مراحل ثبت شرکت چیست؟ چه مدارکی مورد نیاز است؟ شرکتی که میخواهم ثبت کنم چه نوع شرکتی است و چه شرایط و ضوابطی دارد؟ چه کسانی نمیتوانند شرکت ثبت کنند؟ سؤالاتی از این دست برای هر فردی که میخواهد با ثبت شرکت به کسب و کار خود اعتبار بیشتری ببخشد و از مزایای ثبت شرکت استفاده نماید، ممکن است ایجاد شود. در مقالهی پیش رو سعی شده به سادهترین ولی کاملترین روش، به تمامی نکات، مراحل، شرایط و مدارکی که میبایست در بدانید و در نظر داشته باشید، پرداخته شود. پس تا پایان با ما همراه باشید.
ما در ثبت شرکت و برند خوارزمی با بیش از یک دهه سابقه حقوقی و ثبتی در تلاشیم تا خدمات ثبت شرکتها به بهترین و متفاوتترین شکل ممکن در اختیار شما قرار بگیرد. با استفاده از خدمات ما دیگر نیاز به پیگیریهای اداری و مراجعات مالیاتی، ثبتی و حسابداری به حداقل میرسد. ما با کمترین هزینه برایتان روشن خواهیم کرد که برای کسب و کارتان به چه نوع شرکتی احتیاج دارید و چه اقداماتی میبایست انجام دهید. برای دریافت هرگونه مشاوره و خدمات با کارشناسان ما در تماس باشید.
شرکت چیست؟
کلمه شرکت همریشه با کلمات شراکت و شریک است و به معنی توافق بیش از دو نفر جهت همکاری اقتصادی و کسب درآمد یا انجام فعالیتهای دیگر (در مورد شرکتهای غیرتجاری) است. به این توافق شخصیت حقوقی گفته میشود. بر اساس مقررات، هر فعالیت اقتصادی که به صورت مشارکتی انجام شود، مستلزم ثبت شخص حقوقی است. مثلاً نمایندگی انواع شرکتهای معتبر انجام پروژههای بزرگ مثل کارهای پیمانی و همچنین هر گونه فعالیت اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، همه اینها مستلزم ثبت یک شخص حقوقی است.
بنابراین مطابق تعریف شرکت در واقع انجمن یا بنگاه تجاری است که توسط دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی یا ترکیبی از هر دو تشکیل شده باشد.
این مشارکت به نوعی همکاری و مشارکت قراردادی بین افراد با توجه به میزان مشارکت هر یک از آنها منجر میشود. پس در نهایت با توجه به مشارکت و درصد سرمایهگذاری سود حاصل از سرمایهگذاری بین آنها تقسیم میشود.
شرکتها به دو دسته شرکتهای تجاری و غیر تجاری تقسیم میشوند. شرکتهای تجاری با توجه به مقررات و قوانین تجاری و مالی، با سود معین به عملیات بازرگانی، سرمایهگذاری و یا اخذ سهام میپردازند. اما شرکتهای غیر تجاری با هدف و نیت فعالیت غیرتجاری ثبت شده و فعالیت میکنند. در این شرکتها اساس بر مثلاً کار فرهنگی یا خیریه یا به طور کل فعالیتهایی است که در آن تمتع مالی به عنوان شاخص موفقیت شرکت شناخته نمیشود و هدف از تأسیس چیز دیگری ست.
انواع شرکتها
انواع شرکتها همانطور که گفته شد، به طور کلی به دو نوع تجاری و مدنی تقسیمبندی میشوند.
شرکتهای تجاری بر اساس قوانین تجارت به منظور جلب سود و نفع مالی و تقسیم آن بین اعضا تشکیل میشوند و تمامی فعالیتهای شرکت حول محور امور بازرگانی و تجارت شکل میگیرد.
شرکت تجاری طبق تعریف به انواع زیر تقسیم میشود:
- شرکتهای سهامی عام
- شرکت تضامنی
- شرکت مختلط غیر سهامی
- شرکت مختلط سهامی
- شرکت نسبی
- شرکت تعاونی تولید یا تعاونی مصرف
شرکتهای مدنی، شرکتهایی هستند که با مشارکت تعدادی از سهامداران برای نیل به مقصدی واحد تشکیل میشود و هر یک بنا بر میزان سرمایهگذاری، سود میبرند. در شرکتهای مدنی، مالکیت سرمایه به شخصیت حقوقی یا شرکت منتقل نمیگردد و هر شخص مالک سرمایه خودش میباشد.
