در این مقاله، قصد داریم پس از ارائه توضیح مختصری درباره شرکت با مسئولیت محدود، به بررسی معایب این نوع شرکت بپردازیم. چنانچه پس از مطالعه این مقاله به توضیحات و راهنماییهای بیشتری نیاز داشتید، میتوانید تنها با یک تماس تلفنی با کارشناسان خوارزمی ثبت، اطلاعات کاملی در مورد ثبت شرکت دریافت کنید. شرکت با مسئولیت محدود از جمله شرکتهای تجاری است که در ایران محبوبیت زیادی دارد.
فرم درخواست مشاوره رایگان
ماده 94 قانون تجارت، شرکت با مسئولیت محدود را شرکتی تعریف کردهاست که از اجتماع دو نفر یا بیشتر و برای انجام دادن فعالیتهای تجاری تشکیل میشود. سهام این شرکت بر خلاف شرکتهای سهامی، به قطعات سهام تقسیمبندی نمیگردد. مسئولیتی که شرکای شرکتهای مسئولیت محدود در قبال بدهیها و تعهدات شرکت دارند، تنها تا میزان سرمایه و آورده آنها به شرکت است. حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس و ثبت شرکت با مسئولیت محدود، یک میلیون ریال است. قانونگذار هیچ سقفی برای سرمایه این نوع شرکت مشخص نکردهاست و شرکا تا هر میزان که بخواهند، میتوانند سرمایه شرکت را افزایش دهند.
مهمترین ویژگیهای شرکت با مسئولیت محدود
از جمله مهمترین ویژگیهای شرکت با مسئولیت محدود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– در شرکتهای مسئولیت محدود نمیتوان هیچ شریکی را مجبور به افزایش سرمایه کرد. این مسئله که یک اصل کاملا منطقی است، اراده شرکا در افزایش سرمایه خود در شرکت را نشان میدهد.
– نکتهای که باید در مورد شرکت مسئولیت محدود مورد توجه قرار گیرد، ذکر عبارت (مسئولیت محدود) در عنوان شرکت است. این اقدام باعث میشود کلیه افرادی که با شرکت معاملاتی را انجام میدهند، از محدود بودن مسئولیت شرکا به میزان سرمایه آنها مطلع باشند. چنانچه این عبارت در عنوان شرکت درج نشود، شرکت در برابر اشخاص ثالث تضامنی خواهد بود.
– شرکت مسئولیت محدود به دلیل سرمایهای بودن این نوع شرکت، با موت، حجر یا ورشکستگی شرکا منحل نمیشود.
– امکان تاسیس شرکت مسئولیت محدود تنها با دو نفر وجود دارد. در قانون حداکثری برای تعداد شرکای این نوع شرکت مشخص نشده است.
– انتخاب بازرس در شرکت مسئولیت محدود، اختیاری است. چنانچه تعداد شرکای شرکت از 12 نفر بیشتر شود، باید یک هیئت نظار متشکل از 3 نفر در شرکت تشکیل شود.
– مسئولیت مدیر عاملان شرکت مسئولیت محدود، به صورت کیفری و مدنی است.
– مدیران شرکت مسئولیت محدود را میتوان از بین شرکا یا اشخاص خارج از شرکت انتخاب کرد. مدیران را میتوان به صورت نامحدود به این سمت انتخاب کرد و هیچ حداکثری برای مدت زمان مدیریت در این نوع شرکت وجود ندارد.
مراحل تشکیل شرکت با مسئولیت محدود
از جمله مراحلی که باید برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود طی شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– تنظیم شرکتنامه: اولین قدم برای تاسیس و راهاندازی شرکت با مسئولیت محدود، تنظیم کردن شرکتنامه و امضا شدن آن توسط کلیه شرکا میباشد.
– تادیه سرمایه شرکت: برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود باید کلیه سرمایه شرکت پرداخت شود.
– ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکتها: پس از طی کردن مراحل قبلی، شخص متقاضی تاسیس شرکت باید برای به ثبت رساندن شرکت در سامانه ثبت شرکتها اقدام کند.
بررسی معایب شرکت با مسئولیت محدود
از جمله معایب شرکت با مسئولیت محدود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– پذیرهنویسیهایی که در شرکت مسئولیت محدود انجام میشود، رسمی نبوده و جنبه صوری دارند. در شرکت با مسئولیت محدود چیزی به عنوان اوراق سهام بانام یا بینام وجود ندارد که بتوان به راحتی آنها را به دیگر افراد منتقل کرد.
– امکان انتقال سهمالشرکه شرکت مسئولیت محدود به صورت شفاهی یا با سند عادی وجود ندارد. سهام این نوع شرکت را تنها میتوان در دفاتر اسناد رسمی منتقل کرد. انتقال سهام با دیگر روشها، قانونی و معتبر نخواهد بود.
– انتقال سهام در شرکتهای مسئولیت محدود، تنها پس از رضایت شرکایی انجام میشود که حداقل سه چهارم سرمایه شرکت متعلق به آنها باشد.
– همانطور که گفتیم، مسئولیت شرکا در شرکت مسئولیت محدود، به میزان سرمایه آنها در شرکت است. همین مسئله باعث شدهاست بسیاری از افراد سودجو با هدف فرار از مسئولیت و اجرا نکردن تعهدات خود در قبال اشخاص ثالث، اقدام به تشکیل این نوع شرکت کنند.
سخن پایانی
شرکت با مسئولیت محدود از رایجترین و پرطرفدارترین شرکتها در ایران است. مزایای بسیار و معایب کمی که این نوع شرکت دارد، تاسیس و ثبت آن را توجیه میکند. بر خلاف شرکتهای سهامی که باید درصد مشخصی از سرمایه شرکت در همان ابتدای تاسیس پرداخت شود، در شرکت مسئولیت محدود نیازی به این کار نیست. همین که موسسین سرمایه شرکت را تودیع کرده و به این کار اقرار کنند، کافی است.
برخلاف شرکتهای تضامنی، در شرکت با مسئولیت محدود نمیتوان برای پرداخت بدهیهای شرکت از دارایی شخصی شرکا استفاده کرد. مدت زمان اعتبار شرکت مسئولیت محدود بستگی به نظر موسسان شرکت دارد و میتواند به صورت محدود یا نامحدود معین شود. به طور کلی برای تاسیس و ثبت یک شخصیت حقوقی باید ابتدا موضوع فعالیت شرکت مشخص شود. با در نظر گرفتن موضوع شرکت، میتوان بهترین قالب را برای انجام فعالیتهای مرتبط با آن انتخاب کرد.