مالیات حق تمبر چیست؟

مالیات حق تمبر چیست؟
مالیات حق تمبر چیست؟
مالیات حق تمبر چیست؟

 

مالیات حق تمبر یکی از موارد مالیات بر دارایی است. آگاهی از قونین مالیات های مستقیم باعث می شود بتوانید امور لازم را به موقع انجام دهید و در کنار ان از تسهیلات قانونی بهره مند شوید. اما شما در مورد حق تمبر، مالیات حق تمبر و نحوه پرداخت آن چقدر اطلاعات دارید؟ در این مطلب قصد داریم شما را با نکات مهمی در این زمینه آشنا کنیم.

حق تمبر چیست؟

مالیات حق تمبر یکی از انوع مالیات مستقیم است. هنگامی که اسناد، اوراق و مدارک مربوطه از سوی بانک ها، شرکت ها و… صادر می شود، بلافاصله حق تمبر دریافت می گردد. این کار چگونه انجام می شود؟ از طریق الصاق و باطل شدن تمبر یا به صورت دریافت وجه، حق تمبر دریافت می گردد.

پس می توانیم بگوییم مالیات حق تمبر از انواع مالیات های مستقیم است که از طریق الصاق تمبر برای اسناد و اوراق بهادار دریافت می شود. این کار باعث می شود اوراق و اسناد به رسمیت شناخته شوند.

مالیات حق تمبر چیست؟

مالیات حق تمبر از جمله مالیات های مستقیم است. ماده 44 تا ماده 51 قانون مالیات های مستقیم به این موضوع پراخته است.

بر اساس ماده 44 قانون مالیات های مستقیم، برای هر برگ چک، بانک باید مبلغ 200 ریال بابت حق تمبر بپردازد. برای اسناد دیگر مثل سفته هم مبلغ نیم در هزار دریافت می شود.

اما موضوع ماده 46 قانون مالیات های مستقیم چیست؟ بر اساس این ماده تمامی اسناد تجاری قابل انتقال که در ایران صادر شده و یا به هر شکلی مورد استفاده و معامله قرار گرفته است ( به جز اوراقی که در قانون 45 و 48 ذکر شده است) و هم چنین اسناد مربوط به بارنامه دریایی، هوایی و اوراق بیمه مال التجاره باید پنج هزار ریال مالیات حق تمبر دریافت کنند. در مورد بارنامه زمینی و نیز صورت وضعیت مسافری این عدد برابر با یک هزار ریال است.

موسسه های حمل و نقل مسئول هستند تا بارنامه ها را به دقت تنظیم کرده و اطلاعات مربوط به صاحب آن و دیگر اطلاعات لازم را درج نمایند. نسخه این اوراق باید حداقل تا 5 سال پس از تاریخ صدور نگه داری شود.

بر اساس آنچه در ماده 48 قانون مالیات های مستقیم امده است، سهام تمامی شرکت های ایرانی به غیر از شرکت های تعاونی مشمول حق تمبر به میزان نیم در هزار است.

چه اسناد و مدارکی مشمول مالیات است؟

ماده 46 قانون مالیات مستقیم، اوراق و مدارک زیر را برای پرداخت مالیات حق تمبر مشخص می کند:

کارت معافیت خدمت وظیفه که به هر دلیلی صادر شده است، مشمول مبلغ ده هزار ریال بابت حق تمبر است.
گواهینامه های رانندگی بین المللی از هر نوعی که باشند، مشمول مبلغ پنجاه هزار ریال به عنوان حق تمبر هستند.
مبلغ حق تمبر برای هر گواهینامه رانندگی و به ازای هر سال اعتبار برابر با یک هزار ریال است.
پروانه مامایی یا مدرک تحصیلی کاردانی و دندانپزشکی تجربی، مشمول بیست هزار ریال حق تمبر است.
مشاغلی مثل پزشکی، پیراپزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی ، حق تمبری برابر با یک صد هزار ریال دارند.

اسناد و مدارک بانکی که باید حق تمبر بپردازند

بر اساس آنچه در تبصره ماده 47 قانون مالیات های مستقیم امده است، اسناد و مدارک زیر باید مالیات حق تمبر بپردازند:

قراردادهای مربوط به وام و یا اعطای تسهیلات مختلف ( از هر نوعی)
برگ مربوط به قبول شرایط عمومی حساب های جاری
فرم ها و اوراق مربوط به تعهدآوری که بانک در زمان های مختلف آن ها را به مشتریان داده و به امضای ان ها درمی آورد.
انواع قرارداد سپرده های سرمایه گذاری
وکالت نامه های بانکی که بر اساس ان ها افراد حق امضای خود را به شخص دیگری می دهند
دیگر قراردادهایی که بین بانک ها و مشتریان منعقد شده و تعهدات و مسئولیت هایی برای دو طرف به همراه دارد.

مالیات بر حق تمبر بعد از ثبت شرکت

ماده 48 قانون مالیات های مستقیم در این باره هم شرایط را روشن کرده است. حق تمبر سهام و سهم الشرکه باید حداکثر تا دو ماه بعد از ثبت قانونی شرکت، پرداخت شود. در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی، این مهلت تا دو ماه پس از تاریخ ثبت افزایش سرمایه برقرار است. شرکت هایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند، در صورتی که افزایش سرمایه دارند باید حق تمبر بپردازند؟ خیر. تا میزانی که قبلا حق تمبر ان پرداخت شده، نیازی به پرداخت مجدد نیست.

مالیات حق تمبر برای افزایش سرمایه

همان طور که قبلا هم اشاره کردیم افزایش سرمایه مشمول پرداخت حق تمبر است. البته در این زمینه نکاتی هم وجود دارد که خوب است بدانید.

مبلغ حق تمبر تعیین شده به دارایی پرداخته می شود. وقتی میان شرکا انتقال سهام انجام شده باشد شامل 4 درصد مالیات می شود.
از نقل و انتقال های سهام و سهم الشرکه در دیگر شرکت ها، مالیات مشخصی به میزان 4 درصد ارزش اسمی دریافت می شود. پس مالیات دیگری به عنوان مالیات بر درامد دریافت نمی شود. انتقال دهندگان باید قبل از انتقال مالیات را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.
پس می توانیم بگوییم اگر فقط افزایش سرمایه داریم و نسبت سهامداران تغییر نکرده است، حق تمبر نیم در هزار جزء هزینه شرکت ثبت می شود. در صورتی که نسبت سهامداران تغییر کرده است پس انتقال سهم الشرکه داشته ایم و مالیات 4 درصد باید پرداخت شود که در دفاتر ثبت نمی شود.

چگونه حق تمبر را پرداخت کنیم؟

همان طور که قبلا توضیح دادیم حق تمبر در برخی موارد از طریق الصاق تمبر و ابطال ان دریافت می شود. بعد از این که شرکت ثبت می شود یا سرمایه آن افزایش پیدا می کند باید حق تمبر سرمایه را بپردازید. میزان حق تمبر در این حالت برابر با نیم در هزار کل سرمایه یا سرمایه افزایش یافته است. مدت 2 ماه از زمان ثبت یا افزایش سرمایه برای پرداخت حق تمبر فرصت دارید. دقت کنید که در صورت عدم پرداخت به موقع، جریمه خواهید شد. ضمنا شما برای پرداخت حق تمبر نیازی به داشتن کد اقتصادی ندارید.

ادامه مراحل پرداخت حق تمبر

ابتدا وارد سامانه پرداخت الکترونیک مالیات شوید. شناسه یکتا، شناسه ملی شرکت و نیز کد امنیتی را در قسمت های مربوطه وارد نمایید.
اگر سوالی مشاهده می کنید که مربوط به شما نیست، شماره همراه تان را وارد کرده و گزینه پرداخت انلاین را بزنید.
اکنون حق تمبر سرمایه شرکت شما پرداخته شده و نیازی به مراجعه حضوری ندارید.

نکاتی در مورد مالیات بر حق تمبر

مالیات حق تمبر برای ثبت یا انتقال سهام شرکت های ایرانی به جز شرکت تعاونی برابر با نیم در هزار ارزش اسمی سهام است. شرکت های گفته شده شامل سهامی، تضامنی، مسئولیت محدود، مختلط سهامی و غیر سهامی و نیز نسبی می باشد.

تمام شرکت های تعاونی و اتحادیه های تعاونی از پرداخت حق تمبر معاف هستند.
دیگر اشخاص حقوقی که از طرق دیگر به جز ثبت شرکت، تاسیس شده اند مشمول مالیت حق تمبر نیستند. مثلا صندوق های سرمایه گذاری و موسسه های غیر انتفاعی از این دسته هستند.

چه نهادی اوراق مشمول حق تمبر را چاپ می کند؟

بر اساس ماده 50 قانون مالیات های مستقیم، وزارت امور اقتصادی و دارایی مسئول این کار است. این وزات می تواند سفته، بارنامه، برات و دیگر اوراق مشمول حق تمبر را چاپ کرده و در دسترس افراد قرار دهد. هر زمان که وزارت امور اقتصادی و دارایی صلاح بداند می تواند دریافت حق تمبر برای صدور قبض مالیات را کافی بداند.

جریمه برای نپرداختن حق تمبر

در ماده 51 قانون مالیات مستقیم، احتمال نپرداختن تمبر پیش بینی شده است. در صورتی که فرد مشمول از پرداخت حق تمبر خودداری کند موظف به پرداخت حق تمبر و علاوه بر ان جریمه ای به مبلغ دو برابر حق تمبر خواهد بود.

در حال ارسال
نظرات کاربر
0 (0 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان