ثبت شرکت، مقدمهای برای شروع قانونی فعالیتهای تجاری بهشمار میرود. این مسئله که در حال حاضر، مردم نسبت به شرکت هایی که بهصورت قانونی به ثبت رسیدهاند اعتماد بیشتری دارند، واقعیتی انکارناپذیر است. بهجرات میتوان گفت ثبتکردن شرکت و انجامدادن فعالیتهای تجاری در قالب یک شرکت قانونی، نه تنها در افزایش اطمینان و اعتماد مردم به شما موثر خواهدبود، بلکه رونق بیشتری هم به کسبوکار و تجارت شما میبخشد. انواع مختلفی از شرکتهای تجاری در قانونتجارت پیشبینی شدهاست که هرکدام، ویژگیها و شرایط ثبت متفاوتی دارند. اما چه مراحلی را باید برای ثبت شرکت پشت سر بگذاریم؟ در ادامه این مقاله، قصد داریم مراحل ثبت شرکت در ایران را مورد بررسی قرار دهیم.
مراحل ثبت شرکت: قسمت اول
در گذشته، مراحل ثبت شرکت بهصورت حضوری و با مراجعه به اداره ثبت شرکتها انجام میشد. اما درحالحاضر این امکان برای اشخاص وجود دارد که بهصورت غیرحضوری و فقط با چند کلیک، شرکت خود را به ثبت برسانند. البته هنوز هم میتوانید با مراجعه حضوری به اداره ثبت شرکتها، مراحل ثبت شرکت را طیکنید. اما ثبت شرکت ازطریق سامانه ثبت شرکت ها به مراتب راحتتر خواهدبود. بهطورکلی، میتوان مراحل ثبت شرکت را به هفت دسته کلی تقسیمبندی کرد که در ادامه به بررسی بیشتر آنها میپردازیم:
– انتخاب نوع شرکت: اولین قدم برای ثبت شرکت، انتخاب نوع شرکتی است که قصد دارید در قالب آن، فعالیتهای تجاری خود را ادامه دهید. در انتخاب نوع شرکت، باید فاکتورهای متعددی ازقبیل تعداد شرکا، میزان سرمایه، موضوع و اهداف فعالیت شرکت و میزان مسئولیت شرکای شرکت را مورد توجه قراردهید. یکی از شرکتهایی که در ایران بیشتر از دیگر شرکتها به ثبت میرسد، شرکت بامسئولیتمحدود است. از دیگر شرکتهای تجاری در ایران، میتوان به شرکت سهامیخاص و عام، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی، شرکت مختلطسهامی و مختلطغیرسهامی اشاره کرد. توجه داشتهباشید که برخی فعالیتهای تجاری، باید لزوما در قالب شرکت خاصی انجام شوند. بهعنوانمثال، درصورتیکه قصد انجام عملیات صرافی دارید، باید حتما اقدام به ثبت شرکت تضامنی نمایید. در این مرحله، علاوهبر انتخاب نوع شرکت، باید شرکا را هم معین کنید.
مراحل ثبت شرکت: قسمت دوم
– انتخاب نام شرکت: دومین مرحله از مراحل ثبت شرکت، انتخابکردن یک نام مناسب برای شرکت است. انتخاب نام شرکت هم از ظرافتها و پیچیدگیهای خاصی برخوردار است. شرایط متعددی توسط قانونگذار برای انتخاب نام شرکت پیشبینی شدهاست که باید حتما رعایت شوند. شما میتوانید 5 نام برای شرکت انتخاب کنید تا کارشناسان بتوانند با بررسی آنها، نامی را انتخاب کنند که کاملا مطابق با شرایط قانونی باشد. توجه داشتهباشید که نام شرکت با برند و نشانتجاری تفاوت دارد.
– مشخصات و موضوع فعالیت شرکت: در این مرحله از مراحل ثبت شرکت، باید اطلاعات مختلفی ازجمله آدرس شرکت، سمت شرکا و مهمتر از همه، موضوع فعالیت شرکت را مشخص کنید. درواقع موضوع فعالیت شرکت، محدودهای برای فعالیتهای تجاری شرکت شما ترسیم میکند. پس توصیه میشود موضوعی را انتخاب کنید که کامل بوده و کلیه فعالیتهای شرکت شما را دربرگیرد.
– ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت ها: اولین اقدام برای ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت ها، تهیهکردن مدارک موردنیاز و بارگذاری این مدارک در سامانه ثبت شرکت ها میباشد. مدارک موردنیاز برای ثبت شرکتهای مختلف، با هم تفاوت دارند. پس بهتر است ابتدا شرکت موردنظر خود را انتخاب کرده و سپس مدارکی که لازم است برای ثبت شرکت ارائه دهید را آماده نمایید. البته یک سری مدارک مانند مدارکشناسایی شرکای شرکت، برای ثبت تمامی شرکتها لازم هستند.
مراحل ثبت شرکت: قسمت سوم
– تاییدشدن نام و مدارک: پس از اتمام ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت ها، باید منتظر بمانید تا درخواست شما توسط کارشناسان تایید شود. کارشناسان سامانه ثبت شرکت ها، مدارک ارسال شده توسط شما را بهصورت کامل بررسی کرده و درصورت کامل بودن، آنها را تایید میکنند. این فرایند به طور معمول، دو تا 3 روز طول میکشد.
– تهیهکردن مدارک و اوراق شرکت: پس از تاییدشدن درخواست شما، باید اساسنامه، اظهارنامه و شرکتنامه شرکت را در دو نسخه تهیه کنید. توجه داشتهباشید که این اوراق باید توسط تمامی شرکا امضا شود. یک نسخه از این اوراق، در اداره ثبت شرکتها بایگانی شده و نسخه دیگر نزد موسسین شرکت خواهدبود.
– ارسالکردن مدارک به ادارهثبت: پسازاینکه اوراق ثبتی را تهیهکرده و آگهی پیشنویس ثبتی را از سامانه دریافت کردید، باید کلیه مدارک را ازطریق ادارهپست، به اداره ثبت شرکتها بفرستید.
– دریافت کردن آگهی: چنانچه کلیه اوراق و مدارک ارسالشده به اداره ثبت شرکتها کامل بوده و ایرادی نداشتهباشند، بعد از گذشت چند روز، میتوانید پیامی را دررابطه با ثبتشدن شرکت در سامانه ثبت شرکت ها مشاهده کنید. پس توصیه میکنیم برای اطلاع یافتن از روند ثبت شرکت، بهطور مرتب و مداوم، سامانه ثبت شرکت ها را پیگیری نمایید.
– مرحله نهایی: در آخرین مرحله از مراحل ثبت شرکت، باید از برگه پیشنویس خود پرینتی تهیه کرده و سپس آگهی تاسیس شرکت را از اداره مزبور دریافت نمایید. البته پرداختکردن هزینههای مربوط به ثبت شرکت هم در این مرحله انجام میشود.