شرکت سهامی خاص یکی از شرکتهای ذکرشده در قانون تجارت است که محبوبیت زیادی در ایران دارد. این شرکت از زیرمجموعههای شرکت سهامی به شمار میرود. برخلاف شرکت سهامیعام، سهام شرکت سهامی خاص را نمیتوان در بورس خرید و فروش کرد. از مهمترین ویژگیهای شرکت سهامی خاص، میتوان به تقسیم سرمایه به سهام و محدود بودن مسئولیت سهامداران به مقدار سهم آنها اشاره کرد.
فرم درخواست مشاوره رایگان
علاوهبراین، سهامداران شرکت سهامی خاص به نسبت مبلغ اسمی سهام خود در سود، زیان و بدهیهای شرکت شریک هستند. مبلغ اسمی سهام بهمعنای کل مبلغی است که توسط سهامدار مزبور در شرکت سرمایهگذاری شدهاست. تامین کل سرمایه شرکت سهامی خاص بهوسیله سهامداران انجام میشود. در ادامه این مقاله، قصد داریم ضمن توضیح مزایای تشکیل شرکت سهامی خاص، به بررسی مدارک و شرایط قانونی موردنیاز برای تشکیل این نوع شرکت بپردازیم.
مزایای تشکیل شرکت سهامی خاص
– نقل و انتقال سهام: از آنجا که سرمایه شرکت سهامی خاص به سهام مساوی تقسیم میشود و این سهام میتواند بینام باشد، امکان نقل و انتقال سهام به اشخاص خارج از شرکت وجود دارد.
– اعتبار شرکت سهامی خاص: اگر بخواهیم شرکت سهامی خاص را با شرکت بامسئولیتمحدود مقایسه کنیم، باید بگوییم شرکت سهامی خاص از اعتبار بیشتری برخوردار است. همین مسئله، امکان گرفتن وام از بانکهای مختلف، انجامدادن فعالیتهای تجاری گسترده و بزرگ و همچنین شرکت در مزایدات و مناقصات گوناگون را برای شرکت سهامی خاص فراهم میکند.
– محدودیت مسئولیت سهامداران: هر سهامدار در شرکت سهامی خاص تنها به اندازه سهمی که در شرکت دارد، مسئولیت خواهدداشت.
– انتخاب اعضای هیئتمدیره: سهامداران شرکت سهامی خاص میتوانند در انتخاب اعضای هیئتمدیره سهیم باشند.
– جمع شدن سرمایههای کوچک و بزرگ: تقسیم شدن سرمایه شرکت به سهام، به همه افراد این امکان را میدهد که بتوانند با هر مقدار سرمایهای که دارند، سهمی را در شرکت سهامی خاص خریداری کنند. بهاینصورت، سرمایههای کوچک و بزرگ جمع شده و امکان انجام فعالیتهای تجاری بزرگ فراهم میشود.
شرایط قانونی تشکیل شرکت سهامی خاص
براساس قانون تجارت، برای تشکیل شرکت سهامی خاص، باید شرایط زیر وجود داشتهباشد:
– درج عبارت (سهامی خاص) قبل یا بعد از عنوان شرکت
– عدم وجود نسبت فامیلی بین سهامداران و بازرسین شرکت
– سپرده کردن 35 درصد از کل مبلغ سرمایه شرکت در یک حساب بانکی به نام شرکت. (امکان برداشت این مبلغ پس از به چاپ رسیدن آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی وجود خواهدداشت).
– وجود حداقل صد هزار تومان سرمایه برای تاسیس شرکت
– حضور یافتن حداقل سه نفر بهعنوان اعضای هیئتمدیره شرکت
– حضور یافتن حداقل 2 نفر بهعنوان بازرسین شرکت (یکی از این دو نفر، بازرس اصلی و نفر دیگر، بازرس علیالبدل شرکت هستند).
تمامی اشخاصی که باید برای تشکیل شرکت سهامی خاص حضور پیدا کنند، باید حداقل 18 سال سن داشتهباشند.
مدارک موردنیاز برای تشکیل شرکت سهامی خاص
برای تشکیل شرکت سهامی خاص، باید مدارک زیر را ارائه کرد:
– کپی مدارک شناسایی (کارتملی و شناسنامه) تمامی سهامداران شرکت اعماز اعضای هیئتمدیره، سهامداران، موسسین و بازرسان شرکت.
– عدم وجود سوءپیشینه در بازرسان و اعضای شرکت (سوءپیشینه بهصورت آنلاین استعلام گرفته میشود).
– برخورداری کلیه سهامداران شرکت از کد ثنا
– مفاد قرارداد شرکت که موارد مختلفی ازقبیل آدرسپستی شرکت، مبلغ سرمایه شرکت، لیست اسامی کلیه سهامداران شرکت، درصد سهام هریک از سهامداران، سمتها و موضوع فعالیت شرکت را شامل میشود.
– انتخاب و ارائه حداقل 5 عنوان پیشنهادی برای نامگذاری شرکت (این عناوین باید حداقل از سه بخش یا سیلاب تشکیل شدهباشند).
– فیشواریزی که نشاندهنده سپردهگذاری 35 درصد از کل سرمایه شرکت در یک حساببانکی به نام شرکت باشد. این فیشواریزی باید به ادارهثبت تحویل داده شود.
– اقرارنامهای که توسط مدیران شرکت تنظیم شده و نشاندهنده عدم ممنوعیت آنها از فعالیتهای تجاری باشد.
– اقرارنامهای که توسط بازرسان شرکت تنظیم شده و نمایانگر نداشتن رابطه سببی یا نسبی با مدیران شرکت باشد.
سوالات متداول
– تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص، بهطور معمول چقدر طول میکشد؟
اگر زمان افتتاح حساببانکی برای شرکت را هم در نظر بگیریم، معمولا شرکت سهامی خاص طی 15 روز به ثبت خواهدرسید. پس از آن، نوبت به درج آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی میرسد.
– آیا برای تاسیس شرکت سهامی خاص، ارائه مدرکتحصیلی هم موردنیاز است؟
خیر. بهطورکلی برای تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص، نیازی به ارائه مدرکتحصیلی نیست. اما اگر موضوع شرکت به نحوی باشد که برای تاسیس آن به مجوز خاصی نیاز باشد، باید مدرکتحصیلی خاصی هم ارائه شود.
– هزینه ثبت و تاسیس شرکت سهامی خاص چقدر است؟
مقدار هزینهای که برای تاسیس شرکت سهامی خاص موردنیاز است، بستگی به این مسئله دارد که روند ثبت شرکت توسط خود شما انجام شود یا برای این کار از خدمات شرکتهای حقوقی که در این زمینه فعالیت دارند استفاده کنید. در حالت اول، تنها هزینهای که باید در نظر بگیرید، هزینههای دولتی و دفتری و همچنین هزینه درج آگهی در روزنامه رسمی است. اما اگر از گزینه دوم استفاده میکنید، باید هزینه خدمات شرکت حقوقی را هم به این هزینهها اضافه کنید.