چکیده مقاله
زمانی که افراد تصمیم به شروع یک فعالیت تجاری با مشارکت یکدیگر می گیرند ، نیازمند ثبت شرکت هستند. ثبت شرکت قراردادی تجاری است که گاه بین افراد حقیقی ( مردم عادی ) و حقوقی ( شرکت ها ) بسته می شود تا بنا بر آن سرمایه، توانایی یا روابط خود را در چهارچوب قوانین برای کسب منفعت به شراکت بگذارند.
این را هم بخوانید: شرایط ثبت شرکت کامپیوتری
به دستور ماده 2 قانون ثبت شرکت ها، کلیه شرکت های ایرانی موجود باید به ثبت برسند و چنانچه شرکتی به ثبت نرسد نه تنها هر ذی نفعی می تواند بطلان عملیات آن را از محکمه تقاضا نماید، بلکه از یک طرف طبق ماده 220 قانون تجارت، شرکای آن در حکم شرکای شرکت تضامنی می باشند و از طرف دیگر طبق ماده 2 قانون مذکور، مدیران شرکت های متخلف ممکن است به تقاضای دادستان محکوم به پرداخت جزای نقدی نیز گردند و در صورت تقاضای دادستان اصولاَ حکم انحلال شرکت صادر گردد.
طبق دستورالعمل صادره از طرف سازمان ثبت، مبنی بر به کارگیری فناوری های نوین و ارائه خدمات به صورت الکترونیکی ، تقاضای مربوط به ثبت تاسیس و تغییرات شرکت ها و موسسات غیرتجاری از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها به آدرس http://irsherkat.ssaa.ir صورت می پذیرد. متقاضیان می توانند با مراجعه به سامانه نامبرده ، شرکت خود را ثبت نمایند.
اما مراحل ثبت شرکت در سامانه اداره ثبت شرکت ها به چه صورت است ؟ این سوال یکی از سوالات پرتکرار متقاضیان است. ما در این مقاله جهت پاسخ به این سوال و همچنین آشنایی بیشتر شما با فرآیند کلی ثبت در اداره فوق الذکر، سعی داریم مراحل ثبت اینترنتی شرکت را در چند گام ساده و به صورت کامل شرح دهیم. لطفاَ ما را تا انتهای این نوشتار همراهی بفرمایید.
1- تکمیل اطلاعات متقاضی
همان طور که گفتیم ، متقاضیان می توانند بدون مراجعه به واحد ثبت شرکت ها، از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها ( قسمت پذیرش درخواست ) ، درخواست پذیرش انواع ثبت تاسیس را انجام دهند .
با ورود به سامانه مذکور ، در گام نخست اطلاعات متقاضی شامل نام ، نام خانوادگی ، شماره تلفن و … متقاضی تاسیس شرکت یا موسسه ، تابعیت متقاضی ، شماره ملی ( در صورت ایرانی بودن ) ، شماره گذرنامه ( در صورت غیرایرانی بودن ) ، سمت متقاضی و مشخصات شخص امضا کننده دفتر را وارد نمایید.
2- تکمیل اطلاعات نام و اطلاعات شخص حقوقی ثبت شرکت
انتخاب نام شرکت، یکی از مهم ترین و اساسی ترین مراحل در ثبت شرکت است . برای انتخاب نام ، دستورالعمل ها و قوانینی وجود دارد که شما را برای تعیین هر نوع اسمی محدود می کند. در کل نام شرکت باید مناسب با موضوع شرکت بوده، دارای معنا و مطابق با فرهنگ اسلامی باشد ، سابقه ثبت نداشته و واژه بیگانه نباشد. همچنین، نام انتخابی، می بایست متشکل از سه سیلاب باشد.
پس از رعایت شرایط فوق، 5 نام را به ترتیب اولویت در سامانه وارد کنید. لازم به ذکر است، در صورتی که اولویت اول مورد قبول واقع شود، به اولویت های بعدی ترتیب اثر داده نخواهد شد. ( متقاضی تعیین نام باید احدی از سهامداران یا موسسین یا وکیل رسمی دادگستری- با ارائه وکالتنامه – باشد) .
در این مرحله یک کد رهگیری به شما داده می شود. به یاد داشته باشید کد پیگیری را یادداشت نمایید تا بتوانید در هر بار مراجعه روند شرکت را پیگیری نمایید.
3- انتخاب موضوع و تعیین مدت فعالیت
موضوع شرکت هدف اصلی فعالیت شرکت است. آنچه که تمام برنامه ها و خواسته های شرکت را جهت دهی می کند.
موضوع شرکت باید امری انتفاعی باشد اعم از تجاری یا غیرتجاری. ولی نمی تواند مخالف قانون با نظم عمومی یا مبهم و غیرمعین باشد. مثلاَ شرکتی که قصد دارد برای اداره قمارخانه تشکیل شود، موضوع آن نامشروع است و اجازه تاسیس دریافت نمی دارد.
لازم به ذکر است، چنانچه موضوع فعالیت شما نیاز به مجوز از سازمان و ارگان خاص داشته باشد، می بایست قبل از ثبت از مرجع مربوطه مجوز گرفته و شماره و تاریخ مجوز را در این صفحه وارد نمایید.
همچنین در این قسمت می بایست مدت شرکت تجاری معین گردد. در شرکت تجاری ممکن است شرکت برای مدت محدود یا نامحدود تشکیل شده باشد. شرکاء در صورت تمایل مجازند در حین تاسیس شرکت، آن را برای مدت معین تاسیس نمایند.
4- اطلاعات مرکز اصلی
در این مرحله اطلاعات مرکز اصلی را وارد نمایید. ( تمامی مدارکی که از طرف اداره ثبت شرکت ها برای شما ارسال می گردد به این نشانی خواهد آمد ).
5- سرمایه شرکت حقوقی
در این صفحه نوع سرمایه شخص حقوقی باید از فهرست انتخاب شود. مانند سرمایه نقدی یا غیرنقدی. ارزش ریالی هر سهم نیز باید مشخص شود که هر سهم باید چقدر باشد.
6- اشخاص
در این صفحه مشخصات تمامی شرکا از جمله اطلاعات شناسنامه ای، آدرس پستی ، شماره تماس و … را وارد کنید. ( چنانچه تعداد اعضا بیش از 150 نفر باشد، باید فرمی را که در سامانه بارگذاری شده اخذ و اسامی و مشخصات افراد را در آن درج کنید ).
7- سهام یا سرمایه هر شخص
در این قسمت میزان سهام هر کدام از شرکا را مشخص کنید. ( نقدی یا غیرنقدی بودن )
8- سمت اشخاص
در این مرحله ، مدیران شرکت ، بازرسین و دارندگان حق امضا را مشخص کنید. هیات مدیره حداقل 2 نفر عضو دارد که در شرکت های سهامی خاص حتماَ بایستی سهامدار باشند. مدت ماموریت هیات مدیره در سهامی خاص حداکثر 2 سال است. مدیر عامل می تواند از اعضای هیات مدیره باشد یا نباشد. انتخاب بازرس اصلی و علی البدل برای شرکت های سهامی خاص برای هر سال مالی ( معمولاَ همان سال شمسی ) اجباری است. اعضای هیات مدیره یا خویشاوندان درجه یک آن ها نمی توانند بازرس باشند.
9- ارتباط بین اشخاص
در صورت داشتن نماینده یا وکیل در شرکت نام وکیل را در این قسمت وارد کنید.
10- معرفی شعبه های شرکت
اگر شرکت شعبه دارد، اطلاعات مربوط به شعبه به طور کامل قید شود.
11- روزنامه و سال مالی
روز و ماه سال مالی خود را در این قسمت وارد کنید و سپس روزنامه موسسه یا شرکت خود را از لیست اسامی موجود انتخاب کنید.
12- ارائه اساسنامه و شرکت نامه
پس از تایید اطلاعات، در این مرحله می بایست اساسنامه و شرکت نامه را در سامانه بارگذاری کنید. اساسنامه و شرکتنامه، فرم های پیش فرضی دارند که فقط باید آن ها را پر کنید . البته می توانید قوانین مخصوص شرکت خودتان را نیز به آن اضافه کنید.
13- مدارک
در این مرحله با توجه به نوع شرکت ، مدارکی را که می بایست ارائه گردد نشان داده می شود که باید نسبت به تهیه آن اقدام نمود .
پس از مطالعه مدارک ، با کلیک بر روی تایید مدارک مورد نیاز و سپس پذیرش تقاضای تاسیس ، ثبت نهایی می گردد.
با اتمام مراحل ثبت در سامانه ، این تقاضا بررسی شده و پس از چند روز کاری نتیجه اعلام می گردد. چنانچه، با اطلاعات ثبت شده در سایت اداره ثبت شرکت ها موافقت شد ، باید اصل مدارک و مستندات لازم از طریق پست، به اداره مذکور تحویل داده شود .
اداره ثبت شرکت ها پس از بررسی اجمالی نسبت به مدارک ارائه شده و در صورت کامل بودن مدارک، نسبت به ثبت آن در دفتر ثبت شرکت ها اقدام نموده و مراتب ثبت شرکت یا موسسه را در روزنامه رسمی کشور و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار مرکز اصلی شرکت، جهت اطلاع عموم آگهی می نماید.
توجه
نکته : تمامی مشاوره ها به صورت رایگان انجام میشود.
با پر کردن فرم زیر، پاسخ خود مبنی بر " مدت زمان انجام"، "هزینه" و "مدارک لازم" را بروی تلفن همراه خود دریافت نمایید.