قبل از اینکه بخواهیم به بررسی انواع موضوع شرکت بپردازیم، بهتر است ابتدا برخی مفاهیم مهم از جمله شرکت و انواع شرکتهای تجاری را تعریف کنیم. شرکت یک شخصیت حقوقی است که توسط دو یا چند نفر برای انجام دادن فعالیتهای تجاری تشکیل میشود. در تعریف دیگری که توسط قانون تجارت ارائه شده است، شرکت قراردادی است که بین دو یا چند نفر منعقد میشود. طبق این قرارداد، نوع فعالیتهای تجاری و نحوه تقسیم سود و زیان میان شرکا مشخص میشود. به طور کلی قانون تجارت هفت نوع شرکت را معرفی کرده است که افراد میتوانند نسبت به تاسیس و ثبت یکی از آنها اقدام کنند. این هفت شرکت عبارتند از: شرکت سهامی خاص و عام، شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی، شرکت تضامنی، شرکت نسبی و شرکت با مسئولیت محدود.
فرم درخواست مشاوره رایگان
یکی از مهمترین مباحثی که در زمینه تاسیس و ثبت شرکت مطرح میشود، موضوع شرکت است. در واقع موضوع فعالیت شرکت دامنه و محدوده فعالیتهای این شخصیت حقوقی را تعیین میکند. به طوری که شرکتها نمیتوانند فعالیتهایی خارج از موضوع شرکت انجام دهند. در ادامه این مقاله، قصد داریم به بررسی موضوع فعالیت شرکت و معرفی انواع موضوع شرکت بپردازیم. پس از مطالعه این مقاله، چنانچه سوالی در مورد موضوع شرکت یا روند ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکتها داشتید، میتوانید با کارشناسان خوارزمی ثبت تماس گرفته و اطلاعات کاملی را دریافت کنید.
موضوع شرکت چیست؟
یکی از مهمترین و ابتداییترین تصمیماتی که هنگام تاسیس و ثبت یک شرکت باید اتخاذ شود، موضوع شرکت است. موضوع فعالیت شرکت که اهداف این شخصیت حقوقی را مشخص میکند، توسط شرکا تعیین میشود. تعیین موضوع شرکت باید با دقت زیادی انجام شود. موضوع فعالیت شرکت باید به صورت کاملا دقیق و صریح و با جزئیات کامل به ثبت برسد. شرکتها تنها در موضوعاتی حق فعالیت دارند که به طور شفاف و صریح تعیین شدهاند. همین مساله باعث شده است بسیاری از شرکتها از عبارات کلی مانند تجاری، بازرگانی، خرید و فروش، اقتصادی یا.. استفاده کنند.
به طور کلی توصیه میشود حوزههایی که در آینده قصد دارید در آنها فعالیت کنید را هم در موضوع شرکت وارد نمایید. دلیل مشخص بودن موضوع شرکت، این است که طبق قانون مدنی موضوع کلیه معاملات و قراردادها باید مشخص، صریح و واضح باشند. چون این مساله از شرایط ضروری اثبات صحت معاملات است و قراردادهایی که موضوع مشخص و معین ندارند، باطل هستند. موضوع شرکت از دو قسمت عام و خاص تشکیل میشود و وجود ایراد یا نقص در هر یک از این دو بخش، کل شرکت را دچار نقص و ایراد میکند.
نمونههایی از انواع موضوع شرکت
در ادامه برخی از رایجترین موضوعات شرکتهای تجاری را بررسی میکنیم:
– شرکت پزشکی و آزمایشگاهی: این شرکتها در زمینه خرید و فروش و واردات و صادرات تجهیزات آزمایشگاهی، پزشکی و پیراپزشکی فعالیت میکنند.
– شرکت طراحی سایت: موضوع فعالیت شرکتهای طراحی سایت، تولید، طراحی و پشتیبانی انواع نرمافزار و سایت است.
– شرکتهای مشاوره و عمرانی: این شرکتها در زمینه جاده سازی، ساخت و زیباسازی گذرگاهها و معابر شهری، نقشه برداری، خرید و فروش و صادرات و واردات کالاهای تجاری، اجرای انواع پروژههای عمرانی بتنی، فلزی، سبک یا سنگین، راهداری، طراحی انواع سازه، پل و تونل، طراحی و نصب انواع دکوراسیون، تسطیح و نقشه برداری اراضی و.. فعالیت دارند.
– شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی: موضوع شرکتهای گاز، نفت و پتروشیمی، ارائه خدمات مشاوره مدیریتی، پیمانکاری پروژههای مختلف، مدیریت انرژی در ساختمانها، کارخانهها، هتلها و برجها، فولاد، خودروسازی، سیمان، آب و فاضلاب، نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاه و.. میباشد.
– شرکتهای مشاوره کسبوکار: این نوع شرکتها در زمینه راهاندازی حوزههای سرمایه گذاری، تاسیس شرکتهای داخلی و بینالمللی، ارائه خدمات مربیگری و مشاوره در جهت رشد و توسعه شرکتها، تاسیس و راهاندازی آزمایشگاههای تخصصی در زمینههای مختلف و.. فعالیت دارند.
– شرکت بازرگانی و عمرانی: موضوع فعالیت شرکتهای عمرانی و بازرگانی، بازسازی، مرمت و احیای بناهای مختلف، طراحی و ساخت انواع پروژههای عمرانی و ایجاد محوطه و.. میباشد.
سوالات متداول
– آیا برای ثبت شرکت باید مجوز گرفت؟
طبق قانون تجارت انجام دادن برخی فعالیتها توسط شرکتها منوط به اخذ مجوز است. در واقع برای انجام دادن برخی فعالیتهای خاص باید ابتدا از مراجع ذیصلاح قانونی مجوز گرفت و سپس برای ثبت شرکت اقدام کرد.
– آیا پس از ثبت شرکت با یک موضوع مشخص، امکان تغییر موضوع شرکت وجود دارد؟
بله. امکان تغییر موضوع فعالیت شرکت وجود دارد. البته این نوع تغییر از جمله تغییراتی است که باید در سامانه ثبت شرکتها درج شود. برای تغییر موضوع شرکت باید مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل شده و این موضوع در صورت جلسه تصویب شود.
– شرکتها از نظر موضوع به چند دسته تقسیم میشوند؟
شرکتها از نظر موضوع فعالیت شرکت در دو دسته کلی قرار میگیرند. برخی شرکتها مانند شرکتهای سهامی شکلا تجاری هستند و برای تجاری بودن، نیازی نیست حتما فعالیتهای تجاری انجام دهند. برخی شرکتها موضوعا تجاری هستند و برای تجاری شناخته شدن باید حتما فعالیتهای تجاری انجام دهند.