یکی از مهمترین اقداماتی که باید در راستای ثبت شرکت انجام شود، انتخاب نام شرکت است. نام شرکت قسمت مهمی از هویت و اعتبار شرکت است. برای این کار، باید قوانین و ضوابط تعیینشده توسط قانونگذار را مورد توجه قرار داده و نهایت دقت را داشتهباشید. انتخاب نام نامناسب، ممکن است باعث بروز مشکلات مالی یا قانونی شده و پس از مدتی شما را ناچار به تعویض آن کند.
برای انتخاب نام شرکت، باید کلیه مجوزهای موردنیاز اخذ شده و تمامی مدارک تحویل دادهشود. شخصی که برای انتخاب نام شرکت اقدام میکند، باید از سهامداران یا موسسان شرکت یا وکیل رسمی شرکت (با ارائه وکالتنامه) باشد. در ادامه این مقاله، قصد داریم به بررسی شرایط انتخاب نام شرکت و قوانین و ضوابط مشخصشده برای این کار بپردازیم.
مهمترین نکات درمورد انتخاب نام شرکت
– نامی را برای شرکت خود انتخاب کنید که نمایانگر موضوع فعالیت شرکت باشد. بهطوریکه افراد با شنیدن آن برای اولینبار، بتوانند پی به هویت و موضوع فعالیتهای شرکت شما ببرند.
– از نامی که برای شرکت خود انتخاب کردهاید، در سایت ilenc.ir استعلام بگیرید تا مطمئن شوید کسی قبلا آن را ثبت نکردهاست یا از آن استفاده نمیکند. بهطورقانونی، شما نمیتوانید نامی را برای شرکت خود انتخاب کنید که شخص دیگری درحالحاضر از آن استفاده میکند.
– در انتخاب نام شرکت، ابتکار عمل و خلاقیت داشتهباشید. نامی را انتخاب کنید که متفاوت بوده و نشاندهنده تمایز شرکت شما از دیگر شرکتها باشد.
– برای انتخاب نام شرکت از کلمات ساده و بهیادماندنی استفاده کنید. بهتر است بهخوبی درمورد نام انتخابی خود تحقیق کنید. اگر قصد دارید فعالیتهای تجاری خود را در سطح بینالمللی گسترش دهید، توصیه میشود معنا و مفهوم نام انتخابی را در دیگر فرهنگها هم جستجو کنید.
قوانین و محدودیتهای انتخاب نام شرکت
– در انتخاب نام شرکت، تنها میتوانید از کلماتی که ریشه فارسی دارند استفاده کنید. بهتر است برای پیداکردن کلمات فارسی، از لغتنامه دهخدا استفاده کنید. استفاده از کلمات لاتین یا کلمات فارسی که شنونده را بهیاد کلمات خارجی بیندازد در نام شرکت مجاز نیست. البته چنانچه شرکت موردنظر نتیجه مشارکت شرکتهای خارجی و ایرانی مختلف است، میتوانید عنوان کامل شرکت خارجی یا قسمتی از آن را در عنوان شرکت ذکر کنید. علاوه براین، میتوان از لغات معادل کلمات خارجی در عنوان شرکت استفاده کرد. (مثال: استفاده از کاشانه بهجای آپارتمان)
– نامی که برای شرکت انتخاب میکنید، نباید منافاتی با شئونات اسلامی و نظمعمومی داشتهباشد.
– اسمی که برای شرکت به کار میبرید، باید خاص (اسامی حیوانات، اسامی اماکن، اسامی اشیایی که دارای مشابه نیستند) باشد. میتوان در نام شرکت از کلماتی مثل بازرگانی، مهندسی یا خدماتی استفاده کرد. بااینحال، این کلمات، سیلاب خاص به شمار نمیروند.
– اگر قرار است در نام شرکت خود از اعداد استفاده کنید، باید آنها را بهصورت حروف فارسی درج کنید. بهعنوانمثال باید بهجای 50، از پنجاه استفاده کنید.
– در انتخاب نام شرکت نباید از عناوین و اسامی تحتانحصار سازمان بنیاد شهید استفاده کنید.
– استفاده از اسامی شعرا، کاشفان و دانشمندان در نام شرکت مجاز نیست.
– علاوهبر تمامی موارد بالا، یک سری نامها توسط قانونگذار مشخص شدهاند که نباید از آنها در نام شرکت استفاده کنید. این عناوین عبارتنداز: (بهزیست، سازمان، مرکز، بنیاد، پتروشیمی، دادگستر، نظام، نفت، کشور، انتظام، متریک، ملت، کنترل، بیو، شاهد، ایثار، ایثارگران، ونوس، دفتر، اورست، مونتاژ، نو، تکنولوژی، آژانس، جهاد، آسانسور، بانک، بسیج، تک، مدرن، تست، استار، ایران، میکروبرد، ملی، نیک، باور، فیلتر، تکنو، فامیلی، آزاده، جانبازان، شهید، دیتا، سپاه، تکنیک، دکوراسیون، هدف، ایمان، جوانان، میهن، شهروند، اقتصاد، کارواش، فانتزی، پیک، امنیت)
چگونگی انتخاب نام شرکت
– نام شرکت باید از سه سیلاب یا بخش تشکیل شدهباشد. البته درصورتیکه تکراری نباشد، میتوان از عناوین دوسیلابی هم استفاده کرد. هر سه سیلابی که در نام شرکت به کار میرود باید خاص، معنادار و دارای ریشه فارسی باشند.
– هنگام انتخاب نام شرکت باید توجه داشتهباشید که از اسم هیچ شخصی استفاده نکنید. اگر در عنوان شرکت از نام شخص معینی استفاده کنید، شرکت شما درمقابل اشخاصثالث، تضامنی محسوب میشود. علاوه براین، شخص نامبرده در عنوان شرکت، مسئول دیون شرکت خواهدبود.
– برای استفاده از بعضی کلمات خاص در عنوان شرکت، باید از مراجع ذیصلاح مربوطه مجوز بگیرید. این کلمات شامل: (انجمن، کانون، بنیاد، بانک، تشکل، بهداشت، بهزیستی، گمرک، ارشاد، تبلیغات، تبلیغ، صندوق قرضالحسنه، هنری، لیزینگ، فرهنگی و..) میباشند.
– هنگام انتخاب نام شرکت، نمیتوان از لغاتی مثل ایران یا ملی استفاده کرد.
– امکان استفاده از لغات مرتبط با تشکیلات کشوری یا دولتی در نام شرکت وجود ندارد.
– در نام شرکت نمیتوانید از اسامی و عناوین مرتبط با معصومین و ائمه استفاده کنید.
– امکان انتقال نام شرکت به دیگران وجود ندارد. این کار، حتی با سندرسمی انجامشدنی نیست.
– اگر قصد دارید از نام منطقه جغرافیایی خاصی در عنوان شرکت خود استفاده کنید، شرکت شما باید حتما در منطقه مذکور بهثبتبرسد.
– برای انتخاب نام شرکت تعاونی، توجه داشتهباشید که نام مذکور باید اول توسط وزارت تعاون مورد تایید قرارگیرد.