قوانین نام‌گذاری در ثبت شرکت

 

انتخاب نام برای ثبت شرکت یکی از مهم‌ترین و در عین حال حساس‌ترین انتخاب‌های افراد در فرایند ثبت شرکت می‌باشد. انتخاب نام زمانی سخت‌تر می‌شود که با محدودیت‌های قانونی و مقررات نام‌گذاری شرکت‌های تجاری مواجه می‌شویم. شما نمی‌توانید هر نامی که می‌خواهید روی شرکت خود بگذارید بلکه می‌بایست با توجه به محدودیت‌ها و استانداردهای موجود برای شرکت خود نامی انتخاب کنید که هم زیبا، خوش آوا و مرتبط با فعالیت‌های شرکت باشد و هم از لحاظ قانونی منعی برای به ثبت رساندن آن وجود نداشته باشد. مسلما این انتخاب مهم نیاز به خلاقیت و نیز مشاوره دارد. مشاوران ما همه روزه آماده‌ی پاسخگویی به سوالات متقاضیان ثبت شرکت هستند.

چرا انتخاب نام برای شرکت حساس است؟

انتخاب نام مناسب برای شرکت از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است، چالش تجاری مهمی در سراسر دنیا وجود دارد که در آن نوع و موضوع فعالیت‌های شرکت با نام آن همسویی ندارد. کمپانی‌های بزرگی خصوصا در زمینه‌ی خودروسازی، مد و فشن، در بدو فعالیت با این مشکل جدی مواجه بوده‌اند. بر کسی پوشیده نیست که ورود موفق به بازار پر رقابت کار و جذب سرمایه‌ی مکفی برای پیشرفت کسب‌وکار تا حد زیادی به نام شرکت وابسته است. عملکرد هوشمندانه در این بخش می‌تواند بعدها نیز در تبلیغات و گسترش کسب‌وکار مفید واقع شود. همه‌ی خلاقیت‌های بعدی مجموعه مانند برندسازی، لوگوسازی، شعارسازی و غیره که به شناساندن شرکت و محصولات و خدماتش به مشتریان بالقوه کارایی دارد، با انتخاب نامی مناسب، مرتبط و درخور، گره خورده است.

مقررات تعیین نام شرکت

اداره‌ی تعیین نام اشخاص حقوقی و ثبت تجاری، زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری کشور، دستورالعمل “تعیین نام شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری” را به عنوان مرجع رسمی انتخاب نام شرکت‌ها در ایران در نظر گرفته است. تمامی شرکت‌هایی که اقدام به ثبت رسمی می‌کنند می‌بایست نام شرکت خود را بر اساس همین دستورالعمل به اداره‌ی ثبت شرکت‌ها پیشنهاد دهند. از طرف دیگر، قانون “ممنوعیت به‌کارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه” برای شرکت‌ها الزام‌آور به شمار می‌آید. به این معنی که فارسی بودن نام شرکت را بر پایه رجوع به فرهنگ فارسی دهخدا، ضروری می‌باشد. با این حال این اجازه برای کلماتی که فرهنگستان ادب و زبان فارسی، معادلی برای آن‌ها تعیین نکرده، داده شده است که به عنوان نام شرکت‌ها به ثبت برسند.

مهم‌ترین موارد در انتخاب نام شرکت

شرکت، یک شخص حقوقی محسوب می‌شود و این شخص حقوقی باید دارای نامی منحصر به فرد بوده که در خوانش اول، ماهیت کار آن را نیز منعکس کند. به این منظور توصیه می‌شود که از انتخاب نام عجیب و یا غیر مربوط به حیطه‌ی کاری و موضوع شرکت پرهیز کنید.

واژگانی را به عنوان نام برگزینید که کوتاه و خوش آهنگ بوده و نیز تلفظ آن‌ها در زبان فارسی سخت نباشد. کلماتی را انتخاب کنید که به راحتی نوشته می‌شوند و در اذهان باقی می‌ماند. این چنین اسم‌هایی بخت بالاتری برای محبوب شدن نزد مشتریان یا مشترکین دارند.

گاهی برخی سرواژه‌ها یا سرنام‌های معنادار به راحتی مصطلح می‌شوند و مخاطبان با شنیدن آن، مجموعه و خدماتش را به یاد می‌آورند یا در ذهن مجسم می‌کنند. از این طریق شرکت می‌تواند به راحتی به یاد سپرده شود پس از بکارگیری اسامی پیش‌پا افتاده نیز پرهیز کنید.

در قانون تجارت ایران، 7 نوع شرکت تجاری تعریف شده است که برای ثبت هر یک رعایت مقررات و قوانین مختص به آن الزامی است اما متقاضیان بیشتر به ثبت شرکت‌های “سهامی خاص” و شرکت‌هایی “با مسئولیت محدود” علاقه‌مند هستند چرا که شرایط قانونی برای ثبت آن‌ها آسان‌تر می‌باشند.

تفاوت نام‌گذاری بین شرکت‌های سهامی خاص و مسئولیت محدود

تمامی شرایط فوق‌الذکر برای ثبت چنین شرکت‌هایی مشترک و لازم‌الاجرا می‌باشد اما در برخی موارد دیگر با هم اختلاف‌هایی دارند. در شرکت‌های سهامی خاص که تمام سرمایه مجموعه را موسسین یا سهام‌داران آن تامین می‌کنند، درج نام شرکا در اسم شرکت پذیرفته نمی‌شود. همچنین عبارت “شرکت سهامی خاص” باید قبل یا بعد از نام شرکت، در کلیه‌ی اوراق، آگهی‌ها و اطلاعیه‌های آن قید شود.

شرکت‌های با مسئولیت محدود نیز که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل می‌شوند و در آن‌ها، شرکا به میزان سرمایه‌گذاری خود در تعهدات شرکت مسئول هستند، اسم شرکت باید عبارت “با مسئولیت محدود” را یدک بکشد و نباید متضمن نام هیچ یکی از شرکا باشد.

قوانین انتخاب نام شرکت

  • نام هر شرکت باید سه‌سیلابی باشد: یعنی افراد متقاضی باید اسمی متشکل از 3 کلمه‌ را برای ثبت ارائه دهند مانند: “همگامان نوین صنعت” که از سه واژه‌ی “همگامان” ، “نوین” و “صنعت” تشکیل شده باشد. این سیلاب‌ها نباید تکراری باشند و هیچ یک زیرمجموعه‌ی از بندی از بندهای ممنوعه نباشند.
  • می شود از نام های 2 سیلابی هم استفاده کرد به شرط این که تکراری نباشند. یعنی قبلا برای شرکت دیگری به ثبت نرسیده باشند. اما درست مثل اسامی 3 سیلابی، این نام‌ها نیز باید در لغت‌نامه‌ی دهخدا وجود داشته باشند یعنی معنادار، فارسی و خاص باشند.
  • نامی که انتخاب می‌کنید باید با حوزه‌ی فعالیت شرکت مرتبط باشد. به طور مثال نمی‌توانید از نام “کشت کاران” در حوزه‌ی تولید ساختمان‌سازی استفاده کنید.
  • استفاده از نام‌هایی مانند “پزشکان” ، “بازرگانی” و دیگر موارد مشابه فقط به شرط ارائه‌ی مدرک تحصیلی معتبر و مرتبط با نام انتخاب شده ممکن است. برای پیشنهاد نام “مهندسین آسا نوین” به دلیل جمع بودن کلمه “مهندسی” باید حداقل 2 نفر از سهام داران شرکت، مدرک معتبر مهندسی خود را ارائه دهند.
  • استفاده از اسامی لاتین برای شرکت‌های خارجی و یا شرکت‌های ایرانی-خارجی مجاز است. مثلا شرکت استرالیایی “جین‌وست” با همین نام در ایران اقدام به ثبت شرکت کرده است.
  • برای استفاده از نام “تعاونی” به عنوان یک سیلاب در انتخاب نام شرکت، ابتدا باید وزارت تعاون، نام پیشنهاد شده را تایید نماید.
  • استفاده از نام‌های مربوط به مکان‌های جغرافیایی تنها در صورتی ممکن است که شرکت در همان منطقه‌ی جغرافیایی به ثبت برسد. مثلا نمی‌توان از نام “خوزستان” برای شرکتی که در همدان به ثبت می‌رسد استفاده کرد.
  • استفاده از نام‌های باستانی (خصوصا نام محلات و مناطق) در صورتی امکان پذیر است که مستندات محکم و کافی مبنی بر آن ارائه داده شود.
  • نام شرکت نباید متضاد با نظم عمومی شئونات اسلامی باشد.
  • نام شرکت نباید دارای اسامی غیراخلاقی باشد. مثلا کلماتی نظیر: “کودن” ، “نادان” ، بی‌غیرت” و امثالهم را نمی توان به عنوان سیلابی در نام شرکت گنجاند.
  • استفاده از نام های منحصر به سازمان ها و ارگان های دولتی در ثبت شرکت مجاز نیست. مثلا نمی توان از نام های “بنیاد شهید” ، “امرو ایثارگران” ، “سازمان برنامه” یا “وزرات” استفاده کرد.
  • استفاده از ترکیب نام هایی که اختصار آن ها با اختصار نام ارگان های دولتی مشابه باشد برای ثبت شرکت میسر نیست. مثلا ترکیب سیلاب های نام شرکت نباید به گونه ای باشد که حروف اختصاری آن “فراجا” ، “فتا” و امثال این ها باشد.
  • ترکیب سیلاب‌های اسم پیشنهادی نباید کلمه‌ی لاتین یا انگلیسی بسازد.
  • اسامی بسیار شبیه و گمراه کننده به نام‌های معروفی که پیش از این به ثبت رسیده باشند برای ثبت نام شرکت مجاز نیست.
  • استفاده از نام‌هایی که صرفا با جمع یا مفرد کردن پسوندشان مشابه نام ثبت شده‌ی دیگری شوند ممنوع می باشد
  • استفاده از ترکیب‌هایی که صرفا با حذف یکی از کلمات آن‌ها تبدیل نام ثبت شده‌ی دیگری شوند ممنوع می باشد
  • نام‌هایی که صرفا با ضافه کردن کلمات توصیفی به نام‌های از پیش ثبت شده، تولید شده باشند برای ثبت شرکت مجاز نمی باشند
  • استفاده از اسامی عام به عنوان هر سه سیلاب نام پیشنهادی بری ثبت شرکت مجاز نیست
  • استفاده از از حروف اول چند کلمه برای نام شرکت ممنوع می باشد. مثلا شما نمی توانید از اختصار “پی‌وی‌سی” به عنوان یکی از سیلاب های نام شرکت خود استفاده کنید.
  • استفاده از اسامی شاعران و کاشفان، دانشمندان و مشاهیر معاصر در انتخاب نام شرکت نیازمند رضایت نامه از خود، یا وراث شخص می باشند. مثلا نمی توان از نام “نیما یوشیج” یا “پروین اعتصامی” به عنوان دو سیلاب از سه سیلاب نام شرکت بهره برد

 

کلمات ممنوعه برای ثبت شرکت

استفاده از واژه های زیر برای استفاده در نام شرکت مجاز نمی باشد

رهبر، نظام، ارتش، انتظام، کشور، ملت، ملی، ایران، میهن، دادگستر، دادگستری، بانک، نفت، مرکز، دفتر، سازمان، کلینیک، درمانگاه، آرایه، سیستم، چرخه، بهزیستی، پتروشیمی، متالوژی، مترلژی، متریک، بسیج، بسیجی، سپاه، بنیاد، شهید، شهدا، شهیدان، شاهد، جانباز، جانبازان، آزاده، آژانس، جهاد، جهادی، تکنو، بیو، دیتا، کنترل، ایتام، ایتال، ایثار، ایثارگر، ایثارگران، ونوس، مونتاژ، گروه، نهاد، ایماد، استار، جوانان، امنیت، امنیتی، فامیلی، خانوادگی، شهروند، آسانسور، اورست، اقتصاد، هدف، فیلتر، تست، میکروبرد، فانتزی، نیک، باور، تکنولوژی، پیک، کارواش، مدرن، پست‌مدرن، دکوراسیون، کاشانه، فن، فن‌آوری، فن‌آوران و تک

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان