چکیده مقاله
شرکت های بازرگانی برچند نوع می باشند که لازم است برای ثبت شرکت های بازرگانی آنها را بشناسید. در ادامه از رایجترین انواع شرکتهای بازرگانی را در زیر تعریف می کنیم :
انواع شرکتهای بازرگانی
در قانون تجارت ایران هشت نوع شرکت تجاری طبقه بندی شده است که عبارتند از : شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی، و شرکتهای تعاونی.
شرکت های تجارتی که نام برده شد وجهه حقوقی دارند یعنی شرکت خودش این توانایی را دارد که فعالبت تجارتی انجام دهد و خودش صاحب اموال و حقوق و خط و مشی های تجاری است و به یک شخصیت فردی احتیاج ندارد. ولی میان این شرکتها، معمولا شرکتهای بازرگانی شرکت های با مسئولیت محدود و سهامی خاص بیشتر ثبت می گردند و از آنها استقبال بیشتری می شود. در ادامه این مقاله به شرح آنها می پردازیم.
انواع شرکتهای بازرگانی: تعریف و شرایط شرکت سهامی خاص بازرگانی
شرکت سهامی خاص به شرکتی می گویند که مؤسسین شرکت تمامی سرمایه ی آن را تأمین کرده باشند. این نوع از شرکت دارای دست کم سه شریک می باشد و خصوصیتی که بیشتر در آن به چشم میخورد این است که مالکان سرمایه، که به آنها سهامدار گفته میشود، اوراق سهام دارند و سهمالشرکه ندارند.
در این گونه از شرکت، سرمایه به صورت مساوی به سهام تقسیم شده وبه طور مساوی بین شرکا قسمت شده است. بنابر این هر شریک صاحب تعدادی از این سهام می باشد و اگر بخواهد میتواند تعدادی از آنها را به افرادی دیگرمنتقل کند. بر طبق قاعده، انتقال دادن سهام مانعی ندارد و این کار، از خصوصیتهای دیگر عمده شرکت سهامی خاص می باشد.
شرکت سهامی خاص دو خصوصیت دیگر هم دارد. اول اینکه، مسئولیت سهامداران در آن بستگی به مقدار سهامی دارد که در اختیار دارند، موردی که درباره ی شرکت با مسئولیت محدود به همین گونه است. دوم اینکه افرادی که شرکت را تاسیس کرده اند، که همان شرکای اولیه می باشند، نمیتوانند، بوسیله ی مراجعه به عموم مردم، به تامین سرمایه شرکت اقدام کنند وفقط افرادی که سرمایه را آورده اند یعنی همان تاسیس کنندگان هستند .
بنابر این در این شرکت، نمیتوان اعلامیهی پذیرهنویسی صادر کرد. موردی که باید به آن توجه کرد این است که سرمایهی شرکت سهامی خاص حد اقل باید یک میلیون ریال باشد. اگر به هر دلیلی سرمایهی شرکت کمتر شود، شرکا باید در عرض یک سال آن مبلغ را جایگزین کنند و چنانکه این کار انجام نشود شرکت به یکی از انواع شرکت مثل «با مسئولیت محدود» یا «تضامنی» تبدیل کنند.
همینطور در عنوان شرکت باید کلمهی « خاص » قبل و یا بعد ازعنوان شرکت بلافاصله اضافه شود مانند « شرکت سهامی خاص الوند » یا «شرکت سهامی دماوند خاص» و کلمهی خاص به طور واضح باید در تمام نوشتههای شرکت مشخص باشد. زیرا مراجعه کنندگان باید بدانند این نوع شرکتها در حقیقت یک قسم از شرکت سهامی خانوادگی و خصوصی است .
انواع شرکتهای بازرگانی: تعریف و شرایط شرکت با مسئولیت محدود بازرگانی
این شرکت دست کم دو شریک دارد؛ ولی در آن، برخلاف شرکتهای تضامنی و نسبی، مسئولیت شرکا دربرابر بدهی های شرکت بستگی به مقدار سرمایه ی آوردهی آنها در شرکت است بنابراین شرکت با مسئولیت محدود دارای یک امتیاز مهم برای شرکا می باشد که مسئولیت آنها را در کارهای شرکت به آوردهی آنها در شرکت بستگی دارد.
در مثالی که گفته شد، اگرشرکت با مسئولیت محدود که دارایی اش ۱۰۰ هزار ریال باشد و این مبلغ برای پرداخت بدهی به اندازه کافی نباشد، طلبکاران نمیتوانند باقیماندهی طلب خود که ۲۰ هزار ریال باشد را، از دارایی شخصی شرکا مطالبه نمایند. این شرکت با شرکتهای تضامنی و نسبی این تشابه را دارد که اولاً هر شریکی صاحب درصدی از سرمایه است به آن سهمالشرکه می گوییم وسرمایه ی شرکت به صورت سهام نمی باشد؛
ثانیاً بدون رضایت سایر شرکا سهمالشرکه را نمیتوان به سایرین انتقال داد. تشکیل دادن شرکت با مسئولیت محدود اسان تر از تشکیل شرکت سهامی و یا شرکت سهامی خاص می باشد. چنانچه دو نفر شریک حضور داشته باشند شرایط ، با جمع شرایط دیگر، برای تشکیل شرکت کافی است. اداره ی شرکت با مسئولیت محدود همچنین ساده تراست و بوسیله ی یک یا دو مدیر اداره می شود؛ در صورتیکه شرکت سهامی دست کم باید دارای یک هیئت مدیرهی سه نفره باشد.
شرکت های با مسئولیت محدود، مرکز کنترلی وجود ندارد، و در صورتیکه تعداد شرکا از دوازده نفر بیشتر باشد ،تشکیل یک تشکل برای نظارت یا هیئت بازرسان مورد نیاز می باشد.
توجه
نکته : تمامی مشاوره ها به صورت رایگان انجام میشود.
با پر کردن فرم زیر، پاسخ خود مبنی بر " مدت زمان انجام"، "هزینه" و "مدارک لازم" را بروی تلفن همراه خود دریافت نمایید.