انواع شرکتهای مدنی نیز از این قرار هستند:
- شرکت با مسئولیت محدود که شرکتی است که در امور تجارت و بازرگانی فعالیت دارد ولی مسئولیت هیئت مدیره آن نامحدود است و با حداقل تعداد یعنی 2 نفر از شرکا قابل ثبت است.
- شرکت سهامی خاص، شرکتهایی که برای ثبت حداقل 3 نفر نیاز دارند و مدت مسئولیت هیأت مدیره 2 سال میباشد و در آنها حضور سمتهای هیأت مدیره، مدیر عامل و نایب رئیس اجباری است.
- شرکتهای دانش بنیان به شرکتهایی اطلاق میشوند که از فروش محصولات و خدمات فناوری سود میبرند.
9 دسته و گروه شرکت که عنوان شد هر کدام زیرشاخهها و دستهبندیهای کوچکتر دارند. در پایان این مقاله مجموعا 15 نوع شرکت به همراه توضیح کوتاهی معرفی شده است.
برای انتخاب و دریافت مشاوره در مورد اینکه کدام نوع شرکت مورد نیاز و مناسب کسب و کار و فعالیت شماست، با کارشناسان خبرهی “ثبت شرکت و برند خوارزمی” تماس بگیرید.
مراحل ثبت شرکت
حداقل تعداد اعضا برای ثبت شرکت دو نفر است و یک نفر به تنهایی نمیتواند این کار را انجام دهد. اشخاص حقیقی برای شرکت در مناقصه و دریافت پروژههایی که کارفرمای آن دولت است نمیتوانند مناقصه دریافت کنند و باید تحت عنوان شرکت یا شخص حقوقی شرکت کنند. اکثر عناوین تأسیس شرکتها، شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت دانش بنیان است.
ثبت شرکت هفت گام اساسی دارد که به ترتیب میبایست به انجام برسند و هر کدام نیز توضیحی مختصر دارد:
انتخاب نوع شرکت
در نخستین مرحله، باید ارزیابیهای اولیه برای انتخاب بهترین نوع شرکت انجام شود سپس شرکا و اعضای شرکت را با توجه به نوع شرکت انتخاب شده مشخص کنیم.
اگر نیاز به شرکتی برای حضور در مناقصات داریم، باید نوع سهامی خاص را انتخاب کنیم، در این صورت به 3 عضو و 2 بازرس نیاز داریم. اما اگر تعداد افراد ما 2 نفر باشد باید مثلاً شرکت با مسئولیت محدود انتخاب کنیم.
بنابراین مرحله اول ثبت شرکت بسیار حساس است. زیرا یک انتخاب خوب اساساً آینده شرکت شما را مشخص میکند. پیشنهاد میشود در اولین قدم برای بهترین انتخاب با کارشناسان حقوقی خوارزمی مشورت کنید.
انتخاب نام شرکت
در مرحله دوم پس از انتخاب نوع شرکت، باید نامی را برای شرکت خود انتخاب کنیم، انتخاب نام شرکت نیز دغدغههای خود را دارد. این نام طبق شرایط و قوانین اداره ثبت شرکتها باید دارای حداقل دارای 3 هجا و دارای ریشه فارسی باشد تا به تأیید نهایی اداره ثبت برسد.
ذکر این نکته ضروری ست که نام شرکت شما اساساً ارتباطی به برند و نشان تجاری و نام تجاری شما ندارد. این اشتباه است که نام شرکت را بر روی محصولات و خدمات خود بگذارید. نام شرکت از برند شما هراست نمیکند. شما باید برای برند خود جداگانه برندسازی انجام دهید و برند خود را ثبت نمایید تا حق کپی آن نیز برایتان حفظ شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت برند و لوگو، به راهنمای ثبت برند و لوگو مراجعه فرمایید.
موضوع فعالیت شرکت
در این مرحله باید کلیه جزئیات شرکت از جمله آدرس، انتخاب سمت اعضای شرکت و مهمتر از همه حوزه و موضوع فعالیت شرکت مشخص شود.
موضوع فعالیت شرکت محدودهی فعالیتهایی که مجاز به انجام آنهاست مشخص میکند. بنابراین برای اینکه بتوانید در آینده در تمامی زمینههایی که شرکت شما دارای پتانسیل است کار کنید و رشد کنید، بهتر است این موارد را در اساسنامه شرکت لحاظ کنید.
ثبت نام در سامانه ثبت آنلاین شرکت
در این مرحله پس از مشخص شدن تمامی مشخصاتی که عنوان شد و مشخصات شرکت با آماده کردن مدارک لازم مانند اسکن شناسنامه و کارت ملی اعضای شرکت، اطلاعات را در سامانه ثبت شرکت ثبت میکنیم و سپس باید منتظر تأیید کارشناسان اداره ثبت باشیم.
پس از تأیید نام شرکت، طبق مرحله بعد با درج مشخصات اسناد اصلی شرکت در سایت، رسید پیشنویس ثبتی را دریافت مینماییم.
تنظیم اوراق شرکت
در این مرحله میبایست اسناد اصلی شرکت شامل اساسنامه، شرکتنامه و اظهارنامه میباشد تهیه و تنظیم گردد. این مدارک باید بر اساس اصول و ضوابط مصوب اداره ثبت شرکتها تهیه شود و تغییرات غیر استاندارد بدون مشورت کارشناس حقوقی ممکن است باعث رد شدن مراحل ثبت شرکت شود.
همچنین پس از تنظیم و تنظیم این اسناد، کلیه صفحات در 2 نسخه باید به امضای اعضای شرکت برسد تا یک نسخه در اداره ثبت شرکت و یک نسخه نزد مؤسسین شرکت باقی بماند.
ارسال مدارک به اداره ثبت
پس از تنظیم و ویرایش مدارک ثبتی و همچنین دریافت رسید پیشنویس ثبت نام از سامانه، کلیه مدارک فوق در پاکت پستی مخصوص اداره ثبت شرکت که میبایست از دفاتر پست دریافت شود، به اداره ثبت شرکت ارسال میشوند. سپس مجدداً باید منتظر تأیید اداره ثبت شرکتها بمانید.
آخرین مرحله و دریافت آگهی ثبت
در صورتی که مشخصات و اوراق ارسالی کامل و بدون نقص باشند و مشکلی در آنها نباشد، پس از چند روز کاری پیام تأیید ثبت شرکت شما به دست شما خواهد رسید. این پیام در سامانه اداره ثبت که پیشتر از طریق آن ارسال مدارک خود را انجام داده بودید قابل رؤیت است. پس برای اطلاع زودتر از تأیید ثبت، به طور مستمر سامانه ثبت شرکت را چک و بررسی نمایید.
در این مرحله از برگه پیشنویس خود پرینت گرفته و آگهی ثبت یا تأسیس شرکت خود را از اداره ثبت شرکتها توسط خود یا توسط وکیل خود دریافت خواهید مینمایید. در این مرحله باید هزینههای ثبت نام را به اداره ثبت پرداخت نمایید.
در نظر داشته باشید که دریافت آگهی تأسیس شرکت پایان راه نیست، بلکه در این مرحله شرکت شما ثبت شده و دارای شماره ثبت وشناسه ملی میباشد. پس از این مرحله باید اقدامات پس از ثبت را انجام دهید.
اقدامات پس از ثبت دایر بر انتشار آگهی در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار است که در ادامه شرح داده خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت
مدارک مورد ارائه به مؤسسه ثبتی یا حقوقی برای ثبت شرکت از این قرار است:
- مدارک شناسایی از قبیل کارت ملی و شناسنامه هر یک از شرکا.
- ارائه شرکت نامه
- ارسال درخواست شرکت
- کد ثنا برای کلیه اعضای هیئت مدیره
- اساسنامه شرکت
- تأییدیه آدرس و کد پستی محل شرکت
- تعیین حق امضاء شرکت
- تعیین سمت و سهم الشرکه هر یک از اعضای شرکت
- 5 نام پیشنهادی با حداقل 3 هجا به ترتیب اولویت
- دریافت و ارائه مجوز (به ویژه برای شرکتهایی که نیاز به مجوز دارند)
- ارائه دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی و مؤسسین شرکت و صورتجلسه هیئت مدیره
- ارائه وکالتنامه (در صورتی که کل فرآیند ثبت توسط مؤسسه حقوقی درحال انجام باشد. )
- اگر شرکت سهامی خاص باشد، فیش بانکی که معادل 35 درصد سرمایه اولیه شرکت شما باشد باید ارائه شود.
هزینههای ثبت شرکت
هزینههای ثبت شرکت بر اساس نوع شرکتی که ثبت میکنید تعیین میشود. همچنین یادآوری این نکته مهم است که اگر قصد پیگیری امور اداری، تهیه فرمها، مراجعه به سازمانهای مورد نظر و … را دارید، هزینههای ثبت شرکت شما بیشتر از این خواهد بود. پس منطقیتر و صحیحتر به نطر میرسد که انجام مراحل ر ا به کارشناسان ثبت شرکتها مانند کارشناسان ثبت برند و شرکت خوارزمی بسپرید.
هزینههای جاری به شرح زیر است:
- تهیه و تنظیم کلیه اسناد قانونی شخص حقوقی
- ثبت کلیه اسناد اشخاص حقوقی
- وکالت پرونده برای ثبت شخص حقوقی
- تحویل مدارک از اداره ثبت
- تکمیل فرآیند تأسیس و ثبت شخصیت حقوقی.
اساساً پرداختیهای شما به سه دسته تقسیم میشود:
- پرداخت به اداره ثبت
- هزینه انتشار آگهی در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار
- کارمزد و حق الزحمهی مؤسسهی ثبتی یا حقوقی که احیانا کار ثبت شما را انجام میدهد.
پرداختها به اداره ثبت
پرداختها به اداره ثبت از این قرار هستند:
- هزینه ثبت نام (بر اساس میزان سرمایه اولیه تعیین میشود)
- مبالغ جزئی اداره
- پست
- تعیین نام
مبالغ قطعی نمیتوان برای موارد بالا گفت چراکه شرایط افراد به تناسب تغییر میکند.
هزینه انتشار آگهی در روزنامه
برای ثبت شرکت ابتدا باید آگهی در روزنامه رسمی درج شود. تا مبادا شرکتی همنام با شرکت شما ثبت نشده باشد یا شرکتی به نام انتخابی شما اعتراض نداشته باشد. سپس یک شرکت آگهی دیگری را در یکی از روزنامههای پرتیراژ منتشر میکند که تعیین مبالغ آن به پارامترهای زیر بستگی دارد:
اندازه باکس تبلیغ
اندازه فونت آگهی
رنگی یا سیاه و سفید
نوع روزنامه انتخاب شده
که بر اساس انتخاب شما از 150 هزار تومان به بالا خواهد بود.
مزایا و معایب ثبت شرکت
ثبت شرکت نیز همانند هر اقدام حقوقی دیگری مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به برخی از آنان میپردازیم:
مزایای ثبت شرکت
ثبت شرکت دارای مزایای ویژهای در ایران است. به عنوان مثال میتوان از آن برای اخذ وام و تسهیلات ارزی و ریالی از بانکها و مؤسسات مالی، شرکت در نمایشگاهها، برپایی غرفه در نمایشگاههای داخلی و خارجی، بازاریابی هدفمند، بازاریابی آینده نگرانه، برگزاری سمینار، برگزاری همایش، برگزاری همایش، تحقیق و اجرای پروژههای تحقیق و توسعه، شرکت در مزایده و مناقصه و در نهایت اخذ و اعطای نمایندگی استفاده نمود
کلیه موارد مذکور میتواند طرف قرارداد اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی باشد. پس میتوان گفت که مزایای ثبت شرکت بسیار است.
یکی از مهمترین مزایای ثبت شرکت افتتاح حساب میباشد، در صورتی که سهامدار یا شریک یک شخص حقوقی خارجی باشد میتواند به نام شرکت و با پشتیبانی یک خارجی حساب افتتاح کند و شخص خارجی خواهد توانست برای خودش کارت بانکی بگیرد.
یکی دیگر از مزایای ثبت شرکت ایجاد شروط اساسی بین شرکا و سهامداران شرکت و اشخاص ثالث است.
معایب ثبت شرکت
در مورد معایب و مضرات ثبت شرکت زیاد نمیتوان چیزی گفت. چرا که در سراسر دنیا، اشخاص حقوقی از ماهیت بهتر و معتبرتری نسبت به اشخاص حقیقی برخوردار هستند. اما میتوان با این دیدگاه به این موضوع پرداخت که اگر مشارکت میان افراد دچار مشکل شد یا شرکا یا سهامداران با هم مشکلی پیدا کردند، برای حل مسائل خود باید از راههای قانونی پیگیری کنند.
همچنین میتوان به مشکلات مالیاتی اشاره کرد که اعضای هیأت مدیره مسئولیت آن را بر عهده خواهند داشت و یا در صورتی که هزینههای شرکت با درآمد شرکت همخوانی نداشته باشد کسری میبایست از سرمایه شخصی اعضا تأمین شود.
حال با نکات ذکر شده متوجه میشویم که معایب ثبت شرکت بیشتر به تصمیمات سهامداران یا شرکا و اعضای هیئت مدیره مربوط میشود تا ماهیت ثبت شرکت. در نتیجه پیش از عجله برای ثبت شرکت ابتدا یک شریک خوب بیابید تا از مشکلات و مسائل آینده برحذر باشید.
ثبت شرکت در مناطق آزاد
راهاندازی شرکت در مناطق آزاد مزایا و معایبی دارد. مناطق آزاد ایران شامل مناطق ماکو، اروند، چابهار، ارس، قشم، کیش و انزلی است. یکی از بزرگترین مزیتهای شرکتها در مناطق آزاد، معافیت مالیاتی است.
طبق قانون در صورت رعایت شرایط مالیاتی قانونی شرکتهای مناطق آزاد میتوانند تا 20 سال از معافیت مالیاتی برخوردار شوند بنابراین در صورت ثبت شرکت در مناطق آزاد به فعال بودن مجوز، کد اقتصادی، پلمپ دفتر و از همه مهمتر اظهارنامه مالیاتی توجه ویژه کنید.
علاوه بر این، اگر قرار است شرکت شما در منطقه آزاد به ثبت برسد، باید فعالیتهای کاری و تجاری شما نیز در منطقه آزاد باشد. در صورت عدم رعایت این موارد، مشمول مالیات میشوید.
مناطق آزاد به دلیل اهمیت و آزادی واردات دستگاههای تجاری بهترین مکان برای سرمایهگذاری هستند. زیرا از این طریق میتوان بسیاری از هزینههای راهاندازی دستگاه و جابجایی دستگاه در داخل کشور و گمرک را حذف کرد. و فرصت توسعه و گسترش فعالیتهای اقتصادی را بدست آورد.
ابتدا باید مهمترین استعدادها را در هر یک از مناطق آزاد به دستآورید و به دنبال کسب درآمد از طریق آن باشید. زیرا مهمترین اهداف شرکتها تحقق سودآوری منابع مالی از طریق این شرکتها و مبادلات آنهاست. مناطق آزاد باعث ذخایر ارزی و جلوگیری از خروج آن از کشور میشود و از طرفی باعث ورود ارز زیادی به کشور میشود. در نتیجه نقش اساسی در اقتصاد کشور دارند. و بسیاری از تجار خارجی نیز ابتدا در مناطق آزاد سرمایهگذاری میکنند تا در ایران تجارت کنند.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد به مقولهی ثبت شرکتها از تمام زوایای ممکن نگاه شود و مطالبی مفید و کارا برای شما شرح داده شود. تمامی مراحل ذکر شده میتوانند توسط مؤسسه حقوقی و ثبتی انجام شوند. برای اطلاع از هزینهها، مراحل و دریافت مشاوره و خدمات با کارشناسان ما تماس بگیرید.
در پایان به اختصار به شرح انواع شرکتهای قابل ثبت میپردازیم: