مالیات یک ابزار مناسب برای تامین برخی هزینههای دولت و کنترل کردن بازار است. بسیاری از واحدهای تولیدی در بدو تاسیس و راهاندازی خود اطلاع زیادی از انواع مالیاتهای قانونی ندارند و نمیدانند چه کدام نوع از مالیاتها را باید پرداخت کنند. به همین دلیل بهتر است شرکتها به خصوص واحدهای تازه تاسیس از مشاوره تخصصی مالیاتی استفاده کنند. کلیه واحدهای تولیدی در یکی از دو دسته اشخاص حقیقی و یا اشخاص حقوقی جای میگیرند. به عبارت بهتر هر واحد تولیدی میتواند در قالب یک شرکت راهاندازی و اداره شود یا بهعنوان یک شخص حقیقی مستقل به فعالیتهای تجاری خود ادامه دهد.
فرم درخواست مشاوره رایگان
کلیه واحدهای تولیدی موظف به پرداخت مالیات هستند. همانطور که میدانید مالیات مبلغی است که برای تامین هزینههای عمومی جامعه به دولت پرداخت میشود. اما مالیات واحدهای تولیدی چقدر است؟ شرکت های تولیدی باید چه مقدار از درآمد خود را بهعنوان مالیات پرداخت کنند؟ در ادامه این مقاله از خوارزمی ثبت قصد داریم به ارائه پاسخ مختصر و جامعی به این سوالات بپردازیم. چنانچه پس از مطالعه این مقاله سوالی راجع به مالیات شرکتهای تولیدی داشتید، میتوانید با کارشناسان خوارزمی ثبت تماس گرفته و اطلاعات کاملتری دریافت کنید.
محاسبه مالیات شرکتهای تولیدی
قانون تجارت کلیه فعالیتهای تولیدی را عملیات تجاری و انتفاعی میداند. به همین دلیل شرکتهای تولیدی باید مالیات پرداخت کنند. همانطور که میدانید تولید از اهمیت زیادی برخوردار است و باعث رشد و شکوفایی اقتصاد کشور میشود. در واقع شرکتهای تولیدی به دلیل فعالیتهای خود، در اقتصاد و اشتغال جامعه تاثیر زیادی دارند و باید مالیات پرداخت کنند.
البته نکتهای که باید در مورد مالیات واحدهای تولیدی مد نظر قرار دهید این است که در مقایسه با دیگر شرکتها مشمول مالیات کمتری میشوند. بر اساس تبصره ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم در راستای اجرایی کردن سیاستهای حمایت از تولید در کشور، مالیات کلیه اشخاص حقوقی که در فعالیتهای تولیدی از وزارتخانههای مربوطه پروانه بهرهبرداری دارند، از 25 درصد به 20 درصد کاهش پیدا کرده است. نکته قابل توجه دیگر این است که این طرح مانع از اعمال بخشودگیها، تشویقها و معافیتهای مالیاتی نخواهد بود.
مالیات شرکتهای تولیدی چقدر است؟
کلیه شرکتهای تولیدی مودی مالیاتی به شمار میروند و باید کلیه تکالیف مالیاتی شرکتها از جمله تکمیل کردن دفاتر تجاری، ترازنامه، حساب سود و زیان و.. را انجام دهند. اما شرکتهای تولیدی چه زمانی باید مالیات خود را پرداخت نمایند؟ کلیه واحدهای تولیدی و شرکتهای پیمانکاری باید مالیات عملکرد خود را در موعد مشخص قانونی (حداکثر تا یک سال پس از پایان سال مالی) پرداخت نمایند. سررسید پرداخت مالیات همان آخرین روز ارسال اظهارنامه مالیاتی است. چنانچه پرداخت مالیات در موعد مشخص شده انجام نشود، به ازای هر یک ماه تاخیر، دو و نیم درصد جریمه به شرکت تولیدی تعلق خواهد گرفت. روند پرداخت مالیات با ثبتنام در سامانه امور مالیاتی کشور آغاز میشود.
تکالیف مالیاتی شرکتهای تولیدی
از جمله تکالیف مالیاتی کلیه شرکتهای تولیدی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی: تمامی واحدهای تولیدی وظیفه دارند اظهارنامه مالیاتی خود را در مواعد مشخص تنظیم و به اداره امور مالیاتی کشور ارسال کنند. عدم ارسال اظهارنامه علاوه بر اینکه شرکت را از معافیتها و تشویقهای مالیاتی محروم میکند، جریمه هم در پی خواهد داشت. مهلتی که برای ارسال اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته شده است، تا پایان خرداد سال بعد است.
– پرداخت مالیات در سررسید: کلیه شرکتهای تولیدی باید مالیات خود را در سررسید مشخص شده پرداخت کنند تا مشمول جریمه 2 و نیم درصدی به ازای هر یک ماه نشوند.
– ثبتنام در سامانه مودیان: تکلیف دیگری که قانونگذار برای شرکتهای تولیدی در نظر گرفته است، ثبتنام در سامانه مودیان میباشد. در صورت انجام ندادن این کار، شرکت مشمول جریمه خواهد شد.
– صدور صورت حساب معاملات: تمامی واحدهای تولیدی باید صورت حساب کلیه معاملات خود را صادر کنند.
– تهیه و ارائه فهرست معاملات فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور
– تهیه، نگهداری و ارائه دفاتر قانونی، حساب سود و زیان و ترازنامه: دفاتر قانونی شامل دفتر روزنامه و دفتر کل میشود که رویدادهای روزانه و هفتگی در آنها درج خواهد شد.
– پرداخت مالیات حقوق کلیه کارکنان: از آنجا که کلیه کارکنان و کارگران واحدهای تولیدی حقوق دریافت میکنند، مشمول مالیات حقوق میباشند. این مالیات باید توسط شرکت پرداخت شود.
معافیتها و تشویقهای مالیاتی واحدهای تولیدی
قانونگذار معافیتها و تشویقهای مالیاتی زیادی برای شرکتهای تولیدی در نظر گرفته است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– شرکتهای تولیدی که محصولات غیرنفتی خود را به دیگر کشورها صادر میکنند، مشمول مالیات نمیشوند.
– کلیه شرکتهای تولیدی که حساب سود و زیان و ترازنامه و دفاتر آنها سه سال متوالی مورد تایید واقع شده باشد و بدون حضور در هیاتهای حل اختلاف مالیات خود را پرداخت کردهاند، 5 درصد از مبلغ مالیات این سه سال را بهعنوان جایزه خوش حسابی دریافت میکنند.
– انجام دادن تکالیف مالیاتی در موعد مشخص و تسلیم به موقع اظهارنامه، شرکت تولیدی را مشمول 80 درصد بخشودگی جرایم مرتبط با تخلفات مالیاتی میکند.