده است که عبارتند از: شرکتهای سهامی خاص و عام، شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی، شرکت نسبی، شرکت تضامنی و شرکت مسئولیت محدود. برای تشکیل هر یک از این شرکت ها، شرایط ویژهای مورد نیاز است. در این بین، شرکتهای سهامی خاص و مسئولیت محدود، در ایران از محبوبیت زیادی برخوردار هستند و زیاد به ثبت میرسند.
فرم درخواست مشاوره رایگان
در ادامه این مقاله، قصد داریم به بررسی شرکتهای سهامی خاص و مسئولیت محدود و تفاوتها و شباهتهای این دو نوع شرکت بپردازیم. پس از مطالعه این مقاله، چنانچه در مورد ثبت شرکت سوالی داشتید، میتوانید با کارشناسان خوارزمی ثبت تماس گرفته و اطلاعات کامل و جامعی را در این باره دریافت کنید.
شباهتهای شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص
شرکت مسئولیت محدود با حضور دو نفر یا بیشتر و برای انجام دادن فعالیتهای بازرگانی تشکیل میشود. مسئولیت شرکای این نوع شرکت در برابر قروض و تعهدات، محدود به میزان آورده آنهاست.
شرکت سهامی خاص شرکتی است که کلیه سهام آن توسط موسسان تامین شده است. تعداد سهامداران این نوع شرکت در مقایسه با شرکت سهامی عام کمتر است.
از جمله شباهتهای این دو نوع شرکت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص، صد هزار تومان است.
– در شرکتهای مسئولیت محدود و سهامی خاص، هیچ اجباری برای افزایش سرمایه وجود ندارد.
– حق رای در شرکت مسئولیت محدود به نسبت سرمایهای است که هر شریک به شرکت آورده است. حق رای در شرکت سهامی خاص به نسبت تعداد سهامی است که هر شریک در شرکت دارد.
– هم در شرکت مسئولیت محدود و هم در شرکت سهامی خاص باید حتما عبارت (مسئولیت محدود) و (سهامی خاص) قید شود. در غیر این صورت، این شرکتها در برابر اشخاص ثالث به عنوان شرکت تضامنی شناخته میشوند.
تفاوت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص: قسمت اول
برخی از مهمترین تفاوتهای شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص، موارد زیر را شامل میشود:
– تعداد شرکا: برای تشکیل شرکت سهامی خاص باید حداقل دو نفر سهامدار وجود داشته باشد و ثبت شرکت مسئولیت محدود با دو نفر شریک امکانپذیر است.
– تودیع سرمایه: سرمایه اولیه در شرکت مسئولیت محدود در اساسنامه درج شده و لازم نیست کل سرمایه در یک حساب بانکی سپردهگذاری شود. اما در شرکت سهامی خاص، باید 35 درصد از کل سرمایه اولیه شرکت در همان ابتدا در یک حساب بانکی به نام شرکت سپردهگذاری شود. سهامداران شرکت سهامی خاص باید پرداخت 65 درصد باقی مانده از سرمایه شرکت را تعهد کنند.
– انتخاب بازرس: انتخاب بازرسین اصلی و علیالبدل در شرکت سهامی خاص اجباری است. در حالی که تعیین بازرس در شرکت مسئولیت محدود اجباری نیست.
– روزنامه کثیرالانتشار: در شرکت سهامی خاص باید حتما روزنامه کثیرالانتشار انتخاب کرد. در حالی که در شرکت مسئولیت محدود نیازی به این کار نخواهد بود.
تفاوت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص: قسمت دوم
– هیات مدیره: مدت زمان مدیریت اعضای هیئت مدیره در شرکت مسئولیت محدود میتواند به صورت محدود یا نامحدود باشد. اما در شرکت مسئولیت محدود نمیتوان مدیران را بیشتر از 2 سال به این سمت منصوب کرد. مدیران شرکت مسئولیت محدود را میتوان از بین شرکا یا افراد خارج از شرکت تعیین کرد. در حالی که مدیران شرکت سهامی خاص باید حتما در شرکت سهام داشته باشند.
– تقسیم سود و ضرر: با اینکه شرکای شرکت مسئولیت محدود به میزان سهمالشرکه خود سود دریافت میکنند، این امکان وجود دارد که در اساسنامه برای تقسیم سود و زیان چاره دیگری اندیشیده شود. اما در شرکت سهامی خاص، سود حاصل از فعالیتهای شرکت تقسیم بر تعداد سهام می شود و این روند قابل تغییر نیست.
– نقل و انتقال سهام: انتقال سهمالشرکه در شرکتهای مسئولیت محدود، پس از تشکیل مجمع عمومی و جلب رضایت حداقل سه چهارم شرکا انجام میشود. انتقال سهام این نوع شرکت باید حتما در دفاتر اسناد رسمی انجام شود. در غیر این صورت، اعتبار قانونی نخواهد داشت. اما انتقال سهام در شرکت سهامی خاص، نیازی به این تشریفات ندارد و به صورت عادی انجام میشود.
سخن پایانی
اکنون که مهمترین شباهتها و تفاوتهای دو شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود را بررسی کردیم، زمان پاسخ دادن به این پرسش است که ثبت شرکت مسئولیت محدود بهتر است یا سهامی خاص؟ در پاسخ به این سوال، نمیتوان یکی از این دو نوع شرکت را انتخاب کرد. هر کدام از این شرکتها آثار، ویژگی ها و شرایط ویژهای دارند.
توصیه میشود ابتدا موضوع فعالیت شرکت را مشخص کنید تا راحتتر بتوانید قالب ایدهآل خود را انتخاب نمایید. انجام دادن برخی فعالیتها بهتر است در قالب شرکت سهامی خاص انجام شود. به عنوان مثال برای شرکتهایی که قصد دارند در مزایدات و مناقصات مختلف شرکت کرده یا از وامها و تسهیلات بانکی استفاده کنند، شرکت سهامی خاص گزینه مناسبتری به شمار میرود. چون شرکت سهامی خاص معمولا از اعتبار بیشتری برخوردار است.