یکی از بحث های داغ میان مودیان سازمان امور مالیاتی کشور، میزان ضریب مالیات مشاغل است. ضریب مالیات برای محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل مختلف بسیار مهم است. چرا که این ضریب می تواند سهم بسزایی در کم و زیاد شدن مالیات مودی داشته باشد. از این رو تمامی صاحبان مشاغل و مودیان دوست دارند در مورد این ضریب مالیاتی و نحوه اثرگذاری آن در مبلغ نهایی مالیات بیشتر بدانند.
در همین راستا ما در این مطلب از ثبت خوارزمی می خواهیم به معرفی کامل ضریب مالیات مشاغل و بررسی آن از زوایای مختلف بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ضریب مالیات انواع مشاغل می توانید فرم مشاوره سایت را پر کنید. کارشناسان در اسرع وقت با شما تماس می گیرند.
فرم درخواست مشاوره رایگان
ضریب مالیات مشاغل چیست؟
ضریب مالیات مشاغل، درصدی است که برای محاسبه مالیات های مستقیم در قانون مالیاتی از آن استفاده می شود. این درصد برای مشاغل مختلف متفاوت بوده و سازمان امور مالیاتی از آن برای محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل بهره می برد. ضریب مالیات مشاغل، درصدی است که در میزان درآمد خالص مودی مدنظر ضرب می شود.
عدد به دست آمده میزان مالیاتی است که مودی موظف به پرداخت آن خواهد بود. ضرایب مالیاتی توسط کمیسیونی از نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، شورای مرکزی اصناف، نظام پزشکی، اتاق بازرگانی، صنایع و … مشخص خواهند شد. این کمیسیون هر ساله میزان ضرایب مالیاتی را برای مشاغل تهران و شهرستان ها تعیین می کند.
شرایط استفاده از ضریب مالیات مشاغل
شاید شما نیز این سوال را داشته باشید که در چه شرایطی از ضریب مالیات مشاغل استفاده می شود؟ در حالت عادی میزان مالیات هر یک از مودیان بر اساس اظهارنامه ای محاسبه می شود که مودی برای سازمان امور مالیاتی ارسال می کند. اما گاهی اوقات مودیان از ارسال اظهارنامه برای سازمان امور مالیاتی سرباز می زنند.
در این حالت سازمان امور مالیاتی بر اساس ضریب مالیات مشاغل و اظهارنامه مالیاتی برآوردی اقدام به صدور برگ تشخیص مالیاتی خواهد کرد. یعنی سازمان امور مالیاتی بر اساس برخی از اطلاعات مالی، میزان درآمد تقریبی مودی را تعین می کند. سپس با توجه به این مبلغ، درآمد قابل پرداخت آن را مشخص خواهد کرد.
ضریب مالیات مشاغل همچنین برای تعین درآمد مودیانی که از تبصره ماده 100 استفاده می کنند، کاربرد دارد. مودیانی که از این تبصره استفاده می کنند، اسناد و مدارک مالی خود را در اختیار سازمان امور مالیاتی می گذارند. سازمان نیز بر اساس این مدارک درآمد آن ها را تعیین کرده و مالیات را با توجه به ضرایب مالیاتی محاسبه می کند.
چگونگی محاسبه مالیات بر درآمد با ضریب مالیات مشاغل
شاید برای شما هم سوال باشد که ضریب مالیات مشاغل چگونه برای تعین مالیات مودی مورد استفاده قرار می گیرد؟ فرض کنید سازمان امور مالیاتی بر اساس اسناد و مدارک به دست آمده، درآمد مودی را 100 میلیون تومان برآورد کرده است. حال ضریب مالیاتی برای این شغل، 15 درصد باشد. یعنی 15 درصد از درآمد سالانه مودی، به دولت تعلق دارد.
برای به دست آوردن مبلغ مالیات تنها کافیست میزان درآمد سالانه را در میزان درصد ضرایب مالیاتی ضرب کنید. 100 ضرب در 15% می شود 15. درنتیجه مودی مدنظر باید 15 میلیون تومان را به عنوان مالیات به دولت بپردازد. دقت کنید میزان درآمد مودی پس از کسر تمامی هزینه ها صورت می گیرد. بنابراین مالیات به سود خالص مودی تعلق می گیرد.
بیشتر بخوانید:جریمه عدم اعلام شروع فعالیت به اداره امور مالیاتی
ضریب مالیات برای مشاغل مختلف چقدر است؟
احتمالا برای شما هم سوال باشد که ضریب مالیات مشاغل مختلف چقدر است؟ تعیین ضریب مالیاتی دقیق برای هر کدام از مشاغل در سال 1403 مقداری دشوار است. اما با استفاده از نرم افزارهای حسابداری پیشرفته می توان تا حدودی تعین نرخ مالیات را به آسان انجام داد. این نرخ ها به شرح زیر هستند.
- مشاغلی با سود سالیانه تا سقف 36 میلیون و 600 هزار تومان از پرداخت مالیات معاف هستند.
- مشاغلی که تا 200 میلیون تومان در سال درآمد دارند، دارای ضریب مالیاتی 15 درصد هستند.
- مشاغلی که بین 200 تا 400 میلیون تومان در سال درآمد دارند، دارای ضریب مالیاتی 20 درصد هستند.
- مشاغلی که تا بالای 400 میلیون تومان در سال درآمد دارند، دارای ضریب مالیاتی 25 درصد هستند.
آیا مالیات بر درآمد محاسبه شده با ضریب مالیات مشاغل دقیق است؟
دقت داشته باشید مالیات محاسبه شده با ضریب مالیات مشاغل تقریبی است. چرا که در این روش سازمان امور مالیاتی میزان درآمد مودی را با استناد به مدارکی تخمین خواهد زد. بنابراین نمی توان گفت میزان این مالیات دقیقا درست و صحیح است.
تنها مالیاتی که به صورت دقیق محاسبه می شود مالیات مودیانی است که اظهارنامه مالیاتی ارائه داده اند. چرا که مودی در اظهارنامه مالیاتی تمامی اسناد و مدارک دقیق مربوط به درآمد خود را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد. درنتیجه مبلغ مالیات محاسبه شده نیز دقیق خواهد بود.
آیا امکان اعتراض به ضریب مالیات مشاغل وجود دارد؟
خیر. مودیانی که نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نکرده اند، نمی توانند به مالیات تعیین شده با ضریب مالیات مشاغل اعتراض کنند. مثلا در فرم تبصره ماده 100، مالیات تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی مقطوع خواهند بود.
یعنی مالیات از سوی سازمان امور مالیاتی هر چقدر که تعین شود، مودی موظف به پرداخت آن است. اما در مالیات تعیین شده در اظهارنامه مالیاتی اوضاع فرق می کند. چرا که مالیات تعیین شده در این حالت با توافق مودی و سازمان امور مالیاتی صورت خواهد گرفت. بدین صورت که مودی اگر نسبت به مبلغ مالیات محاسبه شده اعتراض داشته باشد، می تواند اعتراض خود را ثبت کند.
ضریب مالیات مشاغل چگونه مشخص می شود؟
ضریب مالیات مشاغل مختلف هرساله از طریق کمیسیونی از نمایندگان تعیین می شود. این کمیسیون با توجه به وضعیت اقتصادی و معاملات انجام شده در گروه های شغلی مختلف، این درصد را تعیین می کند. بنابراین درصد ضریب مالیاتی برای هر دسته از مشاغل با هم متفاوت است. مثلا ضریب مالیاتی مشاغل پزشکی با ضریب مالیات مشاغل مهندسی یا بازرگانی کاملا با هم فرق دارد. همچنین این ضرایب برای مشاغل ساکن در تهران با مشاغل شهرستان ها به صورت کامل متفاوت است.
آیا مالیات همه مودیان از طریق ضریب مالیات مشاغل محاسبه می شود؟
خیر. تنها مالیات بر درآمد مودیانی که نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نمی کنند از طریق ضریب مالیات مشاغل محاسبه می شود. برخی از مودیان نه تنها اظهارنامه مالیاتی ارسال نمی کنند، بلکه از تکمیل فرم تبصره ماده 100 نیز سرباز می زنند.
این به معنی فرار مالیاتی برای مودی است. در این حالت سازمان امور مالیاتی با استفاده از ضرایب مالیاتی، برگه تشخیص مالیات را برای مودی صادر می کند. مودی باید علاوه بر مبلغ مالیات، جریمه دیرکرد ارسال اظهارنامه یا فرم تبصره ماده 100 را نیز پرداخت نماید.
جرائم مربوط عدم پرداخت ضریب مالیات مشاغل
تمامی مودیان موظف به پرداخت مالیات خود هستند. مودیانی که سازمان امور مالیاتی از طریق ضریب مالیات مشاغل اقدام به محاسبه مالیات آن ها کرده است نیز از این قاعده مستثنی نیستند. دیرکرد در ارائه اظهارنامه مالیاتی یا فرم تبصره ماده 100 جریمه مالیاتی از 10 درصد تا 30 درصد از مبلغ مالیات برای مودی به دنبال خواهد داشت.
از طرفی مودی به عنوان متخلف مالیاتی شناخته شده و دیگر نمی توان از معافیت ها و تخفیفات مالیاتی بهره ببرند. بنابراین سعی کنید مالیات بر درآمد خود را در زمان مهلت قانونی پرداخت نمایید تا با جریمه مالیاتی مواجه نشوید.
جمع بندی
در این مطلب از ثبت خوارزمی تلاش کردیم ضریب مالیات مشاغل را به صورت کامل به شما معرفی کنیم. همچنین نحوه استفاده از این ضریب برای محاسبه مالیات و نقش آن در مالیات تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی را توضیح دادیم. جهت محاسبه میزان مالیات بر درآمد خود با ضریب مالیاتی حتما با کارشناسان حقوقی ثبت خوارزمی در ارتباط باشید.