شرایط ثبت کردن برند
نشان تجاری یا برند در بند الف ماده 30 قانون ثبت اختراعات تعریف شدهاست. طبق این ماده، علامت تجاری، هر نشانی است که قابلیت رویت داشته و باعث تمایز یافتن کالاها و یا خدمات اشخاص مختلف شود. درحقیقت، نشان یا علامت تجاری، یک نشانه است که کالا یا خدمات خاصی را معرفی میکند. پس انتخاب نشان تجاری باید با دقت زیادی صورت گیرد.
ثبت نشان تجاری، با هدف بهدستآوردن مالکیت انحصاری آن نشان یا علامت تجاری صورت میگیرد. برای ثبت نشان تجاری باید ازطریق سامانه مالکیت معنوی اقدام شود. از جمله شرایطی که توسط قانونگذار برای ثبت علامت تجاری در نظر گرفته شدهاست، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– ثبت کردن یا استفاده از نشان تجاری که قصد ثبتکردن آن را دارید، ممنوع نباشد. استفاده از نشان نظامی، پرچم، سران مملکتی و.. در نشان تجاری ممنوع است.
– قبل از شما کسی نشان تجاری موردنظر را ثبت نکردهباشد. علاوهبراین، نشان تجاری شما نباید با علامتهای تجاری که تاکنون به ثبت رسیدهاند شباهت داشته باشد.
– نشان یا علامت تجاری باید منحصربهفرد باشد. یعنی بتواند کالا یا خدمات شما را از دیگر کالاها یا خدمات، متمایز کند.
– نشان تجاری برخلاف موازین اخلاقی یا شرعی جامعه نباشد.
مدارک موردنیاز برای ثبت نشان تجاری
ثبت نشان تجاری هم توسط اشخاص حقیقی و هم توسط اشخاص حقوقی امکانپذیر است. مدارک موردنیاز برای ثبت نشان تجاری توسط اشخاص حقیقی، موارد زیر را شامل میشوند:
– کپی مدارک شناسایی اعماز کارتملی و شناسنامه
– کپی کارت بازرگانی
– کپی مجوز فعالیت که موارد مختلفی ازقبیل پروانه کسب، جواز تاسیس یا هر مدرک دیگری که نشاندهنده فعالیت در حوزهای است که قصد دارید نشان تجاری آن را ثبت کنید.
– یک عکس یا فتوکپی یا نمونه گرافیکی از نشان یا علامت تجاری که قصد ثبتکردن آن را دارید: ابعاد این تصویر نباید از 10 در 10 سانتیمتر بیشتر باشد.
مدارک موردنیاز برای ثبت نشان تجاری توسط شخص حقوقی، موارد زیر را شامل میشوند:
– کپی مدارک شناسایی نماینده شخص حقوقی اعماز کارتملی و شناسنامه
– وکالتنامه نماینده شخص حقوقی
– کپی روزنامه تاسیس و آخرین تغییرات اساسنامه شخص حقوقی که نباید بیشتر از 2 سال از آن گذشتهباشد.
– کپی مجوز فعالیت ازقبیل جواز تاسیس یا هر مدرک مبتنی بر فعالیت در زمینهای که قصد دارید نشان تجاری آن را ثبت کنید.
– فتوکپی کارت بازرگانی
– یک عکس یا فتوکپی یا نمونه گرافیکی از نشان تجاری که قصد ثبتکردن آن را دارید: این تصویر نباید اندازهای بیشتر از 10 در 10 سانتیمتر داشتهباشد.
توجه داشتهباشید زمانی باید کارت بازرگانی را ارائه کنید که حروف لاتین در نام یا علامت شرکت به کار رفتهباشد.
مراحل ثبت نشان تجاری: قسمت اول
– ثبتنام و ورود به سامانه مالکیت معنوی: برای ثبت نشان تجاری، ابتدا وارد سامانه مالکیت معنوی به آدرس ipm.ssaa.ir شوید. پس از بازشدن صفحه، روی گزینه ثبتنام متقاضی یا ورود اعضا در سمت چپ صفحه کلیک کنید. سپس صفحهای باز میشود که باید نامکاربری و رمزعبور خود را در آن درج نمایید. چنانچه در سامانه مالکیت معنوی ثبتنام نکردهاید، باید برای خود یک حسابکاربری ایجادکنید.
– ثبت اظهارنامه: پس از طیکردن این مراحل و بازشدن صفحه بعدی، در نوار سمت راست، روی گزینه ثبت اظهارنامه علامت تجاری کلیک کنید. سپس متن تعهدنامهای روی صفحه نمایش داده میشود که باید آن را بهطورکامل مطالعه کرده و روی گزینه قبول و پذیرش کلیک کنید. در مرحله بعدی، باید از بخش نوع اظهارنامه، اظهارنامه جدید را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید.
– اطلاعات نشان تجاری: در صفحه بعدی، باید اطلاعات نشان یا علامت تجاری ازقبیل رنگ و دیگر مشخصات علامت را در قسمتهای مشخصشده وارد کنید.
– افزودن کالای جدید: در بخش بعدی، باید کالا یا خدماتی که مجوز آن را دارید درج کنید.
مراحل ثبت نشان تجاری: قسمت دوم
– تکمیلکردن اطلاعات مالک اظهارنامه: مالک اظهارنامه کسی است که مجوز فعالیت و همچنین درخواست ثبت اظهارنامه به نام او می باشد. در این قسمت باید اطلاعاتی ازقبیل نام، نامخانوادگی، کدپستی، نام پدر، تابعیت، شغل، جنسیت، کدملی، تاریخ تولد و.. را درج کنید. علاوهبراین، میتوانید شخص دیگری را هم بهعنوان مالک دوم معرفی نمایید. پس از تکمیلکردن اطلاعات مالک اظهارنامه، باید ضمائم اظهارنامه را بارگذاری نمایید.
– پرداخت هزینه: پس از بارگذاریکردن ضمائم اظهارنامه، روی گزینه ثبت نهایی کلیک کنید. سپس با انتخاب گزینه پرداخت هزینه، یک کدرهگیری دریافت خواهیدکرد.
درنهایت میتوانید اظهارنامه را ازطریق کارتابل عمومی خود در سامانه مالکیت معنوی پیگیری کنید. پس از ثبتکردن درخواست در سامانه مالکیت معنوی، چنانچه درخواست متقاضی مورد تایید اداره ثبت علائم تجاری واقع شود، باید ثبت علامت در روزنامه رسمی منتشر شود.
چنانچه در این مرحله کسی به ثبت نشان تجاری توسط متقاضی اعتراضی نداشت، اداره مالکیت صنعتی اقدام به ثبت نشان تجاری به نام متقاضی خواهدکرد. سپس گواهینامهای به نام متقاضی ثبت علامت تجاری صادر خواهدشد. مدت اعتبار علامت تجاری، ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه خواهدبود و پس از گذشت این ده سال، امکان تمدید آن