تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی

دفتر مهندسی
تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی
تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی

 

یکی از کارها و شغل هایی که در هر پروژه به آن نیاز داریم، کارشناس و سرپرست دفتر مهندسی است. خیلی از مهندسان به خوبی شرح وظایف دفتر مهندسی را نمی دانند و این باعث می شود یا در این حوزه کار نکنند یا با شناخت کافی وارد این حوزه نشوند. این مسئله باعث شد که در این مقاله به صورت کامل شرح وظایف دفاتر مهندسی و تخصص هایی که یک مهندس عمران در این حوزه نیاز دارد را توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

وظایف دفتر مهندسی

در هر پروژه و در تمامی مراحل، از مرحله بستن قرارداد تا تحویل پروژه، مهندس دفتر مهندسی وظایف خاص و مهمی را در پروژه بر عهده دارد. تقسیم بندی وظایف دفتر مهندسی در این مقاله بر اساس زمان پروژه انجام شده است و مشخص می کند دفتر مهندسی در هر بخش از کار یعنی شروع کار، در حین اجرا و تحویل کار، از طرف هر کدام از عوامل پیمانکار ، مشاور و کارفرما چه وظایفی برعهده دارد.

کارفرما عملیات اجرایی پروژه را تعیین می کند و هزینه اجرای پروژه را به پیمانکاری که برای اجرای پروژه انتخاب شده است پرداخت می کند. مشاور از طرف کارفرما انتخاب می شود و نظارت بر نحوه اجرا پروژه توسط پیمانکار را به عهده دارد.

با مشاهده فیلم زیر از جایگاه دفترفنی در مهندسی عمران آگاه شوید سپس تا انتها مقاله با ما همراه باشید تا مهارت های مورد نیاز یک مهندس دفترفنی موفق را بدانید.

شروع کار دفتر مهندسی  در پروژه

کار دفتر مهندسی در بخش کارفرما، مشاور و پیمانکار از همان اول کار آغاز می شود. دفتر مهندسی بخش کارفرما ابتدا باید برآوردی از هزینه انجام کار، مقدار هر فعالیت در کار و مدت اجرای کار ارائه دهد. کارفرما می تواند بخشی از این وظایف یا کل آن را به یک مشاور بسپارد.

اکثر پروژه های در حال اجرا سه عاملی (کارفرما ، مشاور ، پیمانکار) می باشند. پروژه های کوچکتر و کم اهمیت تر دو عاملی (کارفرما و پیمانکار) و پروژه های بزرگتر و با اهمیت تر چهار عاملی (کارفرما ، مدیر طرح ، مشاور ، پیمانکار) هستند.

معمولا این مرحله بعد از اینکه کلیات اجرای عملیات مشخص شد و طراحی های اولیه انجام شد آغاز می شود. برآوردهای ریالی بر اساس طراحی های انجام شده، مراحل کار، حجم کار و مدت اجرا انجام می شود.

بعد از اینکه کارفرما یا مشاور برآورد را انجام داد از پیمانکاران برای حضور در مناقصه دعوت می کند. دفتر فنی پیمانکار باید برآوردی که دفتر فنی مشاور یا کارفرما انجام داده را بررسی کند.

این مرحله یکی از مهمترین مراحل برای شرکت های پیمانکاری است زیرا اشتباهات کوچک در این مرحله می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به شرکت وارد کند. دفتر فنی پیمانکار با توجه به آنالیز اطلاعات مناقصه از جمله قیمت، زمان و حجم کار و با تکیه بر توان اجرایی، مالی و ماشین آلاتی که در اختیار دارد نظر خود را برای شرکت در این مناقصه اعلام می کند و قیمت پیشنهادی خود را ارائه می دهد.

مهارت های مورد نیاز یک مهندس دفتر مهندسی در مرحله شروع کار پروژه

در این مرحله مهم ترین مهارت هایی که باید یک دفتر مهندسی داشته باشد، توانایی نقشه خوانی، آنالیز قیمت، تسلط کامل روی فهارس بها، آشنایی با طریقه شرکت در مناقصات، متره و برآورد، آشنایی کامل با موافقتنامه، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان می باشد.

البته قطعا داشتن تجربه اجرایی برای اینکه متوجه شوید نقشه ها یا زمان بندی های اجرایی واقعا عملی هست یا نه، بسیار با اهمیت است. با داشتن این مهارت ها و البته تجربه کسب کردن در این کار، یک مهندس دفتر فنی می تواند به یک فرد مهم در شرکت تبدیل شود.

دفتر مهندسی در حین اجرای کار

بعد از اینکه پیمانکار توانست مناقصه را برنده شود دفتر مهندسی پیمانکار وارد مرحله عملی انجام پروژه می شود. دفتر مهندسی پیمانکار در این بخش کارهای متعددی را انجام می دهد. یکی از مهمترین کارها در این مرحله، مستندسازی پروژه و تهیه ی گزارش ها در بخش پیمانکار و بررسی آن ها در بخش مشاور و کارفرما است. این مرحله نیاز به دقت و نظم بالایی دارد.

مراحل تحویل پروژه

در این مرحله هم، دفتر فنی عمران شرح وظایف خاصی دارد و باید کارهای مهمی را انجام دهد. در این مرحله دفتر فنی پیمانکار باید صورت وضعیت های قطعی را تهیه و تنظیم کند و تحویل مشاور یا کارفرما دهد.

در زمان تحویل باید مدارک تحویل موقت و قطعی را تهیه و تنظیم کند و در اختیار مشاور و کارفرما قرار دهد. در بخش مشاور و کارفرما هم بررسی این موارد کار اصلی دفتر فنی است و باید با دقت تمام این اطلاعات را بررسی کنند تا کارفرما بدون نقص پروژه انجام شده را تحویل بگیرد.

 

شرح وظایف دفتر مهندسی

در این مرحله هم مانند مراحل قبلی مهارت هایی از جمله گزارش نویسی، تسلط به موافقتنامه، شرایط عمومی و خصوصی، تسلط به بحث تعارضات و دعاوی، متره و برآورد می تواند به شما کمک شایانی کند.

 

لازم به ذکر است شما عزیزان برای اطلاع از شرایط  ثبت شرکت مهندسی با مشاورین ما در موسسه خوارزمی ثبت در ارتباط باشید.

در حال ارسال
نظرات کاربر
5 (1 رای)
نوشته‌های پیشین نوشته‌های پیشین
پست جدیدتر پست جدیدتر

پیام بگذارید

مشاوره رایگان