اساسنامه مجتمع مسکونی یکی از اسناد و مدارکی است که برای بسیاری از مجتمعهای مسکونی تهیه و تنظیم میشود. امروزه بیشتر افراد به اجبار یا به میل خود در مجتمعهای آپارتمانی زندگی میکنند. مسلماً این مجتمعها باید اصول و قوانین مربوط به خودشان را داشته باشند. زیرا تنها در صورت پیروی از قوانین همگانی است که ساکنان میتوانند با آرامش در کنار هم در یک ساختمان زندگی کنند.
اساسنامه مجتمع مسکونی عمدتاً توسط یک شخص حقوقی برای مجتمع وضع میشود. در این مقاله از ثبت خوارزمی قصد داریم این نوع اساسنامه، نکات و ارکان مهم آن و نمونه آن را معرفی نماییم. در صورت داشتن هرگونه ابهامی، فرم مشاوره رایگان سایت را پر کرده و منتظر تماس کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی در اسرع وقت باشید.
فرم درخواست مشاوره رایگان
اساسنامه مجتمع مسکونی چیست؟
اساسنامه مجتمع مسکونی، قرارداد یا سندی است که در آن به مشخصات و قوانین موجود در مجتمع آپارتمانی پرداخته است. اساسنامه میتواند اعتبار و نظم خاصی به یک مجتمع آپارتمانی مسکونی ببخشد. در اساسنامه اطلاعاتی همچون مشخصات کلی ساختمان، ارکان مهم آن، نحوه پرداخت هزینههای مشترک ساختمان و… قید شدهاند.
در واقع اساسنامه همانند یک آییننامه بسیار روشن، واضح و دقیق برای مالکان و ساکنان مجتمع مسکونی عمل میکند. تمام مالکان و ساکنان یک مجتمع موظف به رعایت کردن و پیروی از اصول و قوانین موجود در اساسنامه مجتمع مسکونی هستند.
معمولاً اساسنامه مجتمع مسکونی برای هر مجتمع به صورت جداگانه و اختصاصی نوشته میشود. یعنی ممکن است قوانین، اصول، هزینهها و نحوه پرداخت آنها در هر مجتمعی با مجتمع دیگری فرق کند. هدف اصلی از تنظیم اساسنامه، حفظ تجهیزات و تأسیسات ساختمان، استفاده بهتر و مفیدتر از امکانات مجتمع و اداره هر چه بهتر آن است.
در اساسنامه مجتمع مسکونی باید چه اطلاعاتی قید شوند؟
اکنون که با اساسنامه مجتمع مسکونی، اهداف و میزان اهمیت آن آشنا شدید، بد نیست به معرفی اطلاعات موجود در آن نیز بپردازیم. هر اساسنامه دارای فصلها، مادهها و بخشهای مختلفی است. معمولاً هر فصل به تعین تکلیف موضوع خاصی از مجتمع میپردازد.
معمولاً فصل اول اساسنامه مجتمع مسکونی مربوط به مشخصات زمین و ساختمان مجتمع است. در این بخش تمامی مشخصات مجتمع مسکونی به صورت کامل ذکر شدهاند. فصل دوم به ارکان مجتمع اختصاص دارد. ارکان هر مجتمع با مجتمع دیگر متفاوت هستند. هر این بخش نحوه تشکیل، وظایف و حوزه اختیارات هر کدام از ارکان مجتمع به خوبی توضیح داده میشوند.
فصل سوم مربوط به امور مالی است که به هزینهها، مالیات، حق اشتراک، هزینه تعمیرات ساختمانی و نحوه وصول هر کدام میپردازد. فصل چهارم نیز در مورد حقوق و وظایف مالکان و ساکنان مجتمع است. تمامی قوانین و مقرراتی که باید توسط ساکنان مجتمع رعایت شوند، در این بخش تشریح خواهند شد. در فصول بعدی نیز اطلاعاتی در مورد بیمه ساختمان، نحوه نقل و انتقال، اجاره، و حق استفاده از سکونت ساختمان و… آورده خواهد شد.
ارکان مهم اساسنامه مجتمع مسکونی
اساسنامه مجتمع مسکونی شامل ارکان مهم و اساسی است که حتماً در اساسنامه باید در مورد آنها صحبت شود. در واقع اساسنامه باید چگونگی تشکیل هر یک از ارکان، حوزه اختیارات و وظایف آنها را دقیق مشخص نماید. ارکان مهم اساسنامه شامل مجمع عمومی، هیئت مدیره و بازرسان هستند.
مجمع عمومی، همان مالکان و ساکنین مجتمع آپارتمانی میباشند که باید در جلسات عمومی ساختمان شرکت کنند. در این جلسات در مورد موضوعات اساسی ساختمان مانند حق شارژ، تأسیسات، انتخاب هیئت مدیره، تصویب اساسنامه و… صحبت میشود. مجمع عمومی میتواند عادی یا فوقالعاده باشد.
در اساسنامه مجتمع مسکونی، هیأت مدیره توسط مجمع عمومی انتخاب میشود. وظیفه آن اداره امور مجتمع، حسابداری و برآورده کردن هزینهها و شارژ، اجرای مصوبات، تنظیم برنامه بودجه و… میباشد. بازرس یا بازرسان وظیفه دارند بر چگونگی عملکرد هیئت مدیره در مورد اجرای مصوبات و رعایت قوانین اساسنامه مجتمع مسکونی نظارت کنند.
نمونه اساسنامه مجتمع مسکونی
در این بخش میخواهیم به معرفی یک نمونه از اساسنامه مجتمع مسکونی بپردازیم. دقت کنید که اساسنامه هر مجتمع با مجتمع دیگر کاملاً متفاوت است. بنابراین این نمونه صرفاً جهت آشنایی بیشتر شما با اساسنامه مجتمع مسکونی ارائه میشود.
فصل اول: مشخصات
ماده ۱: نام مجتمع: برج مسکونی……….
ماده۲: نشانی مجتمع: خیابان…. کوچه…. پلاک…. کدپستی….
ماده ۳: مدت بهرهبرداری مجتمع: از تاریخ بهرهبرداری به مدت نامحدود
ماده ۴: مالک هر آپارتمان عضو مجتمع بوده و متعهد به اجرای کلیه مفاد مندرج در این اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی میباشد.
فصل دوم: ارکان مجتمع
ماده ۵: ارکان مجتمع عبارت است از: مجامع عمومی، هیئت مدیره و بازرسان.
الف) مجامع عمومی
ماده ۶: مجامع عمومی متشکل از مالکان مجتمع میباشد که مالکان به اعتبار مالک بودنشان در مجتمع در موارد و موضوعات اساسی که مربوط به عمر ساختمان، استهلاک، تأسیسات، مسائل بنیادی، هزینههای نگهداری ماهانه، تصویب بودجه و ترازنامه، انتخاب هیئت مدیره مجتمع، حق اظهار نظر و رأی و تصمیمگیری دارند.
ماده ۷: مجمع عمومی عادی سالی یکبار در خرداد ماه در محل مجتمع یا محل دیگری که هیئت مدیره مناسب بداند تشکیل خواهدشد.
ماده ۸: مجمع عمومی فوقالعاده در صورت ضرورت به دعوت هیئت مدیره یا به درخواست حداقل ۳۰% از مالکین تشکیل خواهد شد.
ب) هیئت مدیره
هیئت مدیره مسئول حفظ و اداره ساختمان و اجرای تصمیمات مجمع عمومی میباشد، جلسات هیئت مدیره با حضور حداقل دو نفر اکثریت رسمیت مییابد.
ماده ۹: هیأت مدیره در اولین جلسه خود از بین اعضاء یک نفر را به عنوان رئیس انتخاب خواهد نمود. اداره جلسات هیئت مدیره و حفظ و نگهداری صورتجلسات برعهده رئیس هیئت مدیره است. تقسیم کار و مسئولیت در هیأت مدیره بر اساس توافق اعضای هیئت مدیره خواهد بود.
ج) بازرسان
ماده ۱۰: وظایف و اختیارات بازرسان مجتمع به شرح ذیل است:
- رسیدگی به نحوه اجرای مصوبات مجمع عادی و فوقالعاده
- نظارت بر عملکرد هیئت مدیره و مدیر مجتمع در راستای اجرای مصوبات مندرج در بند پیشین
- اظهار نظر نسبت به صحت و سقم میزان داراییها و هزینه کرد امورات جاریه مجتمع در قالب تدوین گزارش به منظور تسلیم به مجامع مربوطه
- الزام بر حضور در جلسات ادواری هیئت مدیره
فصل سوم: امور مالی مجتمع
ماده ۱۱: تمامی امور مالی مجتمع در چارچوب بودجه مصوب مجمع عادی توسط هیئت مدیره و تحت نظارت مستمر بازرسان مجتمع انجام میشود. حساب بانکی به شماره……………….. بانک…………. شعبه…………. کد……….. تأسیس میگردد که کلیه دارایی و اموال مجتمع در آن سپرده میگردد و خزانه دار مجتمع با تصویب هیئت مدیره قادر به برداشت از آن میباشد و خزانه دار موظف است گزارشی سالانه نسبت به برداشتیها و واریزی تدوین و تسلیم مجمع عادی به منظور تفریغ بودجه سال گذشته نماید.
فصل چهارم: حقوق و وظایف مالکان
ماده ۱۲: مالکین یا ساکنین موظف هستند به منظور تدوین فهرست نامه مقرر در اساسنامه حاضر که حاوی اطلاعات تماس و نشانی اضطراری میباشد را در اختیار مدیر مجتمع قرار دهند.
فصل پنجم: نقل و انتقال، اجاره و حق استفاده و سکونت
ماده ۱۳: در صورت عدم استفاده واحدی که دارای پارکینگ اختصاصی است، در صورت موافقت هیئت مدیره مجتمع میتواند به سایر واحدین آن را اجاره دهد.
ماده ۱۴: در صورتی که هر یک از واحدین تصمیم به انجام تعمیرات در قسمت اختصاصی خویش را داشته باشد، بایست حداقل…… روز پیشتر موضوع را کتباً به اطلاع مدیر مجتمع رسانیده تاایشان با مطرح نمودن آن در جلسه هیئت مدیره و صدور مجوز توسط هیئت مزبور در بازه زمانی کوتاه نسبت به تعمیرات اقدام نماید.
فصل ششم: مقررات متفرقه
شامل مقررات متفرقه و انحلال مجتمع
جمعبندی
در این مقاله از ثبت خوارزمی به بررسی اساسنامه مجتمع مسکونی، نکات و ارکان مهم آن پرداختیم. همچنین یک نمونه اساسنامه مجتمع آپارتمانی را به شما معرفی کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید اطلاعات مفید و جامعی در مورد این نوع اساسنامه به دست بیاورید. جهت کسب اطلاعات بیشتر تنها کافیست با مشاوران حقوقی ثبت خوارزمی در ارتباط باشید.